
Což takhle dát si plevel
23. 2. 2023Jistě namítnete, že ne každý plevel je jedlý. Přesto zbyde škála rostlin, na kterých si pochutnat můžeme. A ještě prospějeme svému zdraví.
Mezi úporné plevele patří i bršlice. Na zahradě nás přivádí k šílenství, v kuchyni je vítanou surovinou pro svůj obsah zdravých látek.
Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je vytrvalá rostlina, kterou lidé dobře znají. Svědčí o tom četné lidové názvy jako třeba kerhart, kerhátek, kerhák, husí packa a další. Vyznačuje se přízemními listy, které jsou vysoké přibližně 15-30 cm, které tvarově skutečně připomínají otisk kozího kopýtka.
V době květu, což je od května do září, porost dorůstá do výšky až jednoho metru. Barva květu je bílá.
Patří do čeledi miříkovité. Vytváří dlouhé podzemní oddenky, které jsou, na rozdíl od dobře známého pýru, poměrně křehké a špatně se jich při pletí zbavuje.
Nejraději roste na mírně zastíněných podrostech listnatých stromů, kde dokáže vytvořit souvislé porosty a dokonale ovládnout prostor. Najdeme ji ale také na okrajích lesa, stinných loukách či v neudržovaných částech zahrad. Zvládne obsadit i slunná místa.
Ve některých případech může plnit okrasnou funkci, např. na okrajích živého plotu. Většinou se jí ale chceme zbavit, což se někdy jeví jako nadlidský úkol, vzhledem k její houževnatosti.
Sice není tak známá jako šalvěj, heřmánek nebo divizna, ale svými účinky se jim vyrovná. Sbíráme list a oddenek.
V první řadě rostlina obsahuje poměrně vysoké množství vitaminu C a karotenoidů obsažených především v mladých listech. Dále obsahuje silice, třísloviny, hořčiny a železo.
Jaké má bršlice účinky?
Můžeme ji přidávat do jarních salátů a pomazánek společně s listy medvědího česneku, popence, pampelišek a prvních listů salátu.
Samotné listy bršlice můžeme zpracovat na pesto nebo si je upravit jako špenát. Přidat Případně přidáme mladou lebedu nebo kopřivu. Přidává se také do smoothie.
Bršlici omyjeme, stonky listů odřízneme a nakrájíme na kousky o délce asi 3 cm. Cuketu nakrájíme na stejně dlouhé, slabé hranolky, aby doba vaření byla stejně dlouhá jako u stonků.
Na rozpálenou pánev nalijeme olej na kterém orestujeme cibuli, česnek a chilli nakrájené na kostičky. Poté přidáme stonky, cuketu a dusíme asi 5 min, aby stonky byly uvařené al dente.
Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pomerančovou šťávu a necháme krátce povařit. Osolíme a opepříme.
Nakonec listy bršlice nahrubo nakrájíme, vmícháme a krátce povaříme.
Foto Shutterstock
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.
Bršlice.. Sbírá se list a oddenek.. Užívá se čerstvá nebo sušená? Čaj nebo vyluh? Děkuji.
Bioteta.cz Vám poradí jak jí užít zevně, vegan.cz vnitřně.