
Na zahrádce ještě sklízíme rajčata, papriky či tykve. Můžeme ještě vysít špenát pro podzimní sklizeň nebo naopak jeho mrazuvzdorné kultury.
Právě podzim je tou správnou dobou na pěstování špenátu, který patří mezi chladnomilnou zeleninu. Vysoké letní teploty a dlouhý den u špenátu způsobují vybíhání rostlin do květu. Konec srpna, někdy ještě začátek září, je poslední termín výsevu pro podzimní sklizně.
Přezimující kulturu vyséváme od září, až do poloviny října, protože špenát je i v našich zimách dostatečně mrazuvzdorný.
Vybereme si záhon, který je v polostínu nebo alespoň po část dne mírně zastíněn. Po dobu klíčení jej udržujeme rovnoměrně vlhký. Můžeme využít bílou netkanou textilii, která nám zůstala z jara. Odráží sluneční paprsky a zabraňuje nadměrnému výparu vody z půdy.
Špenát vyžaduje neutrální půdní reakci v rozmezí 6,5 až 7,5 pH. Půda pro jeho pěstování by měla být hlinitopísčitá, ale současně dostatečně vododržná. Na písčitých půdách budeme potřebovat dodatečnou závlahu. Vlhkostní poměry na vysychavých půdách zlepšíme zapracování kompostu do záhonu při jeho přípravě.
Pokud jsme nuceni pěstovat špenát na těžkých a slévavých půdách, pomůžeme si vyvýšenými záhony nebo hrůbky, díky kterým zajistíme kořenům vhodné podmínky pro růst a vývoj.
Tyto činnosti jsou většinou brány jako zimní nebo časně jarní aktivita. Mysleme na ně ale i při podzimním úklidu zahrady. Uděláme totiž dobře, pokud si poznamenáme, kde jsme měli letos cibuli, kde mrkev a kde košťáloviny a snažme se příští rok zahrnout do plánování tzv. rotaci plodin.
Cibulovinám se po cibuli nebo česneku v druhém roce na stejném záhoně skutečně nedaří. Můžeme se také setkat s vyšším výskytem chorob a škůdců i se selektivním vyčerpáním živin z vaší půdy. Totéž platí pro kořenovou zeleninu nebo rajčata.
Září je termínem plné plodnosti chilli papriček. Hlavně odrůdy z druhu Capsicum chinense jsou pozdnější než naše sladké papriky. Pokud jsme dobře hnojili a zalévali, budeme mít velmi bohatou úrodu.
Při sběru plodů si dejme pozor. Rostlina papriky capsaicin neobsahuje. Ten se vyskytuje pouze v plodech, přesněji v jejich buněčné šťávě. Plody můžeme opatrně sbírat i bez rukavic, ale opatrně, abychom je nepromáčknuli nebo nepoškodili. Na následné zpracování i jakoukoli kuchyňskou úpravu si už ale rukavice vezmeme.
Nejjednodušší způsob uchování přebytků chilli je jejich usušení. Můžeme si ale také vytvořit pasty, omáčky, chutney nebo chilli ocet. Capsaicin je rozpustný v tucích, proto přidáme do omáček vždy určitý podíl olivového oleje. Můžeme si připravit i samotný chilli olej opatrným povařením chilli v oleji po dobu cca 20 minut.
Citlivost na capsaicin je individuální a tělo si na něj postupně zvykne. Jestliže to někdy přeženeme a hoří nám pusa, je dobré prostě chvilku počkat. Po pár minutách tento pocit odezní. Kdybychom přeci jen potřebovali od pálivého pocitu pomoci, pomůžeme si mlékem nebo jogurtem. Capsaicin je zdraví prospěšný, konzumujeme ho ale raději s mírou, abychom měli z jídla požitek, ne trauma.
Foto autor a Shutterstock
Mnohé z těchto dřevin jsou nejen výraznou okrasou zahrady v tomto období, ale jejich plody přetrvávají na dřevinách dlouho do podzimního i zimního mrazivého období. Bohatě v tomto období plodí okrasné jabloně, mahonie, pámelník okrouhlolistý …