
Půda a květnová péče o ni: okopávka, kypření, mulčování
4. 5. 2020Po zimě má půda ideální drobtovitou strukturu a postupně během vegetace dochází ke slehávání vlivem gravitace.
Kromě dalších příjemných zážitků nám květen umožňuje začít s pěstováním různých zelenin od výsevu až po sklizeň na jednom stanovišti.
Nyní mj. vyséváme teplomilné druhy zelenin – fazole, tykev, kukuřici cukrovou.
Souběžně vyséváme zeleninu pro sadbu a to opakovaně zhruba po 3 týdnech, abychom si zajistili postupnou nebo pozdní sklizeň. Týká se to salátu, kedluben, květáku a rovněž další zeleniny – póru pro přezimování, tuřínu, brokolice, kapusty a pozdních kedlubnů.
S výsadbou dalších teplomilných zelenin, jako jsou rajčata, papriky, lilky, melouny, cukety, okurky a podobné, ještě počkáme několik dnů nejen kvůli možným mrazíkům uprostřed května, ale také, aby se půda více prohřála.
Zhruba v první polovině května, jakmile vyrazí první výhony brambor, okopeme mělce půdu. Tím zničíme klíčící plevel.
Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1. Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez