Bylinky a jedlé plevele v přírodních pomazánkách

14. 5. 2023

Jarní období je jako stvořené pro milovníky nových chutí. První bylinky právě volají po sesbírání a ochutnání. Které si tedy zajít natrhat?

Plane rostoucí rostliny nám nabízí jiné chutě, než na které jsme zvyklí. Použít je můžeme do zeleninových salátů, skvěle také  vyniknou i v lehkých přírodních pomazánkách, jejichž výroba nám zabere sotva pár minut.

Jarní bylinky v pomazánkách

Pomazánky a krémy z plevelu a bylinek si skvěle rozumí hlavně s domácím kváskovým chlebem

Do pomazánek se samozřejmě skvěle hodí různé bylinky, které již nyní lze sklízet. Dobrou službu odvede starý známý tymián obecný (Thymus vulgaris) nebo čerstvé listy dobromysli obecné (Origanum vulgare). Brzy na jaře mnozí z nás začali také  s rychlením pažitky (Allium schoenoprasum), jejíž česnekovou chuť ocení každý, kdo se potřebuje probrat ze zimního spánku.

Jaro ovšem přeje i mnohem odvážnějším milovníkům kulinářství. Na zahradách a loukách právě teď roste nespočet jedlých rostlin, které jsme možná dříve považovali spíše za plevel v okrasném trávníku.

Na sběr se ale můžeme vydat s košíkem a nůžkami také do lesů nebo na lesní paseky. Vždy ovšem platí pravidlo sběru planých rostlin pouze v čistém prostředí. Proto se vyhýbáme prašným okrajům cest a silnic. Pozor si dáme i na staré skládky, na nichž mnohé byliny rády rostou kvůli dostatku živin.

Opatrnosti není nikdy dost, což platí hlavně při sběru rostlin, se kterými nemáme až tak velkou zkušenost. Sbíráme tedy jen ty druhy, které bezpečně poznáme, aby nedošlo k nechtěné záměně.

Výrazné a originální chutě

Na výrazné chutě běžně pěstovaných bylinek jsme již dlouho zvyklí. U planě rostoucích plevelů ovšem musíme počítat s trochu odlišným zážitkem. Zatímco některé byliny budou našim chuťovým pohárkům lahodit okamžitě, na jiné si možná budeme muset chvíli zvykat. Do pomazánek se skvěle hodí hlavně druhy s výraznou chutí, které lze využít coby náhražku cibule a česneku.

  • Česnek medvědí (Allium ursinum)

Najdeme ho nejčastěji v lužních lesích.  Tento druh česneku je možné pěstovat snadno i na zahradách. Rostlinu lze vypěstovat z na podzim prodávaných hlízek nebo z mladé sadby dostupné v jarním období.

Při sběru medvědího česneku ve volné přírodě si dáváme pozor na záměnu s listy konvalinky vonné. Listy česneku poznáme podle výrazné česnekové chuti, která je nezaměnitelná.

  • Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)

Tato bylinka nabízí podobný chuťový zážitek.  Jde o plevel dorůstající výšky okolo jednoho metru s bílými květy, který roste běžně na okrajích cest a v podrostu listnatých keřů. Právě u česnáčku si dáváme pozor, kde ho budete pro kuchyňské účely sbírat. Běžnými stanovišti jeho výskytu jsou totiž skládky a okolí komunikací.

Bylinky čerstvé nebo sušené?

Bylinky do pomazánek můžete použít v čerstvé i sušené podobě. Některé lze bez obav i zamrazit v másle nebo jen tak nasekané na větší kousky.

Plané bylinky

Bylinky jsou nejlepší čerstvé. V kuchyni můžeme použít jak ty plané, tak ty, které si sesbíráme na zahradě.

Jistě není třeba zdůrazňovat, že ty čerstvé jsou vždy nejlepší a nejchutnější. Navíc neztrácí ze své kvality žádným zpracováním. Jarní období je proto ideální pro sběr čerstvých rostlin. Jejich chuť je právě v této době nejsilnější.

Se sběrem ovšem příliš neotálíme.  Některé bylinky jsou totiž chutné pouze nyní. Tedy v době, kdy čerstvě vyraší. Jakmile si bylinky přineseme z volné přírody, vždy je opláchneme studenou vodou a necháme je okapat na utěrce. Některé lze skladovat jeden až dva dny v igelitovém sáčku v chladničce, což je případ i česnáčku lékařského.

