Během května vyséváme na zahradě teplomilnou zeleninu

6. 5. 2020

Kromě dalších příjemných zážitků nám květen umožňuje začít  s pěstováním různých zelenin od výsevu až po sklizeň na jednom stanovišti.

Nyní mj. vyséváme teplomilné druhy zelenin – fazole, tykev, kukuřici cukrovou.

Květnový výsev fazolí

Výsev fazolí; foto Shutterstock

Souběžně vyséváme  zeleninu pro sadbu a to opakovaně zhruba po 3 týdnech, abychom si zajistili postupnou nebo pozdní sklizeň. Týká se to salátu, kedluben, květáku a rovněž další zeleniny – póru pro přezimování, tuřínu, brokolice, kapusty a pozdních kedlubnů.

Teplá půda prospívá teplomilným druhům

S výsadbou dalších teplomilných zelenin, jako jsou rajčata, papriky, lilky, melouny, cukety, okurky a podobné, ještě počkáme několik dnů nejen kvůli možným mrazíkům uprostřed května, ale také, aby se půda více prohřála.

Hýčkáme brambory

Zhruba v první polovině května, jakmile vyrazí první výhony brambor, okopeme mělce půdu. Tím zničíme klíčící plevel.

Okopávka ujmutých brambor

Jarní okopávka brambor; foto Shutterstock

  • Při nebezpečí nočních mrazíků během ledových mužů zahrneme mladé výhonky tenkou vrstvou země, aby je chlad nepoškodil.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x