Kokoška pastuší tobolka a penízek rolní; jedlé plevele
17. 6. 2023Známe je jako plevele, ale mohou dobře posloužit buď jako koření v pokrmu, nebo jako léčivka ve formě čaje či obkladu.
Pro mnohé zahrádkáře je bršlice nepřítelem, se kterým léta bojují. Co zkusit nový způsob, jak se jí zbavit? Jednoduše ji ze zahrady vyjíst.
Je to totiž léčivá, chutná a aromatická bylinka chutí připomínající celer a petržel, která v kuchyni nalezne široké uplatnění. Nejlepší jsou mladé, jen několikacentimetrové lístky. Rozemleté či jemně rozsekané listy bršlice bývaly od nepaměti pravidelnou součástí zelené polévky, nádivek, salátů a špenátu. Její využití může být mnohem větší, záleží jen na naší kreativitě v kuchyni.
Žampiónovo-bršlicové placky
Žampióny očistíme a nakrájíme, bršlici opláchneme a nasekáme. Vejce, mouky, strouhanku a mléko zpracujeme v hladké lepivé těstíčko. Dle chuti osolíme a okořeníme. Přidáme žampióny s bršlicí a zlehka zamícháme. Lžící tvarujeme menší placičky a opékáme na malém množství rozehřátého oleje dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem. A jako studené se skvěle hodí jako svačina do školy či práce.
Bršlice v kuřecí roládě
Kuře vykostíme, rozložíme a maso stejnoměrně rozprostřeme. Připravený plát masa osolíme, poklademe plátky slaniny, sýra, šunky a bršlicí (špenátem). Stočíme do rolády, kterou obvážeme provázkem nebo zabalíme do alobalu. Pečeme asi 1 hodinu.
Pokud je roláda v alobalu, po upečení ho odstraníme, na roládu vložíme kousek másla a dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborem a podušenou bršlicí.
Jarní šunkofleky s bršlicí
Flíčky uvaříme al dente v osolené vroucí vodě, s kapkou oleje, aby se neslepily. Pórek a bršlici omyjeme a nakrájíme. Uzené nakrájíme na kostičky. Vodu z těstovin slijeme a přidáme nakrájenou bršlici s pórkem, vejce, nakrájené uzené, osolíme a vše dobře promícháme. Dáme do zapékací misky vytřené olejem a přiklopené pečeme cca 20 min v troubě vyhřáté na cca 170 °C. Odklopíme, zalijeme zapomenutým mlékem a dopečeme asi 10–15 min.
Přeji dobrou chuť!
Foto autorka
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.