Které odrůdy jádrovin jsou náchylné ke strupovitosti a padlí

26. 1. 2020

Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Padlí jabloňové se šíří zejména za teplého počasí a v nižších polohách.

Pokud právě vybíráte odrůdy jádrovin do zahrady a chcete zohlednit náchylnost ke strupovitosti nebo k padlí, mohou se vám hodit následující přehledy:

Odrůdy jabloní náchylné ke strupovitosti

Strupovitost jádrovin se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.

Čistecké lahůdkové, Dukát, Golden Delicious, Goldspur, Idared, Mac Intosh, Red Melba, Starkrimson, Stark Earliest, Spartan, Oldenburgovo.

  • Naopak mezi nejméně citlivé odrůdy jabloní patří Lord Lambourne a Zvonkové.
Strupovitost jabloně

Strupovitost jabloní je mnohdy brána jako významná choroba jen v případě, že se projeví na plodech. Ona však napadá i listovou plochu a tím ovlivňuje výnosy v následujícím roce. Foto Ivan Dvořák

Hrušně náchylné ke strupovitosti

Grosdemange, Koporečka a Pařížanka.

  • Naopak málo citlivá je odrůda Konference.

Odrůdy jabloní citlivé k padlí

Výskyt padlí jabloňového podporuje mírná zima a v teplém létě vysoká vzdušná vlhkost a rosa.

Bláhovo oranžové, Breuhahnovo, Coxova Reneta, Clivia, Croncelské, Idared, Jonathan, Kidd´s Orange Red, Landsberská reneta, Mac Intosh, Ontario,  Průsvitné letní, Sudetská reneta, Švýcarské oranžové. Tyto odrůdy by se neměly pěstovat v suchých oblastech.

  • Málo náchylné k padlí jsou odrůdy Goldspur, Lord Lambourne, Oldenburgovo, Starking, Starkrimson, Šampion a Wealthy.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 1. 2025

Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt

Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x