
Korunu mandloně či meruňky lze tvarovat z loňských roubů
22. 3. 2022Pro mandloně a meruňky nastává čas jarního řezu v době od probuzení poupěte až do kvetení. Korunku přitom můžeme tvořit z rok starých roubů.
Lidé se od nepaměti snaží přizpůsobit vlastnosti rostlin svým potřebám. Ovocné druhy se nejprve naučili množit, posléze poznali roubování.
Ověřili si, že roubováním lze přenést vlastnosti vybrané rostliny na podnož z jiné rostliny. Ta zajistí ukotvení stromu v půdě a vývoj roubovance.
Samotný odběr roubů bychom mohli zjednodušeně rozdělit na dvě období – zimní a letní, na období vegetace a vegetačního klidu.
Než započneme s odběrem roubů, připomeňme si, jak probíhá přezimování ovocných dřevin. Pokud to zjednodušíme, tak rostlina po opadu listů obsahuje velké množství kyseliny abscisové, která ovlivňuje to, že výhony předčasně nevyraší.
Zmíněná látka se odbourává v rostlině působením dlouhé chladné periody. Každý druh však má tuto periodu jinak dlouhou. Tím je zajištěno přežití ovocného stromu během mrazivého zimního počasí. Po odbourání této kyseliny je strom schopen vstoupit do vegetace i při krátkodobém oteplení.
Nejkratším obdobím dormance se vyznačuje teplomilné ovoce, zejména meruňky. Po časném vyrašení hrozí, že mráz poškodí veškeré květní násady, případně celé výhony.
Z výše uvedených důvodů odebíráme rouby teplomilného ovoce již v prosinci. Uskladníme je v bezmrazé místnosti, krechtu či sněžné jámě tak, aby je nepoškodil mráz. Nejlépe v chladném sklepě. Svazky roubů uložíme do vlhkého písku.
V domácích podmínkách skladujeme menší množství roubů v plastovém sáčku v chladničce a hlídáme, aby neplesnivěly.
Profesionální ovocnáři odebírají rouby z matečných roubových stromů, které podléhají kontrole odrůdové pravosti a zdravotního stavu. Pro skladování používají chladicí boxy s regulovanou vlhkostí tak, aby roubům nehrozilo vyschnutí.
Lísky lze vypěstovat také z řízků nebo roubováním z roubů odebraných začátkem roku; foto Shutterstock
Při jakémkoli skladování označíme každý roub jmenovkou. Rouby tak lze snadno identifikovat.
Rouby sazenic révy chrání parafin před vysycháním; foto P. Pavloušek
Letní rouby se používají zejména pro očkování na tzv. očko spící, což je způsob, kdy očko v létě a na podzim přiroste, ale vyraší až na jaře příštího roku. Toto očkování se provádí převážně v období od poloviny července do poloviny srpna.
Roub odebíráme těsně před očkováním. Pokud to není možné, uchováme ho ve vlhké tkanině nebo papíru v chladné místnosti či chladírně. Nesmí se zapařit, což by se projevilo ztmavnutím, případně až zčernáním výhonu.
Před skladováním odstraníme listy, abychom předešli ztrátě vody. Ponecháme jen 0,5 cm dlouhý řapík. Letorosty, zelené výhony, které vyrostly během vegetace, musí být pro odběr dostatečně vyzrálé, což poznáme tak, že se pokusíme výhon v horní části nalomit. Pokud slyšíme zapraskání a výhon se nalomí, je dostatečně vyzrálý. V opačném případě se výhon pouze ohne; očko by se neujalo.
Očka při samotném štěpování odebíráme ze středu výhonu, kde mají nejvyšší kvalitu. Správný odběr roubů ve správném období je předpokladem úspěšného štěpování.
Foto I. Dvořák, P. Pavloušek a Shutterstock
Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1. Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez
Dobry den. Poradil by nekdo, jak roubovat morusi? Dekuji