Kaštanovník: Krášlí zahradu, stíní a plodí jedlé kaštany

6. 6. 2020

Strom zdobí parky a jiná místa veřejného prostoru. Výrazné květy ukáže v květnu a červnu, pozoruhodné jsou plody v ostnité slupce a také listy.

Zajímavou volbou je však i pro velké zahrady. Vedle jiného nabídne místo pro spočinutí ve stinném zákoutí. V mládí sice roste kaštanovník setý (Castanea sativa) pomalu, ale může se dožít až několika staletí. Kvůli kvalitnímu dřevu si ho cení nábytkáři.

Samosprašný i cizosprašný

Kaštanovník setý, též jedlý, dorůstá do výšky až přes 20 metrů, může být stromem i keřem. Poměrně pozdě plodí. Jde o jednodomou, zpravidla větrosnubnou rostlinu, květy jsou odděleného pohlaví, mohou být samosprašné i cizosprašné.

Kvetoucí kaštanovník

Samičí světle zelené květy jsou nenápadné, samčí jehnědy nepřehlédneme

Květy kaštanovníku jsou považovány za dobrou včelí pastvu.

  • Samčí květy jsou úzké, klubkovité bělavé jehnědy,
  • samičí květy jsou světle zelené, nenápadné, uspořádány jednotlivě nebo po dvou až třech u základu samčích „klasů“.
  • Protože květy jsou těsně vedle sebe, je bezproblémový i přenos pylu z jehněd na bliznu hmyzem, což přispívá k dobré úrodě.

Semena uzavřená v ostnitých nažkách jsou bohatá na škroby a cukry (obě složky dohromady 50 %). dále bílkoviny (6 %) a tuky (2,5 až 5 % podle stanoviště). Obsah minerálních látek je asi 2 %, z toho 1 % draslíku a poměrně i značně fosforu.

Kam kaštanovník vysadit

Kaštanovník roste po celé Evropě vyjma extrémních stanovišť. Aby dobře plodil, vyžaduje teplá stanoviště. Máme-li možnost výběru, dáváme při výsadbách přednost vinorodým oblastem. Optimální jsou hluboké, kypré a výživné půdy s dostatkem draslíku a se slabě kyselou až neutrální reakcí.

Kaštanovník setý

Kaštanovník potřebuje prostor, aby vynikla jeho budoucí velikost, výrazné květy, plody a listy, které v podzimní barvě vydrží na stromě někdy až do sněhu

Kaštanovníku se nedaří na silněji vápenaté půdě. Naopak jsou vhodné mírně kyselé zvětralé půdy. To, že se kaštanovník na území dnešního Česka plně aklimatizoval, potvrzují zdravé a plodící starší stromy v relativně chladnějších oblastech.

Jak se kaštanovník množí

Jedlý kaštan se dá pro krajinářské použití výjimečně množit také odkopky.

Rozmnožování v přírodě zajišťují veverky, plchové, myši, vrány a sojky roznášením plodů. Ve školkách se osivo stratifikuje ve vlhkém písku, v němž zůstane od podzimu až do konce zimy.

V předjaří se stratifikovaná semena vysévají na vzdálenost 0,2 x 0,2 m. Semenáčky se v prvním roce přeškolkují.

Očkování (prsténcové) probíhá stejně jako u ořešáku vlašského přenosem očka s proužkem kůry. .

Jak vysazovat a pěstovat

Nemáme-li spolehlivě samosprašnou odrůdu, je třeba vysadit alespoň 2 až 3 odrůdy společně, aby došlo k oplodnění.

Kaštanovník vysazujeme do předem vykopaných větších jam (1×1 m, do hloubky 0,6 m) na vzdálenost 15–20 m. Pro lepší stabilitu sázíme stromek ke kůlu.

  • Zejména u mladších stromků je účelné udržovat větší plochu kolem kmene čistou.

Hnojíme zvláště draslíkem, zaléváme. Vápníme jen na velmi kyselých půdách.

Řez stromků omezujeme na pravidelné prosvětlování. Přehuštěné koruny brání zakládání květních pupenů a vývinu plodů. Kaštanovník netrpí závažnými chorobami ani škůdci.

Sklízíme a skladujeme plody

Sklizeň začíná začátkem září a končí v polovině listopadu. Kvůli pozdním termínům sklizně a tuzemským klimatickým podmínkám kaštanovník ne vždy dozraje.

Ze vzrostlého stromu lze sklidit 50 až 100 kg kaštanů.

Plně zralé plody padají samy, pouzdra přitom odpadnou. Sklizené kaštany se rozloží v tenké vrstvě na rošty v proudícím vzduchu. Teprve po vysušení je možné nasypat je do vyšší vrstvy. Při správném usušení vydrží do jara i déle.

Semena jsou uložena v ostnité nažce

V ostnité nažce dozrává několik semen

Využití plodů

V některých zemích jsou semena používána ke zpracování hodnotné mouky. Jinak je známe spíše jako slupky nezbavené pečené kaštany, nabízené ve stáncích, zejména v západních zemích. Hodí se do výtečných nádivek a pro další kuchyňské zpracování.

Vysoká výživná a energetická hodnota je hlavním důvodem, proč jedlý kaštan dosud tvoří neoddělitelnou součást stravy v jižních zemích. Vařením a pražením škrob zcukernatí a získá mírně sladkou chuť.

Foto Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x