Kdy odebrat rouby pro zimní a jarní roubování

18. 12. 2022

Lidé se od nepaměti snaží přizpůsobit vlastnosti rostlin svým potřebám. Ovocné druhy se nejprve naučili množit, posléze poznali roubování.

Ověřili si, že roubováním lze přenést vlastnosti vybrané rostliny na podnož z jiné rostliny. Ta zajistí ukotvení stromu v půdě a vývoj roubovance.

Samotný odběr roubů bychom mohli zjednodušeně rozdělit na dvě období – zimní a letní, na období vegetace a vegetačního klidu. V období vegetačního klidu odebíráme rouby pro zimní a jarní roubování nebo očkování. Během vegetace zejména pro letní očkování.

Roub odebraný z třešně

Roub z třešně; foto I. Dvořák

Proč skladovat rouby pro roubování

Než započneme s odběrem roubů, připomeňme si, jak probíhá přezimování ovocných dřevin. Pokud to zjednodušíme, tak rostlina po opadu listů obsahuje velké množství kyseliny abscisové, která ovlivňuje to, že výhony předčasně nevyraší.

Zmíněná látka se odbourává v rostlině působením dlouhé chladné periody. Každý druh však má tuto periodu jinak dlouhou. Tím je zajištěno přežití ovocného stromu během mrazivého zimního počasí. Po odbourání této kyseliny je strom schopen vstoupit do vegetace i při krátkodobém oteplení.

Nejkratším obdobím dormance se vyznačuje teplomilné ovoce, zejména meruňky. Po časném vyrašení hrozí, že mráz poškodí veškeré květní násady, případně celé výhony.

Stejně silná podnož jako roub

Stejně silná podnož jako roub. Ideální pro roubování peckovin a bobulovin. Foto I. Dvořák.

Z výše uvedených důvodů odebíráme rouby teplomilného ovoce již v prosinci. Uskladníme je v bezmrazé místnosti, krechtu či sněžné jámě tak, aby je nepoškodil mráz. Nejlépe v chladném sklepě. Svazky roubů uložíme do vlhkého písku.

V domácích podmínkách skladujeme menší množství roubů v plastovém sáčku v chladničce a hlídáme, aby neplesnivěly.

Profesionální ovocnáři odebírají rouby z matečných roubových stromů, které podléhají kontrole odrůdové pravosti a zdravotního stavu. Pro skladování používají chladicí boxy s regulovanou vlhkostí tak, aby roubům nehrozilo vyschnutí.

Lísku lze množit více způsoby: Vedle řízků a výmladků je možné i roubování.

Lísky lze vypěstovat také z řízků nebo roubováním z roubů odebraných začátkem roku; foto Shutterstock

Tipy pro uchování roubů

  • Riziko ztráty vody můžeme omezit namočením konců roubů do parafínu či vosku.
  • Rouby odebíráme pokud možno ze zdravých plodících stromů, které vykazují dostatečný vegetativní růst. V žádném případě nepoužíváme výhony poškozené chorobami nebo škůdci, například deformacemi způsobené padlím.
  • Odebíráme jednoleté výhony, což jsou výhony narostlé během posledního vegetačního období.
  • Rouby odebíráme spíše z osluněné strany stromu, vyhýbáme se odebírání roubů příliš slabých nebo silných.

Při jakémkoli skladování označíme každý roub jmenovkou. Rouby tak lze snadno identifikovat.

Roubované sazenice chráněné parafinem

Rouby sazenic révy chrání parafin před vysycháním; foto P. Pavloušek

Odběr letních roubů a očkování

Letní rouby se používají zejména pro
 očkování na tzv. očko spící, což je způsob, kdy očko v létě a na podzim přiroste, ale vyraší až na jaře příštího roku. Toto očkování se provádí převážně v období od poloviny července do poloviny srpna.

  • Některé druhy, například broskvoň, je možno štěpovat při vhodném průběhu počasí až do poloviny září. Jiné, například jabloň, je z důvodu časného nástupu vegetačního klidu vhodné očkovat v červenci.

Roub odebíráme těsně před očkováním. Pokud to není možné, uchováme ho ve vlhké tkanině nebo papíru v chladné místnosti či chladírně. Nesmí se zapařit, což by se projevilo ztmavnutím, případně až zčernáním výhonu.

Před skladováním odstraníme listy, abychom předešli ztrátě vody. Ponecháme jen 0,5 cm dlouhý řapík.
 Letorosty, zelené výhony, které vyrostly během vegetace, musí být pro odběr dostatečně vyzrálé, což poznáme tak, že se pokusíme výhon v horní části nalomit. Pokud slyšíme zapraskání a výhon se nalomí, je dostatečně vyzrálý. V opačném případě se výhon pouze ohne; očko by se neujalo.

Očka při samotném štěpování odebíráme ze středu výhonu, kde mají nejvyšší kvalitu. 
Správný odběr roubů ve správném období je předpokladem úspěšného štěpování.

Foto I. Dvořák, P. Pavloušek a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Dobry den. Poradil by nekdo, jak roubovat morusi? Dekuji

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

28. 2. 2024

Řez révy vinné: na kolik výhonů a oček?

U slabšího řezu budeme mít hroznů sice víc, ale budou drobné s nekvalitními bobulemi. Čím více starého dřeva na keři necháme, tím lépe snáší zimní mrazy. Větší množství starého dřeva vyžadují některé stolní odrůdy a odrůdy náchylné ke sprchávání.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x