Proč jsou aronie tak ceněnou surovinou pro domácí zavařování

17. 8. 2021

Český název aronie zní až strašidelně: temnoplodec černoplodý. Poněkud smířlivější a užívanou variantou pojmenování se zdá být prosté označení – černý jeřáb.

Keř černého jeřábu dorůstá do výšky 2–2,5 m. Jednoduché celokrajné, lesklé, sytě zelené listy se koncem léta zbarvují do odstínů barvy hnědočervené až karmínově červené. Temnoplodec je samosprašný.

Nero, odrůda aronie

Odrůda aronie Nero; foto D. Straková

Černé, lehce ojíněné plody malvičky o průměru 8–12 mm a hmotnosti 1–1,5 g dozrávají v září. V plodenství bývá až dvacet jeřabin. Na této ovocné dřevině vydrží plody dlouho zralé, dají se sklízet a zpracovávat postupně nebo i ochutnávat čerstvé. Také se dají uchovat v chladné a suché místnosti.

Zdraví prospěšné aronie

Keře, případně i stromky plodí asi dvacet let. Prvně zpravidla tři roky po výsadbě. Úroda ze vzrostlého keře dosahuje až deseti kilogramů plodů. Malvičky obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A, pektinové látky a třísloviny.

Aronie

Keř aronie; foto D. Straková

Respektu se černé jeřabiny těší i kvůli rutinu, který pomáhá upevňovat a rozšiřovat cévy. Využívá je farmaceutický průmysl.

Z minerálů obsahují vápník, železo, bór, jód, měď, molybden a další. Díky obsahu protiplísňových a protibakteriálních látek plody aronie nehnijí ani neplesniví. Mimořádně je černá jeřabina ceněna kvůli svým antioxidačním účinkům. Většina účinných látek zůstane zachována i po zpracování.

Džem z černé jeřabiny a jablek

Džem z černých jeřabin a jablek; foto Shutterstock

Například kompoty z hrušek ozvláštníme a zvýrazníme přídavkem plodů aronie.

Malvičky se hodí zpracovat na sirup či šťávu, na kompoty, džemy, mošty, víno a další domácí, zdraví prospěšné dobroty.

 

3 komentáře: “Proč jsou aronie tak ceněnou surovinou pro domácí zavařování”

  1. Hana napsal:

    Blahodárná arónie nebo-li černý jeřáb

  2. Hana napsal:

    Kdo poradí dobrý recept na zpracování? Čím jednodušší tím lepší.

    • Ivan Dvořák napsal:

      Dělal jsem šťávu a džem. 2 kg aronie, stejně rakytníku, 50 g kyseliny citronové, 2 l vody. Pomačkal (šťouchadlo na brambory), nechal dva dny stát.
      Tekuté jsem slil přes plátno, tuhé prohnal odšťavňovačem. No a pak uvařil s nějakým pytlíkem 2:1 chuťově zajímavý a ostrý džem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 9. 2021

Podzimní dřeviny, které upoutají okrasným plodenstvím

Mnohé z těchto dřevin jsou nejen výraznou okrasou zahrady v tomto období, ale jejich plody přetrvávají na dřevinách dlouho do podzimního i zimního mrazivého období. Bohatě v tomto období plodí okrasné jabloně, mahonie, pámelník okrouhlolistý …

zobrazit další rady a tipy