Během května vyséváme na zahradě teplomilnou zeleninu

6. 5. 2019

Kromě dalších příjemných zážitků nám květen umožňuje začít  s pěstováním různých zelenin od výsevu až po sklizeň na jednom stanovišti.

Nyní mj. vyséváme teplomilné druhy zelenin – fazole, tykev, kukuřici cukrovou.

Květnový výsev fazolí

Výsev fazolí; foto Shutterstock

Souběžně vyséváme  zeleninu pro sadbu a to opakovaně zhruba po 3 týdnech, abychom si zajistili postupnou nebo pozdní sklizeň. Týká se to salátu, kedluben, květáku a rovněž další zeleniny – póru pro přezimování, tuřínu, brokolice, kapusty a pozdních kedlubnů.

Teplá půda prospívá teplomilným druhům

S výsadbou dalších teplomilných zelenin, jako jsou rajčata, papriky, lilky, melouny, cukety, okurky a podobné, ještě počkáme několik dnů nejen kvůli možným mrazíkům uprostřed května, ale také, aby se půda více prohřála.

Hýčkáme brambory

Zhruba v první polovině května, jakmile vyrazí první výhony brambor, okopeme mělce půdu. Tím zničíme klíčící plevel.

Okopávka ujmutých brambor

Jarní okopávka brambor; foto Shutterstock

  • Při nebezpečí nočních mrazíků během ledových mužů zahrneme mladé výhonky tenkou vrstvou země, aby je chlad nepoškodil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 5/2019 Zahrádkářka 5/2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

21. 5. 2019