Rýt, či nerýt půdu? Záleží na tom, kolik života v ní je
16. 10. 2021K základu správné péče o půdu patří celosezonní kypření a podzimní rytí. Bez provzdušnění a organické hmoty by nefungoval koloběh živin.
Vlastně jde o protimluv. Zelenina potřebuje intenzivní péči. Nicméně pěstební nároky jednotlivých druhů se liší. Některé lze označit jako méně časově náročné.
Připomeňme si, že zelenina potřebuje především dobře zrytou, prohnojenou a během vegetace obdělávanou půdu. Tedy bez půdního škraloupu a bez plevele na záhoně i kolem něj. Včasným odplevelováním omezíme množství plevelných semen v půdě. Průběžně omezujeme i šíření chorob a škůdců.
Čím lépe půdu odplevelíme a připravíme, tím méně času budeme potřebovat později; foto Pixabay
Pěstování plodin plánujeme nejen s ohledem na své omezené časové možnosti, ale i na charakter pozemku.
Při výběru plodin se můžeme inspirovat u sousedů. Obvyklý sortiment zeleniny pěstované na záhonech bývá úzký. Týká se zhruba deseti druhů.
Literatura však popisuje přes sto druhů, které se na tuzemských záhonech či polích pěstovaly ještě do poloviny minulého století. Stojí za to seznámit se s pozapomenutými druhy a vyzkoušet je. Podobně se může vyplatit i výběr odrůd jednotlivých druhů zeleniny.
Pozemky a jejich vlastnosti se liší. Čas nám uspoří, když si ujasníme, co máme k dispozici. Nejspíš to bude jedna z následujících charakteristik:
Na záhon vybíráme zeleninu, která:
Vybranou zeleninu můžeme vysadit k zahradní opoře nebo stavbě. Tím jí zajistíme místo s vyšší teplotou i vzdušnost.
Ostatní plodová zelenina (rajčata, okurky a papriky) mají velké nároky na teplo a vodu.
Rostou ve velkém sponu, koření hluboko a nic moc je neohrožuje. V zásadě jsou soběstačné. Navíc se sejí nebo sázejí až po 15. květnu, takže se vyhneme jarním plevelům a rozbahněnému dubnu. Dobře se sklízejí i skladují. Jsou oblíbené i kvůli své rozmanitosti.
Ze špenátové zeleniny je třeba zmínit tři druhy, ale každý je určen pro jiné podmínky.
Obyčejný špenát setý je rychlá jarní plodina. Vyséváme ho již v polovině března, aby vyrostl rychleji než plevele. Postačí mu k tomu jarní vláha. O nic se nemusíme starat s výjimkou dostatečně rychlé sklizně. Pokud ji nestihneme, špenát nejdříve napadnou mšice a pak rychle vykvete.
Velmi zajímavou špenátovou zeleninou je novozélandský špenát (čtyřboč). Je to teplomilná poléhavá rostlina a hlavně dosti odolná k suchu. Hodí se na suchá a slunná stanoviště, tedy tam, kde se jiným rostlinám nedaří a tím tato suchá stanoviště zužitkujeme. Může se jednat například o zavezené hromady kamenů nebo stavební suti.
Na normálně vlhkých půdách s dostatkem slunečního svitu zase dobře roste mangold. Je to blízce příbuzný řepy, ale sklízíme jeho listy a řapíky. Výhodou je, že máme k dispozici špenátovou zeleninu v létě, tj. v době, kdy normální špenát není. Listy sklízíme průběžně od května až do zámrazu. Řapíky je možno upravit jako chřest.
Z listové zeleniny je třeba vyzdvihnout salát římský. Má větší spon, dobře se ošetřuje a není náchylný k letnímu vykvétání. Má rád větší závlahové dávky a delší intervaly mezi zálivkami.
Ve stinných a vlhkých místech zahrady se dobře uplatní dvě velké rostliny. Jsou to křen a rebarbora. Obě rostliny jsou dlouhodobými kulturami a v podstatě nevyžadují žádnou péči. Křen je všeobecně známá kořeninová rostlina. Rebarbora nám poskytuje řapíky, které se využívají na marmelády, vaří se podobně jako chřest a třeba Angličané z ní dělají svůj slavný rebarborový koláč.
Z cibulových zelenin je vhodné na suchá stanoviště doporučit především ozimý česnek. Z cibulí je dobré zasadit cibuli šalotku a cibuli zimní. Obě cibule je možné sklízet na zeleno a hned ji využít v kuchyni.
Na velmi suchých půdách pak s minimem námahy vypěstujeme kořeninovou zeleninu, ze které sklízíme nať. Rostliny budou sice malé, ale o to více aromatické.
Pokud bychom měli nabídnout přehled druhů s minimálními nároky na pěstitelskou péči, pak tento:
cibule šalotka, cibule zimní, česnek, pažitka, kopr, pelyněk estragon, libeček, majoránka, řepa červená, mrkev, pastinák, petržel, ředkev, ředkvička, černý kořen, salát římský, polníček kozlíček, fazol zahradní – keříčkový, hrách, tykev velkoplodá, cuketa, mangold, rebarbora, špenát.
Sasanka japonská (Anemone japonica = A. hupehensis) je krásná na podzim kvetoucí trvalka, asi metr vysoká s jednoduchými nebo i plnými květy velkými v průměru 4 až 5 cm. Většinou v jemných růžových odstínech.