Chemická ochrana proti padlí jabloně a dalším chorobám

10. 5. 2020

Padlí jabloňové lze úspěšně potlačovat kombinací řezu a postřiků. Rovněž je třeba znát podstatu choroby, abychom dokázali infekci účinné bránit v rozvoji.

Obávaná houbová choroba vyžaduje hodně pozornosti. Pro potlačení infekce rozvíjející se v době květu odstřihneme koncové pupeny. Na nich houba přezimovala a na jaře se začala šířit. Ovšem i přes všechnu pečlivost část napadených pupenů nejspíše přehlédneme. Proto je nutné po odkvětu jabloň dále kontrolovat a odstraňovat pupeny s padlím. Tímto způsobem lze riziko rozšíření infekce snížit.

Po odkvětu následuje první postřik (aktuální povolené chemické přípravky uvádí Rostlinolékařský portál). Následují další chemické postřiky v intervalu 1–2 týdnů a to až do července.

Teplé a vlhké počasí urychluje rozvoj a šíření choroby. Při studeném deštivém počasí se doporučují postřiky vyššími dávkami, protože takové podmínky svědčí i další chorobě – strupovitosti.

Padlí jabloně

Příznaky padlí jabloně na poupatech a mladých listech, foto Jaroslav Rod

Moniliová hniloba plodů (monilióza) – bílý povlak vyskytující se zejména v mokrých letech, kdy zvláště u nahuštěných plodů svou ničivou a destruktivní silou může téměř zničit úrodu.  Prevencí je vyvarovat se pěstování náchylných odrůd, důsledné odstraňování infikovaných nemocných a mumifikovaných plodů a všech zdrojů infekce z předchozího roku.

  • Chemické ošetření je účinné a nutné při vlhkém počasí na začátku kvetení a při dokvétání.
Monilióza jablek

Tzv. mumie moniliózních plodů by nikdy neměly zůstat na stromech, foto J. Rod

Po odkvětu ovocných stromů se velice rychle šíří různé choroby a škůdci. Je proto velmi důležitý první postřik, který následuje právě po odkvětu a který razantně zasáhne proti rozvoji různých onemocnění.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x