
Lesní jahodník a maliník: Zkuste dobrý čaj a nápoj pro zdraví
21. 6. 2022Vytrvalý jahodník obecný a křovitý ostružiník maliník najdeme na mírně vlhkých půdách v lesích a na lesních pasekách či okrajích porostů.
Rychlý způsob, jak si můžeme vyrobit sirup zastudena a hlavně přitom uchovat všechny minerály a vitaminy z bylin.
Sirupy jsou jednou z velice příjemných možností, jak svému tělu dopřát co nejvíce minerálů a vitaminů. Pokud patříte mezi nadšence, kteří milují práci s bylinkami z vlastní zahrady a chcete si trochu toho zdraví uchovat i na pozdější dobu, vyrobte si skvělé sirupy z různých skupin bylin určených na různé obtíže.
Existuje řada způsobů a postupů výroby sirupů. Někdo byliny či ovoce maceruje ve vodě, jiný je vaří, přidává cukr a kyselinu citronovou. Vše je samozřejmě možné. Ovšem každá technologie výroby má své pro a proti.
Výrobou sirupu zatepla nám sice vzniknou taktéž výborné produkty, které navíc můžeme uchovávat dlouhou dobu, ale vařením se připravujeme o velkou část cenných látek.
Metoda zastudena je výhodná hlavně proto, že nám zachovává léčivé vlastnosti použitých bylin popřípadě ovoce. Směs bylin, cukru a ovoce nevaříme. Díky tomu nedojde k degradaci látek, které jsou citlivé na zvýšení teploty. Zároveň sirup vyrobíme během chvilky klidně i na zahradě, protože potřebujeme jen málo pomůcek.
Tato metoda ovšem má jednu nevýhodu. A tou je malá trvanlivost, která se počítá spíše na měsíce. Můžeme si ji prodloužit, pokud sirupy uchováváme v lednici. Avšak jakmile láhev se sirupem jednou načneme, je třeba ho spotřebovat co nejrychleji. Pokud necháme načatou láhev stát v teple, může se na hladině během několika málo týdnů objevit povlak plísně. Pak nezbývá nic jiného, než sirup zlikvidovat.
Sirup vyráběný zastudena se tedy vyplatí vyrábět vícekrát za rok. Ideálně v množství, ve kterém jsme schopni ho spotřebovat. Odměnou nám bude velké množství uchovaných vitaminů, které nás postaví na nohy při jarní únavě, chřipce, různých virózách, rýmě či kašli. A jaká že je ta správná receptura?
Na výrobu sirupu potřebujeme několik surovin. Nicméně fantazii se meze nekladou. Každý si může upravit nebo doplnit recepturu podle své chuti a nálady.
Budeme potřebovat:
Použití bylin je vázáno hlavně na roční období, kdy sirup vyrábíme. Na jaře máme k dispozici celou řadu planě rostoucích bylinek, které jsou skvělé zvláště na očistu organismu nebo také na léčbu nachlazení. Recepturu sirupu si můžete připravit s ohledem na naše chutě i léčivé vlastnosti. Během léta si můžeme tímto způsobem vyrobit i čistě ovocné sirupy bez bylin. Jahodový, malinový nebo třeba aroniový.
Bylinky vždy sbíráme v čistém prostředí. Pokud používáme bylinky ze zahrady, určitě je před tím neošetřujeme žádnými syntetickými přípravky. Stejně tak se vyhneme hnojení granulovanými hnojivy. U druhů náročných na výživu raději sáhneme po vyzrálém kompostu.
Proti kašli
Na trávení
Proti nachlazení
Letní sirup na dobrou náladu
Sirup proti kašli
Nasbíráme bylinky, propláchneme je studenou vodou a necháme je okapat v cedníku. Předem si oloupeme citrusové plody, nakrájíme je na tenké plátky a nakonec si odvážíme cukr. Na dno sklenice uložíme asi 2–3 cm silnou vrstvu propraných bylinek, v našem případě kombinaci proti kašli, tedy listy meduňky, natě mateřídoušky a listy jitrocele.
Na bylinky nasypeme 2 cm cukru. Pak vložíme několik plátků citrusových plodů. V tomto pořadí můžeme pokračovat až do té doby, dokud sklenici celou nenaplníme.
Sirup vzniká vzájemným působením bylin, cukru a citrusů, proto není voda potřeba. Již za několik hodin se z bylin začne uvolňovat léčivá šťáva, která se bude hromadit na dně sklenice.
Výroba sirupu trvá dva až tři týdny. Během této doby by na sklenici nemělo svítit slunce, aby nedocházelo k zapaření. Ideální je stinné a chladnější místo třeba v kuchyni. Po uplynutí doby sirup přecedíme přes husté plátýnko do sirupových sklenic a dáme do lednice. Otevřená láhev nám vydrží v lednici asi jeden měsíc bez újmy. Pokud máme rádi pálivou chuť zázvoru, do sklenice vložíme zázvorový oddenek nakrájený na tenké plátky.
Foto autorka
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.