
Jak na kordonové tvary vinné révy?
4. 3. 2022Ať už pěstujeme vinnou révu na kordonové tvary nebo vrcholové, každý způsob má své zákonitosti. Vyplatí se nám je respektovat.
Hrozny stolní odrůdy révy lze upravit nebo odebrat. Zlepšíme jejich chuť, vzhled a kvalitu. Rovněž uspíšíme dozrání bobulí révy.
Hrozny stolní odrůdy mají často velmi rozvětvenou třapinu, proto zásobování bobulí živinami nemusí probíhat optimálně a vyrovnaně. Na některých částech třapiny tak může nastat sprchávání květenství nebo pokulhávat oplození; bobule zůstanou malé. To zhoršuje vzhled hroznů.
V takovém případě můžeme hrozny prostřihávat. Z jednotlivých hroznů je možné odstranit ty části třapiny, na kterých se nachází nedokonale vyvinuté bobule. Po tomto zásahu se pak vzhled hroznů stává opět atraktivním.
Dalším důvodem redukce násady je harmonizace výnosu hroznů na keř. U nových stolních odrůd může být násada 1–3 hrozny na letorost. Tato násada přitom bývá zejména při zahrádkářském pěstování v nevinařských podmínkách velmi vysoká. Vysoká násada hroznů však vede k oddálení zrání hroznů a také k výraznějšímu vyčerpávání keřů.
Na letorostu se totiž nevytvoří tak velká listová plocha, která by byla vhodná pro optimální výživu vysoké násady hroznů na letorostu. Výnos optimalizujeme tak, aby odpovídal pěstitelským podmínkám.
Doporučuji odstraňovat z letorostu třetí hrozny stolní odrůdy. A pro nejkvalitnější vývoj hroznů ponechat pouze jeden nejlépe vyvinutý hrozen na letorost. Nejvhodnější je postupovat podle síly růstu letorostů. Na silných letorostech je možné nechat dva hrozny, ale z velmi slabých letorostů raději odstraníme všechny hrozny. Cílem totiž musí být zachování dlouhodobé vitality a životnosti révových keřů.
Redukce násady révy vede k harmonickému poměru cukrů a kyselin. Chuťovým problémem bývají vysoké třísloviny ve slupce bobulí. Nižší násada hroznů vede ke zlepšení všech kvalitativních parametrů hroznů.
Posledním důvodem redukce je termín zrání. Vysoká násada hroznů může způsobit opožděné zrání hroznů. Vinou vysoké násady pak nemusí hrozny stolní odrůdy dozrát do očekávané kvality. Snížíme-li násadu hroznů, zpravidla urychlíme zrání.
Násadu révy můžeme snižovat průběžně od nasazování bobulí (tzn. krátce po kvetení) po dobu následujících 30 dnů. V prvních třiceti dnech po kvetení totiž bobule intenzivně narůstají. Snížíme-li počet hroznů na letorostu, podpoříme ukládání asimilátů do hroznů ponechaných na keři. Hrozny jsou pak lépe vyvinuté a atraktivnější.
Trochu odlišná může být situace při pěstování révy na pergolách. Základem pergolových tvarů je vysoký podíl starého dřeva. Révové keře pro pergoly jsou vysazované samostatně. Mohou tak bez problémů vytvořit mohutný kořenový systém. Na rozdíl od révy pěstované v řadách, kde si keře konkurují.
Vysoký podíl starého dřeva a mohutný kořenový systém vytváří předpoklady pro výživu daleko větší násady hroznů. Na pergolách proto odstraňujeme především malé a nekvalitně vyvinuté hrozny a to celkovou probírkou.
Foto autor
Dubnem začíná nejkrásnější roční období v té podobě, na kterou se tolik těšíme. Za tepla a bezvětří se vzduch nasycuje vůněmi země, pryskyřice, lesa, dřeva. Ptačí volání je stále slyšitelnější, světlo dne slaví převahu.