
Jak na kordonové tvary vinné révy?
4. 3. 2022Ať už pěstujeme vinnou révu na kordonové tvary nebo vrcholové, každý způsob má své zákonitosti. Vyplatí se nám je respektovat.
Vrcholové tvary révy mají plodné dřevo rozmístěné na vrcholu kmínku. Kvalitu hroznů podpoří oslunění letorostů.
Nejpoužívanějším vrcholovým pěstitelským tvarem je rýnsko-hessenské vedení. Nejpoužívanějším způsobem řezu je Guyotův řez založený na kombinaci tažně a dvouokého zásobního čípku.
Důležité je udržovat plodné dřevo co nejblíže vrcholu kmínku. Zásobní čípek by měl být umístěn na vrcholu kmínku, ale ke kořenům blíž než tažeň. Z letorostů, které vyrostou ze zásobního čípku, je možné v následujícím roce vybírat plodné dřevo.
Dlouhou dobu se tradovala zásada, že jednoleté plodné dřevo musí vyrůstat z dvouletého, jinak bude jednoleté dřevo neplodné. Při pohledu do vinice však můžeme vypozorovat, že i na jednoletém dřevě, které vyrůstá ze starého dřeva, je normální násada květenství. Po poškození jarními mrazy je dokonce vidět, že i letorosty vyrůstající ze spících oček nesou květenství.
Z pohledu násady květenství proto není důležité, z jak starého dřeva letorost vyrůstá, ale spíše jaké je umístění letorostu na révovém keři a v listové stěně. Iniciaci květenství podporuje vyšší teplota a především dobré oslunění letorostů. Zastíněné letorosty a tím také zastíněná očka mohou mít nižší násadu květenství.
O iniciaci květenství rozhoduje umístění letorostu v listové stěně. Slabě rostoucí letorosty mají obvykle nižší plodnost než bujněji rostoucí letorosty.
Způsob vrcholového tvaru je možné dobře uplatňovat také na pergolách (tj. na opěrných konstrukcích révy) při pěstování stolních hroznů.
Guyotův řez na pergolách může být dokonce výhodnější, než kordonový tvar. Dlouhé tažně můžeme na pergole rozmístit a vyvázat takovým způsobem, aby se navzájem nepřekrývaly. Zelené letorosty, které z tažňů vyrůstají, jsou potom také dobře rozmístěné. Nejsou zahuštěné a hrozny volně visí v prostoru pod pergolou.
Řez na dlouhé tažně je výhodnější především pro pěstování stolních hroznů. Na dlouhém plodném dřevě je vyšší násada hroznů a také větší hrozny s většími bobulemi. Hrozny jsou na pergolách dobře rozmístěné a volně visí do prostoru.
Zóna hroznů je dobře vzdušná a hrozny jsou méně citlivé na napadení hnilobami. Horní část rovněž zapěstujeme mírně šikmým způsobem, aby byly hrozny dobře osluněné. Osluněné hrozny potom mají velmi dobrou chuťovou kvalitu.
Foto autor
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …