
Proč ubrat hrozny stolní odrůdy z keře révy? Aby byly sladší, pěkné
3. 7. 2022Hrozny stolní odrůdy révy lze upravit nebo odebrat. Zlepšíme jejich chuť, vzhled a kvalitu. Rovněž uspíšíme dozrání bobulí révy.
Velkoplodé stolní odrůdy révy jsou čím dál víc žádané. Přibývá zahrádkářů, kteří révu pěstují. Někteří i zkoušejí odrůdy, aby našli nejlepší.
Zkoušením nových odrůd se zabývají jak zkušení pěstitelé, tak instituce v oboru. Například na Zahradnické fakultě Mendelu v Lednic révu testují v rámci sbírky genových zdrojů révy.
Níže jsou na ukázku popsány některé z testovaných odrůd. Možná jste je v minulosti už také vyzkoušeli a třeba právě s těmito jste spokojeni a už je za jiné odrůdy nevyměníte. Anebo dáváte přednost osvědčeným odrůdám révy.
Tato odrůda patří k typicky velkoplodé stolní odrůdě.
Hrozen je velký, válcovitě kuželovitý. Bobule jsou velmi velké, kulaté až mírně oválné, se zelenožlutou až žlutou barvou. Jejich uspořádání v hroznu je středně husté. Dužnina je pevná a chrupkavá.
Odrůda zraje v polovině září. Pro kvalitní zralost potřebuje teplé a slunečné dny, podobně jako odrůda Talisman. V méně slunečných rocích může dozrávat až v 2. polovině září. Naopak teplé počasí může zrání pro změnu urychlit.
Pro sklizeň je rozhodující chuť slupky, která může být v horších ročnících dlouho kyselá až trpká, podobně jako u Talismanu.
Odolnost této odrůdy k houbovým chorobám je dobrá až velmi dobrá. Je ji možné pěstovat bez ochrany proti padlí révy a plísni révy. Odolnost k hnilobám je také vynikající. Současně bobule nepraskají a nebývají napadené.
Vanjuša má bujný růst. Pro vývoj vzhledově a chuťově atraktivních hroznů je vhodná redukce násady na jeden hrozen na letorost. Redukce násady je důležitá zejména v nevinařských podmínkách. Pro pěstování potřebuje vždy teplé a záhřevné místo.
Tuto odrůdu můžeme nalézt také pod názvem Anželika. Je vhodná do teplejších lokalit nebo do skleníků. Odrůda zraje v 1. a 2. dekádě září.
Hrozen je velký až velmi velký, válcovitě kuželovitý a u základu třapiny rozvětvený. Bobule jsou velké až velmi velké, podlouhle zašpičatělé. Barva bobulí je žlutá, na osluněné straně zlatavá nebo narůžovělá. Bobule má chrupkavou dužninu a příjemnou chuť. Hrozen je vzhledově velmi atraktivní a uspořádání bobulí v hroznu je středně husté.
Růst je bujný až velmi bujný. Hodí se pro pěstování na rýnsko-hessenském vedení nebo na pergolách. Vhodný je řez na delší plodné dřevo. Pro získání kvalitních hroznů je pak vhodná redukce násady hroznů.
Odolnost k padlí révy je dobrá až velmi dobrá a odolnost k plísni révy je střední až dobrá.
Patří mezi typické velkoplodé stolní odrůdy révy.
Hrozen je velký až velmi velký a má kuželovitý tvar. Uspořádání bobulí v hroznu je středně husté. Bobule jsou velké až velmi velké a oválné. Jejich barva je žlutozelená a na osluněné straně bobulí růžová. Dužnina je pevná a chrupkavá. Chuť bobulí je příjemná.
Vhodné je pěstování na dlouhém plodném dřevě, protože dochází k vývoji vzhledově atraktivnějších hroznů. V nevinařských podmínkách je vhodný určitý stupeň redukce násady. Vysoká násada hroznů totiž vede k horší kvalitě a může také docházet k dlouhodobému oslabování keřů.
Azalia má velmi dobrou odolnost k zimním mrazům a také odolnost k plísni révy a padlí révy je dobrá.
Foto autor
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.