Pečený čaj; velmi chutný způsob zpracování šťavnatého ovoce

29. 9. 2023

Ovoce, které si během sezony vypěstujeme, můžeme zpracovat a uchovat různými způsoby. Už jste vyzkoušeli vyrobit si pečený ovocný čaj?

Pečený čaj poněkud mate názvem. Od čaje totiž očekáváme, že bude obsahovat čaj, tedy přesněji řečeno lístky z čajovníku čínského. Ty ovšem v tomto sladkém nápoji nenajdeme. S přípravou čaje má ten zapečený společné akorát to, že je to nápoj, který se připravujte s horkou nebo mírně vychladlou převařenou vodou. Ta se přidává až při finální přípravě nápoje.

pečený čaj

Pečený čaj je další ze způsobů, jak zpracovat vypěstované ovoce

V první řadě si ale budeme muset vyrobit ovocnou směs, kterou lze bez obav skladovat klidně i dva roky. Přesto je ideální si každý rok připravit nové zásoby z čerstvého ovoce. Zvídavější mohou experimentovat s ovocem, které má více specifickou chuť.

Klasické ovoce, sázka na jistotu

Při výrobě prvního pečeného čaje si usnadněme práci a vyrobme si ho třeba i z jediného druhu ovoce, kterým mohou být třeba jablka. Až si budeme s postupem výroby jistější, můžeme zapojit fantazii a použít další chuťové kombinacemi.

Na podzim proto budou skvělou volbou švestky, plody rakytníku, aronií a po prvním mrazu se budou jistě hodit i mišpule nebo dokonce trnky.

čaj z ovoce

Pečený čaj z aronie má výraznou natrpklou chuť, které sedne skořice a je dobré k ní sladké ovoce

Právě ovoce natrpklé chuti dodá ovocné směsi zajímavý říz. K  ovoci můžeme ještě přidat koření nebo bylinky. Ty by ovšem neměly překrýt chuť plodů, proto je přidáváme pouze v menším množství. Dobrou volbou jsou mladé listy meduňky nebo bylinné vrcholy kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté.

  • Některé receptury jsou založeny i na použití zeleniny. Setkat se můžeme třeba s červenou řepou nebo s mrkví.
  • Z koření pak lze doporučit skořici, badyán nebo hřebíček. Všechny zmíněné druhy koření jsou ideální především pro pečené čaje, na kterých si budeme pochutnávat během zimy, protože mají skvělou schopnost zahřívat organismus.

Příprava pečeného čaje ve zkratce

Výroba je snadná a mohou nám s ní pomoci i děti. Podle ovoce které máme k dispozici, volíme postup.

čaj z ostružin

Ostružiny s nakrájenými citrony zasypeme pečlivě cukrem

Jádroviny zbavíme jádřinců, z ostatních plodů odstraníme stopky. Běžně se do směsí přidávají citrusové plody, které je třeba oloupat a odstranit z nich semena. V některých receptech se počítá pouze s citrusovou šťávou, ale plody lze nakrájet na větší kousky a i ty zamíchat spolu s ostatním ovocem.

Nedílnou součástí pečeného čaje je také cukr, ať se jedná o třtinový nebo klasickou bílou krupici. Použití cukru raději nepodceňujme, i když si myslíme, že je ho v použitém ovoci dostatek. Cukr totiž plní roli konzervantu a také se stará o příjemnou chuť. Samotné ovoce s kořením by bylo příliš kyselé.

V některých receptech je použit tmavý rum:

  • Pokud ho přidáme před pečením, následnou úpravou z něj alkohol vymizí a cukr v něm obsažený zkaramelizuje.
  • Když rum přidáme až po upečení a mírném vychladnutí, bude po něm čaj více vonět a samozřejmě také chutnat.

    Ovocná směs na čaj

    Rum dodá směsi zajímavý říz

Pečené ovoce v horkém hrnku

Výhodou této lahůdky je, že si ji můžeme nachystat do zásoby. Pro uskladnění používáme pokud možno zavařovací skleničky menšího objemu, což  je i praktické. Nápoj si tak můžeme připravit třeba v zaměstnání a určitě se bude mnohem snáze převážet menší sklenice.

Samotná příprava čaje spočívá pouze v uvaření vody, kterou přelijeme několik čajových lžiček pečeného čaje. Jeho množství si upravíme podle své chuti.

Všeobecně lze doporučit 3 čajové lžičky směsi na 200 ml horké vody.

Pečený čaj lze připravit i netradičním způsobem. Zalití vodou je klasika, ale rozhodně to není jediná možnost. Vodu můžeme vyměnit za převařené víno nebo ovocný čaj. Dochutit lze tuto lahůdku kromě rumu také slivovicí.

Chuťově může pečený čaj připomínat klasické ovocné džemy, proto se také hodí pro ochucení lívanců, palačinek či vaflí, a to ve studené i horké podobě.

Čaj z pozdního ovoce

  • 1 kg švestek
  • 1 kg plodů aronie
  • 0,5 kg plodů rakytníku
  • 0,5 kg třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 hřebíčky a špetka skořice

Všechny ingredience promícháme a vložíme do předem předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme přibližně 30 minut. Ještě horké plníme do vypařených zavařovacích sklenic, a pokud nechceme zavařovat, postačí skleničky postavit víčkem dolů.

Plody rakytníku lze nahradit zakoupenou nedoslazovanou rakytníkovou šťávou s dužninou, kterou seženeme v obchodech se zdravou výživou. Plody aronie sklízíme v době, kdy jsou temně fialové.

Pečený čaj se šípky a plody mišpulí

  • 1 kg jablek
  • 1 kg hrušek
  • 200 g plně zralých šípků
  • 200 g plodů mišpule přešlých slabým mrazem
  • 2 pomeranče v Bio kvalitě
  • 600 g bílého cukru
  • 2 špetky skořice a 2 skořicové svitky
  • 5 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 100 ml tmavého rumu

Jablka, hrušky a mišpule umyjeme ve studené vodě a zbavíme je jádřinců. Šípky zbavíme stopek a pomeranč oloupeme a zbavíme semínek. Po nakrájení na větší kousky přidáme cukr a koření. Pečeme v troubě na 170 °C přibližně 40 minut. Po vyndání z trouby necháme opět mírně vychladnout a přidáme rum. Dále plníme do sklenic a zavaříme nebo naplněné skleničky postavíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Foto autorka

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x