Vybíráme k pěstování zeleninu podle obsahu zajímavých látek

9. 12. 2021

Zkušení pěstitelé zeleniny na zahrádce to už vědí a ti začínající brzy zjistí, které druhy dobře rostou a jakou zeleninu bude rodina ochotně jíst.

Podle toho pak většinou vyséváme a vysazujeme druhy zeleniny tradiční, módní, případně zajímavé určitými svými vlastnostmi.

Kterou zeleninu pěstovat

Tradičními druhy zeleniny jsou třeba zelí, okurky, kapusta, květák, rajčata, mrkev, bulvový celer, petržel či cuketa.

Celer

Celer bulvový; foto M. Koudela

Za módní zeleninu můžeme pokládat třeba dýně Hokkaido, ačkoliv ty se v Čechách bez větší reklamy v médiích omezeně pěstovaly už v osmdesátých létech minulého století. K aktuálně módní oblíbené zelenině lze přiřadit i lilky, celer řapíkatý, chřest, některé bylinky a různou listovou a asijskou zeleninu, jako jsou kerblík, bazalka, saturejka, jedlá chryzantéma, čínské zelí, mizuna, listové a baby saláty.

Ale pěstování zeleniny na zahradě můžeme zaměřit i na pěstování druhů, které nám pomohou se zdravotními problémy. Vedle zdraví prospěšného obsahu vitaminů, vlákniny, minerálních látek disponují některé zeleniny látkami zvlášť zajímavými pro prevenci chorob.

Rajčata zrají aneb plodovou zeleninu lze pěstovat i kvůli lykopenu

V rajčatové slupce je lykopenu nejvíc; foto M. Koudela

Lykopen pro imunitu, lutein pro dobrý zrak

Můžeme pěstovat třeba rajčata kvůli obsahu lykopenu. Tento karotenoid a antioxidant chrání buňky před rizikem onemocnění, jakým je rakovina nebo srdečních choroba.

Opomíjené brukvovité – kadeřávek a tuřín – zase obsahují velké množství luteinu. Lutein krom jiného dokáže snížit riziko rozvoje šedého zákalu či makulární degenerace. Více než tyto dva druhy zeleniny ho obsahují jen květy lichořeřišnice a syrové listy pampelišek.

Lichořeřišnice salát ozdobí a dá mu pikantní přichuť

Salát s lichořeřišnicí; foto K. Korečková

  • Lichořeřišnice je sice spíše považována za letničku, ale jako zelenina se neztratí. Jedlé jsou květy, listy, mladé plůdky se dají nakládat jako kapary, jíst se mohou i zralá semena.
  • Pampeliška není jen plevel. Ve Francii se pěstují vybrané typy pampelišek, vhodné k jídlu přímo nebo po vybělení. Ty sice budou mít luteinu méně, ale nebudou tak hořké.

Když se vrátím k tuřínu, tak ten pomáhá i proti dně. Po jeho konzumaci se z těla vyplavuje více kyseliny močové než obvykle. Nemocným se tak uleví, postupně je může tuřín i vyléčit. Cukrovkáři mohou začít pěstovat černý kořen, čekanky a hlavně topinambur.

Foto K. Korečková a M. Koudela

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x