
Co jsou zelené práce ve vinici, jak révu chrání proti chorobám
10. 7. 2020Vlhkost a vyšší teploty nahrávají rozvoji houbových patogenů také u révy. Úpravami letorostů můžeme ovlivnit mikroklima keřů tak, aby choroba nevznikla.
Kdy je bobule stolní odrůdy zralá, to napoví vzhled její dužniny a barva semen. Pro sklizeň hroznů stolní révy však obecně platí, že je sklízíme postupně a podle chuti.
Naproti tomu o termínu sklizně moštových odrůd rozhoduje cukernatost, která určuje obsah alkoholu v budoucím víně a také to, zda bude třeba mošt přicukrovat.
Naopak mnoho stolních odrůd révy dosahuje sklizňové zralosti již mezi 14–18 °NM (normalizovaného moštoměru), což je z pohledu moštových odrůd nedostatečná cukernatost.
U stolních odrůd je nejdůležitější vztah mezi cukernatostí a obsahem kyselin. Pro termín sklizně stolních hroznů je proto tím nejdůležitějším chuť bobulí.
Hrozny sklízíme probírkou, abychom je zbytečně neskladovali. Při pěstování na zahrádkách je ideální sklidit pouze tolik hroznů, kolik můžeme sníst nebo jinak využít.
Kromě vztahu mezi cukernatostí a kyselinami jsou důležité také
Při sklizni by bobule měla být pevná, s chrupkavou dužninou. Měknoucí dužnina už neposkytuje úplně ideální chuťový zážitek. Ideální je, aby na řezu bobule bylo vidět masitou dužninu, z níž vytéká mošt. Bobule s velmi pevnou dužninou, ze které však prozatím nevytéká mošt, není doposud zcela zralá.
Rovnoměrné vybarvení bobulí v hroznu naznačuje, že je celý hrozen rovnoměrně vyzrálý. Problém s rovnoměrností zrání bývá u odrůd s růžovou, červenou nebo fialovou slupkou bobule a dlouhým hroznem.
Chuťové vlastnosti slupky jsou důležitým parametrem zralosti zejména u rezistentních piwi odrůd révy. Slupka bobulí má často vyšší obsah tříslovin a bobule potřebují dostatek tepla a slunce, aby optimálně vyzrála a chuť tříslovin byla harmonizována.
Některé odrůdy jsou také charakteristické výraznými aromatickými vlastnostmi.
Poměrně jednoduché je plánování sklizně u odrůd s muškátovým aroma. Jakmile se zdá muškátové aroma chuťově ideální, je vhodné začít sklízet.
Ukazatelem zralosti je také zbarvení semen. Znakem dobré fyziologické zralosti jsou hnědá semena. Bobule, které obsahují zelená semena, ještě nejsou vhodné ke sklizni.
Foto autor
Ze skalky postupně odstraníme zimní kryt z chvojí a dalšího materiálu. Na podzim vysázené skalničky bývají mrazem povytažené a je třeba je přitlačit. Začínáme s pečlivějším čištěním a pletím skalky.