
Aronie: téměř černé jeřabiny pro zdraví i okrasu
22. 8. 2020K vyhledávaným ovocným dřevinám patří i temnoplodec černoplodý neboli aronie, známá též jako černý jeřáb.
Český název aronie zní až strašidelně: temnoplodec černoplodý. Poněkud smířlivější a užívanou variantou pojmenování se zdá být prosté označení – černý jeřáb.
Keř černého jeřábu dorůstá do výšky 2–2,5 m. Jednoduché celokrajné, lesklé, sytě zelené listy se koncem léta zbarvují do odstínů barvy hnědočervené až karmínově červené. Temnoplodec je samosprašný.
Černé, lehce ojíněné plody malvičky o průměru 8–12 mm a hmotnosti 1–1,5 g dozrávají v září. V plodenství bývá až dvacet jeřabin. Na této ovocné dřevině vydrží plody dlouho zralé, dají se sklízet a zpracovávat postupně nebo i ochutnávat čerstvé. Také se dají uchovat v chladné a suché místnosti.
Keře, případně i stromky plodí asi dvacet let. Prvně zpravidla tři roky po výsadbě. Úroda ze vzrostlého keře dosahuje až deseti kilogramů plodů. Malvičky obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A, pektinové látky a třísloviny.
Respektu se černé jeřabiny těší i kvůli rutinu, který pomáhá upevňovat a rozšiřovat cévy. Využívá je farmaceutický průmysl.
Z minerálů obsahují vápník, železo, bór, jód, měď, molybden a další. Díky obsahu protiplísňových a protibakteriálních látek plody aronie nehnijí ani neplesniví. Mimořádně je černá jeřabina ceněna kvůli svým antioxidačním účinkům. Většina účinných látek zůstane zachována i po zpracování.
Například kompoty z hrušek ozvláštníme a zvýrazníme přídavkem plodů aronie.
Malvičky se hodí zpracovat na sirup či šťávu, na kompoty, džemy, mošty, víno a další domácí, zdraví prospěšné dobroty.
Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.
Blahodárná arónie nebo-li černý jeřáb
Kdo poradí dobrý recept na zpracování? Čím jednodušší tím lepší.
Dělal jsem šťávu a džem. 2 kg aronie, stejně rakytníku, 50 g kyseliny citronové, 2 l vody. Pomačkal (šťouchadlo na brambory), nechal dva dny stát.
Tekuté jsem slil přes plátno, tuhé prohnal odšťavňovačem. No a pak uvařil s nějakým pytlíkem 2:1 chuťově zajímavý a ostrý džem.