Přeroubování ovocných dřevin: Bruste nože, včas řežte rouby

11. 1. 2022

Máte ovocný strom, který špatně plodí? Kulhá chuť, vzhled i výdrž ovoce? Pryč s ním? Ale proč, když přeroubování přinese úrodu dřív než nová výsadba.

Při roubování prostě přenesete na rostlinu, kterou chcete vylepšit, vegetativní část matečnice – tedy své oblíbené, vytoužené nebo doporučené odrůdy.

Podle okolností může být vhodnou odrůdou přeroubována jen část koruny, nebo totálně na celý strom.

Jasnou výhodou, ale i podmínkou úspěšného přeroubování je, že využijete dobře zakořeněnou podnožovou část rostliny. Díky ní rouby intenzivně porostou. Pokud zvládnete zbujení koruny vhodným řezem, sklidíte pěkné a dobré plody mnohem dřív, než kdybyste vysadili nové stromky.

Jaké nástroje použít k roubování

Rouby z mateční rostliny je třeba odebrat dobrými zahradnickými nůžkami nebo nožem, tzv. žabkou.
Pro snadné a správně provedené řezné roubovací úkony potřebujete roubovací nůž se speciálně upravenou čepelí. Čepel je poměrně krátká s rovným ostřím.

Variantou je nůž očkovací s typickou úpravou části čepele, kterou se odchlípí kůra očkované rostliny.

Žabka, roubovací a očkovací nůž

Zleva žabka, roubovací a očkovací nůž; foto O. Faměra

Čím nůž brousit

Nože by měly být perfektně ostré. To však bývá problém. Správně nabroušený nůž má ostrý břit vypracovaný stíracím pohybem na ploše karborundového brousku. Čepel se brousí zpravidla jen po skosené straně.

Jemnost břitu dosáhneme obtahováním na speciálním břidlicovém nebo na belgickém kameni, případně na koženém širším řemenu z pozůstalosti po dědovi nebo spíše po pradědečkovi. Vzhledem ke zdlouhavosti broušení jsou zimní večery k této činnosti ideální.

Karborundum brousek a břidlicový kámen

Nahoře karborundum brousek, dole břidlicový obtahovací kámen; foto O. Faměra

Co ještě připravit k přeroubování

Dříve se pro úvazky při roubování používalo přírodní lýko. Dnes se používá PVC páska, která se osvědčila lépe než lýko. Při vázání se dobře překrývají sousední obtáčky a jednoduchých podvázáním se zajistí i ukončení úvazku.

  • Pružnost pásky umožňuje po určitou dobu zesilování roubu, aniž by došlo k zařezávání do narůstajícího pletiva.
  • Při použití PVC pásky sice odpadá nutnost použít štěpařský vosk nebo případně latexovou barvu na menší řezné rány (roubů a podložky), ale u silnějších větví je třeba zatřít otevřené rány všude, kde jsou řezem přerušená vodivá pletiva.
  • V předstihu doporučuji připravit si i jmenovky pro označení naroubovaných materiálů.
Přeroubování třešně

Přeroubování větve třešně jinou odrůdou; foto T. Jan

Proč roubování chystat v zimě?

Konečně jsme u jádra věci. Pro úspěšné přeroubování je nutný odběr roubů v zimním období. Odběr roubů v době vegetačního klidu zajišťuje také jejich klidový stav (tzv. dormanci), který je potřeba zachovat do doby roubování. Tím se omezuje nebezpečí, že se rouby oslabí rašením a že poklesne úspěšnost jejich uchycení.

Letos může být určitým rizikem pro přeroubování peckovin delší bezmrazé období v listopadu a v prosinci a zvláště pak vysoké teploty na přelomu roku.

Rouby jsou jednoleté přírůstky (letorosty) z matečného stromu. Mají být dobře vyzrálé a pocházet z osvětlené části koruny.

Rouby peckovin (třešní, višní, slivoní) by se měly odebírat dříve, tj. v listopadu a prosinci. Pro rok 2022 to v lednu již nestihneme. Vývoj letorostů už sice nevrátíme, ale zkusme zkontrolovat jejich stav a případně odebrat rouby ještě teď.

  • U jádrovin by odběr vhodných roubů neměl být žádným problémem.

Zpravidla chceme roubováním získat novou kvalitu ovocné dřeviny, a tak budeme rouby pořizovat nejspíše z externího zdroje. I ten je třeba si včas domluvit nebo rouby objednat.

V únoru připravíme rouby z hrušní pro březnové roubování

Také v únoru je čas na odběr roubů ze zdravých hrušní; foto J. Sus

Skladování roubů

Rouby musí vydržet v nenarašeném stavu několik měsíců, proto je proti vysýchání zabalíme do vlhkých novin a uložíme do plastových sáčků. Je důležité víc, než se zdá, rouby také opatřit cedulkou s názvem odrůdy.

A konečně je vhodné se domluvit s manželkou na uložení roubů do chladničky. Předejdeme tak neblahému sdělení typu: „Jo, myslíš ty klacky? Tak ty jsem před měsícem vyhodila.“ Mimochodem, z takto uvedeného časového údaje by vyplynulo, že jsme zanedbali nejen domluvu o úschově roubů, ale i jejich průběžnou kontrolu.

Neměli bychom zapomenout ani na trénink zručnosti a nacvičovat roubovací techniku. Ještě před tím zkontrolujeme vybavení domácí lékárničky.

Foto autor, J. Sus a T. Jan

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x