Hrozny stolních odrůd révy sklízejte, až vám zachutnají

5. 9. 2020

Kdy je bobule stolní odrůdy zralá, to napoví vzhled její dužniny a barva semen. Pro sklizeň hroznů stolní révy však obecně platí, že je sklízíme postupně a podle chuti. 

Naproti tomu o termínu sklizně moštových odrůd rozhoduje cukernatost, která určuje obsah alkoholu v budoucím víně a také to, zda bude třeba mošt přicukrovat.

Naopak mnoho stolních odrůd révy dosahuje sklizňové zralosti již mezi 14–18 °NM (normalizovaného moštoměru), což je z pohledu moštových odrůd nedostatečná cukernatost.

U stolních odrůd je nejdůležitější vztah mezi cukernatostí a obsahem kyselin. Pro termín sklizně stolních hroznů je proto tím nejdůležitějším chuť bobulí.

Různě vyzrálé bobule stolní odrůdy Jubilej Žuravlja

Nerovnoměrně vyzrálé bobule hroznů stolní odrůdy Jubilej Žuravlja, vlevo optimálně zralá dužnina

Hrozny sklízíme probírkou, abychom je zbytečně neskladovali. Při pěstování na zahrádkách je ideální sklidit pouze tolik hroznů, kolik můžeme sníst nebo jinak využít.

Kromě vztahu mezi cukernatostí a kyselinami jsou důležité také

  • konzistence bobule,
  • vybarvení bobulí v hroznu,
  • chuťové vlastnosti slupky bobule,
  • aromatické vlastnosti bobule,
  • zbarvení semen.

Při sklizni by bobule měla být pevná, s chrupkavou dužninou. Měknoucí dužnina už neposkytuje úplně ideální chuťový zážitek. Ideální je, aby na řezu bobule bylo vidět masitou dužninu, z níž vytéká mošt. Bobule s velmi pevnou dužninou, ze které však prozatím nevytéká mošt, není doposud zcela zralá.

Rovnoměrné vybarvení bobulí v hroznu naznačuje, že je celý hrozen rovnoměrně vyzrálý. Problém s rovnoměrností zrání bývá u odrůd s růžovou, červenou nebo fialovou slupkou bobule a dlouhým hroznem.

  • Typickým příkladem může být odrůda Jubilej Žuravlja, kde je možné najít v hroznu i méně vyzrálé bobule. Sklizeň je potom vhodné realizovat způsobem, kdy se nemusí sklízet celé hrozny, ale pouze dobře zralá ramena rozvětvených hroznů. Zbývající část hroznu zůstane na keři a dále dozrává.
Hrozen stolní odrůdy révy Alden

Úroda révy stolní odrůdy Alden se dá sklízet probírkou déle než měsíc

Chuťové vlastnosti slupky jsou důležitým parametrem zralosti zejména u rezistentních piwi odrůd révy. Slupka bobulí má často vyšší obsah tříslovin a bobule potřebují dostatek tepla a slunce, aby optimálně vyzrála a chuť tříslovin byla harmonizována.

  • Příkladem takové odrůdy je Talisman, jehož kvalita zrání výrazně závisí na podmínkách stanoviště. Tříslovitá slupka je také u odrůd Aron, Agát Donskoj nebo Strašenskij.

Některé odrůdy jsou také charakteristické výraznými aromatickými vlastnostmi.

Poměrně jednoduché je plánování sklizně u odrůd s muškátovým aroma. Jakmile se zdá muškátové aroma chuťově ideální, je vhodné začít sklízet.

  • Příkladem muškátových odrůd je Palatina – Prim nebo Frumoasa Albe.
  • Z pohledu aromatických látek je také velmi zajímavá odrůda Alden. V polovině září mají bobule poměrně výrazné aroma po jahodách a malinách. S postupem zrání se jahodové tóny zjemňují a stávají se chuťově vynikající. Alden má pevnou konzistenci dužniny a může se potom probírkou sklízet až do poloviny října.

Ukazatelem zralosti je také zbarvení semen. Znakem dobré fyziologické zralosti jsou hnědá semena. Bobule, které obsahují zelená semena, ještě nejsou vhodné ke sklizni.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

16. 10. 2021

Na které záhony na podzim zarývat hnůj a proč

Zryjeme a vyhnojíme prázdné záhony. Hroudy usnadní mrazu a srážkám cestu do ornice. Půda lépe promrzne. Zbavíme se tak velké části semen a škůdců

zobrazit další rady a tipy