
Sladké jeřabiny moravského jeřábu lze sklízet i na zahradě
24. 6. 2021Pravý červenoplodý jedlý jeřáb byl nalezen kolem roku 1820 v okolí obce Ostružná na Jesenicku. Pastevce ovcí tam zaujal strom, jehož jeřabiny mu zachutnaly.
K vyhledávaným ovocným dřevinám patří i temnoplodec černoplodý neboli aronie, známá též jako černý jeřáb.
Tmavé jeřabiny se sklízejí v druhé polovině září, velmi dobře se uskladňují; mohou se sušit, kompotovat, lisovat na šťávu, zpracovávat na lahodné marmelády, víno a další zajímavé produkty. Ceněný je přínos plodů pro lidský organismus: Obsahují širokou škálu vitaminů, minerálních a léčivých látek.
Historie šlechtění aronie je spojena se jménem ruského pomologa a šlechtitele I. V. Mičurina, jenž používal černý jeřáb pro různá křížení. Vypěstoval jedlé a chutné křížence, například výsledkem křížení jeřábu obecného a sibiřského hlohu se stala odrůda Granatnaja nebo vznikl kříženec jeřábu obecného a černého Likernaja. Křížil i jeřáb obecný s hrušní, odrůdy dostaly jméno Krasavica a Rubinovaja.
Do Šlechtitelská stanice ve Velkých Losinách se z vysoké školy ovocnářské v Mičurinsku v roce 1957 dostal rostlinný materiál, z něj byl získán nejlepší klon a ten byl roku 1973 zapsán do listiny povolených odrůd pod názvem Nero.
Aronii (Aronia melanocarpa) lze pěstovat jako keř i ve tvaru stromku roubovaného na ptačí jeřáb. Obě formy tvoří především v podzimním období malebně červenožluté dekorace nejen v zahradách, ale i v sadech a využívají se do živých plotů a dalších výsadeb, které poskytují užitek ptactvu.
V zahradách keře aronie nezabírají příliš místa, dorůstají do výšky dvou až tří metrů. Také stromy tvoří pěkné kulovité koruny. Listy jsou oválné, lesklé tmavě zelené barvy. Květenstvím je bílá chocholičnatá lata kvetoucí v polovině dubna.
„Máme na stanici v Losinách keře aronií, které padesát let velmi dobře rostou a bohatě plodí. Nesnáší zamokřená podloží, ale jinak roste v jakékoliv půdě,“ zdůrazňuje autorka článku.
Brzy plodí, již druhým rokem se objevují černé ojíněné větší malvičky s tmavě fialově zbarvenou dužninou výrazné sladkokyselé chuti a vysokým obsahem lahodné rubínové šťávy.
Aronie s povděkem přijme dávky organického i průmyslového přihnojení, důležitý pro ni je zmlazovací a prosvětlovací řez, poněvadž dřevina se silně zahušťuje.
Má ráda osluněné polohy, ale snese i polostín. V dobrých podmínkách dosahuje vysokých výnosů.
Je samosprašná, množí se generativně semeny, řízkováním a také roubováním či očkováním na podnož jeřábu obecného.
Aronie a další jeřáby poskytují plnohodnotné a lahodné ovoce pro všestranné použití. Pro svou krásu se právem uplatňují v dekorativních výsadbách v parcích i jako vysoká stromořadí kolem cest.
Foto autorka
Nehrozí-li již silnější mrazy, hluboce ořežeme i keře a polokeře kvetoucí v létě a časně na podzim a to na jednoletých výhonech. Jednoleté letorosty je potřeba seříznout na několik oček, protože jen tak na nich narostou letošní silné výhony