Bršlice kozí noha; na zahradě nechtěná, v kuchyni vítaná

23. 3. 2024

Pro mnohé zahrádkáře je bršlice nepřítelem, se kterým léta bojují. Co zkusit nový způsob, jak se jí zbavit? Jednoduše ji ze zahrady vyjíst.

Je to totiž léčivá, chutná a aromatická bylinka chutí připomínající celer a petržel, která v kuchyni nalezne široké uplatnění. Nejlepší jsou mladé, jen několikacentimetrové lístky. Rozemleté či jemně rozsekané listy bršlice bývaly od nepaměti pravidelnou součástí zelené polévky, nádivek, salátů a špenátu. Její využití může být mnohem větší, záleží jen na naší kreativitě v kuchyni.

Bršlice kozí noha

Bršlice patří mezi jedlé plevele

Bršlice v pokrmech

Žampiónovo-bršlicové placky

  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3–4 žampióny
  • 2 hrsti mladé bršlice
  • 2–4 lžíce mléka
  • sůl, koření dle chuti
Bršlice v receptech

Luxusní placičky ze žampionů a bršlice

Žampióny očistíme a nakrájíme, bršlici opláchneme a nasekáme. Vejce, mouky, strouhanku a mléko zpracujeme v hladké lepivé těstíčko. Dle chuti osolíme a okořeníme. Přidáme žampióny s bršlicí a zlehka zamícháme. Lžící tvarujeme menší placičky a opékáme na malém množství rozehřátého oleje dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem. A jako studené se skvěle hodí jako svačina do školy či práce.

Bršlice v kuřecí roládě

  • 1 kuře
  • 70 g krájené slaniny
  • 70 g plátkového sýra
  • 70 g šunky
  • 100 g bršlice kozí nohy (špenátu)
  • 50 g másla
  • sůl
jedlý plevel bršlice

Kuřecí roláda s bršlicí

Kuře vykostíme, rozložíme a maso stejnoměrně rozprostřeme. Připravený plát masa osolíme, poklademe plátky slaniny, sýra, šunky a bršlicí (špenátem). Stočíme do rolády, kterou obvážeme provázkem nebo zabalíme do alobalu. Pečeme asi 1 hodinu.

Pokud je roláda v alobalu, po upečení ho odstraníme, na roládu vložíme kousek másla a dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborem a podušenou bršlicí.

Jarní šunkofleky s bršlicí

  • 300 g flíčků
  • 300 g uzeného masa (plece, krkovice)
  • 2 hrsti lístků bršlice
  • 10 cm pórku
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • sůl, olej
bršlice, jedlý plevel

V šunkoflekách je taktéž vynikající

Flíčky uvaříme al dente v osolené vroucí vodě, s kapkou oleje, aby se neslepily. Pórek a bršlici omyjeme a nakrájíme. Uzené nakrájíme na kostičky. Vodu z těstovin slijeme a přidáme nakrájenou bršlici s pórkem, vejce, nakrájené uzené, osolíme a vše dobře promícháme. Dáme do zapékací misky vytřené olejem a přiklopené pečeme cca 20 min v troubě vyhřáté na cca 170 °C. Odklopíme, zalijeme zapomenutým mlékem a dopečeme asi 10–15 min.

Přeji dobrou chuť!

Foto autorka

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

13. 4. 2024

Duben je příznivým měsícem pro výsadbu trvalek

Po 5–10 letech podle druhu ustávají trvalky ve vývoji a růstu. Proto je dobré jejich zmlazení a případné rozmnožení. Dělení provádíme v době, kterou určí termín kvetení toho či onoho druhu: před rašením, po odkvětu nebo časně na podzim. Rozmnožit je můžeme i odkopky.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x