
Lesní jahodník a maliník: Zkuste dobrý čaj a nápoj pro zdraví
21. 6. 2022Vytrvalý jahodník obecný a křovitý ostružiník maliník najdeme na mírně vlhkých půdách v lesích a na lesních pasekách či okrajích porostů.
Rychlý způsob, jak si můžeme vyrobit sirup zastudena a hlavně přitom uchovat všechny minerály a vitaminy z bylin.
Sirupy jsou jednou z velice příjemných možností, jak svému tělu dopřát co nejvíce minerálů a vitaminů. Pokud patříte mezi nadšence, kteří milují práci s bylinkami z vlastní zahrady a chcete si trochu toho zdraví uchovat i na pozdější dobu, vyrobte si skvělé sirupy z různých skupin bylin určených na různé obtíže.
Existuje řada způsobů a postupů výroby sirupů. Někdo byliny či ovoce maceruje ve vodě, jiný je vaří, přidává cukr a kyselinu citronovou. Vše je samozřejmě možné. Ovšem každá technologie výroby má své pro a proti.
Výrobou sirupu zatepla nám sice vzniknou taktéž výborné produkty, které navíc můžeme uchovávat dlouhou dobu, ale vařením se připravujeme o velkou část cenných látek.
Metoda zastudena je výhodná hlavně proto, že nám zachovává léčivé vlastnosti použitých bylin popřípadě ovoce. Směs bylin, cukru a ovoce nevaříme. Díky tomu nedojde k degradaci látek, které jsou citlivé na zvýšení teploty. Zároveň sirup vyrobíme během chvilky klidně i na zahradě, protože potřebujeme jen málo pomůcek.
Tato metoda ovšem má jednu nevýhodu. A tou je malá trvanlivost, která se počítá spíše na měsíce. Můžeme si ji prodloužit, pokud sirupy uchováváme v lednici. Avšak jakmile láhev se sirupem jednou načneme, je třeba ho spotřebovat co nejrychleji. Pokud necháme načatou láhev stát v teple, může se na hladině během několika málo týdnů objevit povlak plísně. Pak nezbývá nic jiného, než sirup zlikvidovat.
Sirup vyráběný zastudena se tedy vyplatí vyrábět vícekrát za rok. Ideálně v množství, ve kterém jsme schopni ho spotřebovat. Odměnou nám bude velké množství uchovaných vitaminů, které nás postaví na nohy při jarní únavě, chřipce, různých virózách, rýmě či kašli. A jaká že je ta správná receptura?
Na výrobu sirupu potřebujeme několik surovin. Nicméně fantazii se meze nekladou. Každý si může upravit nebo doplnit recepturu podle své chuti a nálady.
Budeme potřebovat:
Použití bylin je vázáno hlavně na roční období, kdy sirup vyrábíme. Na jaře máme k dispozici celou řadu planě rostoucích bylinek, které jsou skvělé zvláště na očistu organismu nebo také na léčbu nachlazení. Recepturu sirupu si můžete připravit s ohledem na naše chutě i léčivé vlastnosti. Během léta si můžeme tímto způsobem vyrobit i čistě ovocné sirupy bez bylin. Jahodový, malinový nebo třeba aroniový.
Bylinky vždy sbíráme v čistém prostředí. Pokud používáme bylinky ze zahrady, určitě je před tím neošetřujeme žádnými syntetickými přípravky. Stejně tak se vyhneme hnojení granulovanými hnojivy. U druhů náročných na výživu raději sáhneme po vyzrálém kompostu.
Proti kašli
Na trávení
Proti nachlazení
Letní sirup na dobrou náladu
Sirup proti kašli
Nasbíráme bylinky, propláchneme je studenou vodou a necháme je okapat v cedníku. Předem si oloupeme citrusové plody, nakrájíme je na tenké plátky a nakonec si odvážíme cukr. Na dno sklenice uložíme asi 2–3 cm silnou vrstvu propraných bylinek, v našem případě kombinaci proti kašli, tedy listy meduňky, natě mateřídoušky a listy jitrocele.
Na bylinky nasypeme 2 cm cukru. Pak vložíme několik plátků citrusových plodů. V tomto pořadí můžeme pokračovat až do té doby, dokud sklenici celou nenaplníme.
Sirup vzniká vzájemným působením bylin, cukru a citrusů, proto není voda potřeba. Již za několik hodin se z bylin začne uvolňovat léčivá šťáva, která se bude hromadit na dně sklenice.
Výroba sirupu trvá dva až tři týdny. Během této doby by na sklenici nemělo svítit slunce, aby nedocházelo k zapaření. Ideální je stinné a chladnější místo třeba v kuchyni. Po uplynutí doby sirup přecedíme přes husté plátýnko do sirupových sklenic a dáme do lednice. Otevřená láhev nám vydrží v lednici asi jeden měsíc bez újmy. Pokud máme rádi pálivou chuť zázvoru, do sklenice vložíme zázvorový oddenek nakrájený na tenké plátky.
Foto autorka
Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.