Proč jsou aronie tak ceněnou surovinou pro domácí zavařování

17. 8. 2021

Český název aronie zní až strašidelně: temnoplodec černoplodý. Poněkud smířlivější a užívanou variantou pojmenování se zdá být prosté označení – černý jeřáb.

Keř černého jeřábu dorůstá do výšky 2–2,5 m. Jednoduché celokrajné, lesklé, sytě zelené listy se koncem léta zbarvují do odstínů barvy hnědočervené až karmínově červené. Temnoplodec je samosprašný.

Nero, odrůda aronie

Odrůda aronie Nero; foto D. Straková

Černé, lehce ojíněné plody malvičky o průměru 8–12 mm a hmotnosti 1–1,5 g dozrávají v září. V plodenství bývá až dvacet jeřabin. Na této ovocné dřevině vydrží plody dlouho zralé, dají se sklízet a zpracovávat postupně nebo i ochutnávat čerstvé. Také se dají uchovat v chladné a suché místnosti.

Zdraví prospěšné aronie

Keře, případně i stromky plodí asi dvacet let. Prvně zpravidla tři roky po výsadbě. Úroda ze vzrostlého keře dosahuje až deseti kilogramů plodů. Malvičky obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A, pektinové látky a třísloviny.

Aronie

Keř aronie; foto D. Straková

Respektu se černé jeřabiny těší i kvůli rutinu, který pomáhá upevňovat a rozšiřovat cévy. Využívá je farmaceutický průmysl.

Z minerálů obsahují vápník, železo, bór, jód, měď, molybden a další. Díky obsahu protiplísňových a protibakteriálních látek plody aronie nehnijí ani neplesniví. Mimořádně je černá jeřabina ceněna kvůli svým antioxidačním účinkům. Většina účinných látek zůstane zachována i po zpracování.

Džem z černé jeřabiny a jablek

Džem z černých jeřabin a jablek; foto Shutterstock

Například kompoty z hrušek ozvláštníme a zvýrazníme přídavkem plodů aronie.

Malvičky se hodí zpracovat na sirup či šťávu, na kompoty, džemy, mošty, víno a další domácí, zdraví prospěšné dobroty.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Blahodárná arónie nebo-li černý jeřáb

Kdo poradí dobrý recept na zpracování? Čím jednodušší tím lepší.

Dělal jsem šťávu a džem. 2 kg aronie, stejně rakytníku, 50 g kyseliny citronové, 2 l vody. Pomačkal (šťouchadlo na brambory), nechal dva dny stát.
Tekuté jsem slil přes plátno, tuhé prohnal odšťavňovačem. No a pak uvařil s nějakým pytlíkem 2:1 chuťově zajímavý a ostrý džem.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

8. 2. 2025

Opatrně se zimním řezem choulostivých okrasných dřevin

Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.

zobrazit další rady a tipy
3
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x