Bylinky vhodné do pomazánek a kdy se dají sklízet

  • Tymián obecný (Thymus vulgaris) – listy sklízíme od dubna, je třeba je vždy odrhnout z dřevnatého stonku
  • Dobromysl obecná (Origanum vulgare) – mladé listy lze sklízet prakticky hned, jakmile trochu povyrostou, což bývá tak v průběhu dubna či května
  • Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) – pažitku si narychlíme již koncem zimy, listy lze i několik dnů skladovat v igelitovém sáčku v chladničce nebo zamrazené v másle, i v této podobě se do pomazánek skvěle hodí
  • Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) – u této dřevnatějící léčivky si počkáme na čerstvé listy, které na rostlině narostou v průběhu dubna
  • Brutnák lékařský (Borago officinalis) – listy a květy lze využít asi tak od května
  • Řeřicha setá (Lepidium sativum) – jedna z bylinek, kterou je možné pěstovat během celého roku, tedy i během zimy, v naklíčovací misce. Mladé rostlinky vyklíčí i na mokré vatě nebo na perlitu. V pomazánkách vynikne její výrazná chuť.

    Řeřicha setá (Lepidium sativum)

    Řeřiše seté stačí k vyrašení buničina a voda, obsah vitaminu C je přitom značný

Plevele do pomazánek a kdy se na ně vydat

  • Sedmikráska obecná (Bellis perennis) – květy lze sbírat prakticky během celého roku, kvetou totiž i pod sněhem
  • Ptačinec prostřední (Stellaria media) – kvetoucí nať sklízíme od května, dobře se kombinuje i s dalšími plevely
  • Kozlíček polníček (Valerianella locusta) – listovou růžici sbíráme již v průběhu dubna
  • Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) – od dubna sklízíme mírně nakvetlá květenství a listovou růžici, má příjemnou kedlubnovou chuť, proto bude i v pomazánkách tento plevel vítaný
  • Česnek podivný (Allium paradoxum) – raší ve stejnou dobu jako česnek medvědí, sbírá se v průběhu května a jeho uplatnění je obdobné jako u dalších druhů planých česneků
  • Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea) – kvetoucí nať sbíráme od března. Tento plevel roste v okrasných i květnatých trávnících, snese i několikadenní uskladnění v chladničce, ale stejně tak ho lze zamrazit v másle.

Bylinkové recepty

Pomazánka z česneku medvědího

  • 1 jarní cibulka
  • 5 listů česneku medvědího
  • neochucené pomazánkové máslo nebo tvaroh
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice
  • 1 malý bílý jogurt
  • sůl a pepř na ochucení

    Medvědí česnek v kuchyni

    Pomazánka z medvědího česneku

Listy česneku omyjte studenou vodou, necháme oschnout a nasekáme najemno nožem. Na drobné kousky nakrájíme i jarní cibulku. Následně přidáme ostatní ingredience a pečlivě promícháme.

Pomazánka z česnáčku lékařského

  • 2 větší hrsti čerstvých vrcholků česnáčku s poupaty nebo čerstvě rozkvetlými květy
  • 5 lžic bílého jogurtu, nejlépe řeckého typu
  • 1 žervé nebo čerstvý sýr
  • malá vanička neochuceného tvarohu
  • sůl a pepř na dochucení

Mladé výhony česnáčku pečlivě propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Pak je nahrubo nasekáme nožem. V míse je promícháme s bílým jogurtem. Dále přidáme žervé a malou vaničku tvarohu. Pokud chceme chuť ještě zjemnit, přidáme jeden kus neochucené Lučiny. Všechny přísady promícháme a nakonec přidáme sůl a pepř.

Jiným kořením již není třeba dochucovat, česnáček má sám o sobě výraznou chuť. Pomazánku namazanou na pečivo dozdobíme květy prvosenek, rozrazilu nebo třeba brutnáku.

Česnášek v kuchyni

Z česnáčku se dá udělat velmi chutné pesto

Česnáček vždy sklízíme pouze na čistém stanovišti v době, kdy má ještě nerozvinutá poupata nebo když kvete jen krátkou dobu. Starší rostliny mají tuhé stonky a ani chuť už není tak příjemně lahodná.

Tuto bylinu lze použít jako přírodní náhradu klasického česneku, její chuť ovšem není tolik výrazná. Skvěle se hodí do lehkých jarních pomazánek, které lze zařadit i do redukčního jídelníčku, k domácímu kváskovému chlebu nebo k jinému celozrnnému pečivu či na suchary ze špaldové mouky.

Foto autorka

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

15. 3. 2025

Pařeniště a skleníky větráme, jakmile vzejdou semenáčky

Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o substrát bez patogenů, dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x