Nejčastější choroba zrajícího ovoce: moniliová hniloba

5. 8. 2019

Projevuje se hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světlejších výtrusnic na povrchu plodů. Uskladněná jablka rychle zčernají.

Tuto hnilobu způsobuje všudypřítomná houba, jejíž zárodky vnikají do ovoce i nepatrným poraněním.

Právě kvůli této infekci odstraňujeme nakažené plody včetně těch mumifikovaných, které zůstávají na větvích i po opadu listí a na jaře by se staly zdrojem infekce. V souvislosti s touto chorobou je důležitá i dobře udržovaná, prosvětlená koruna ovocných stromů.

Moniliová hniloba jablek

Moniliová hniloba jablek

Jako přípravky podporující kondici ovocných dřevin se doporučují i výtažky z mořských řas či jiné přírodní přípravky.

V sadech, kde používají chemickou ochranu proti strupovitosti, bývá méně moniliové hniloby. Více o použitelných fungicidech pro jádroviny a peckoviny včetně ochranných lhůt uvádí Rostlinolékařský portál.

  • Chorobu tlumí i ochrana plodů před poraněním obaleči, vosami, včasná likvidace plodů poškozených ptáky či kroupami. Mravencům bráníme v přístupu do korun lepovými pásy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

19. 9. 2019

Plody peckovin zasažených virem šarky předčasně opadávají

V Česku jsou rozšířeny všechny kmeny šarky švestky, které napadají všechny druhy modrých peckovin, meruněk a broskvoní. Virus je přenášen mšicemi, dále je šířen ovocnými výpěstky – rouby a očky, vegetativně množenými podnožemi.

zobrazit další rady a tipy