
Jak připravit sadbu, abychom měli brambory své a co nejdříve
14. 2. 2021K jídlu se nejvíc hodí brambory velmi rané, rané, polorané. Naopak polopozdní a pozdní se využívají hlavně jako zdroj škrobu například pro pudinky.
K výhodám sadby velmi raných nebo raných odrůd brambor dobře připravených k výsadbě patří fakt, že brambory nestihne poškodit plíseň.
Přípravě sadby pro záhon nebo políčko se navíc můžeme věnovat s příjemnou představou, že zanedlouho bude ta dobrota ke sklizni a rodina si pochutná.
V teplém, slunném červnovém dni se manželka zeptá jako každý rok: „Fando, jsou už rané brambory?“ Fanda přikývne, že už hrůbek zkusmo podhrábl a že brambory už jsou. Vždycky je to paráda, když se z půdy lehce vykulí žlutavé hlízy; rané brambory, lahůdková zelenina.
Odrůdy brambor rozdělujeme kromě užitkových směrů (na konzumní, pro smažené výrobky, pro sušené výrobky a pro produkci škrobu), také podle délky vegetační doby. Podle tohoto ukazatele se jedná o odrůdy
K tomu je nutné přiřadit výběr varného typu odrůdy – A salátové, B přílohové, C na kaše.
Kategorie raných odrůd se vyznačuje krátkou vegetační dobou, kterou můžeme využít ještě v mimovegetační době. A právě teď v březnu. Samozřejmě, že hned nepůjdeme sázet sadbu na záhon.
Ale co můžeme hned, to je nakoupit certifikovanou sadbu brambor. Jedná se o sadbu, u které je deklarována odrůda, zdravotní stav kontrolovaný jak v porostu (především kontrola virových chorob), tak i po sklizni ve vzorku hlíz.
Případná preventivní opatření jsou zaměřena i na plíseň bramborovou. V tomto případě produkční porosty raných brambor většinou plíseň nepostihuje, protože brambory bývají již sklizené. Uznaná sadba je velikostně tříděná, zpravidla na velikost 30–50 mm.
4–6 týdnů před předpokládanou výsadbou brambor umístíme hlízy do vhodné nádoby, přepravky s pevným dnem, kterou přeneseme do prostoru se stálou teplotou zpočátku asi 10–12 °C, postupně podle možností až do 18 °C.
Z probuzených hlíz začnou vyrůstat malé klíčky. Poté umístíme hlízy na rozptýlené světlo. Umělé přisvícení je asi v dnešní energetické a cenové situaci velkým luxusem. Světlo zpomaluje prodlužovací růst klíčů a posiluje stavbu a pevnost klíčků. To je důležité pro větší odolnost k ulamování klíčků při další manipulaci s hlízami.
Několik dní před plánovanou výsadbou začneme s otužováním sadby snižováním okolní teploty až na 6–8 °C. Při přípravě sadby se na hlízách vytvoří klíčky (základy stonků) délky 3–5 mm při kratším narašení (okolo 3 týdnů), asi 15–25 mm při naklíčení až 6 týdnů v závislosti na teplotě.
Zatímco venku jsou teploty pro růst brambor nevhodně nízké – popsanou přípravou sadby raných odrůd jsme zahájili jejich vegetační období. Tím dosáhneme ranější sklizně.
Za příznivých podmínek přípravy sadby a pěstování můžeme první menší hlízy ochutnat již na přelomu května a června. To za předpokladu pěstování v nížinné oblasti na lehké půdě, případně s využitím zakořeňování (naklíčení v truhlících se zeminou). K využitelným pěstitelským postupům patří i zakrytí plochy průsvitnou netkanou textilií hned po výsadbě a podle potřeby i závlaha.
Foto K. Hamouz a autor
Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.