Roubování révy za zelena začíná v prosinci přípravou roubů

7. 5. 2021

Řadě pěstitelů révy se stalo, že jim ze zakoupené sazenice vyrostla jiná odrůda, než kterou si vybrali. Co s tím? Řešením je roubování révy.

V takové situaci pěstitelé promýšlejí, jakým způsobem révový keř přeroubovat na požadovanou odrůdu. Možností roubování a očkování révy vinné je několik, ale z praktických pokusů mám vyzkoušené, že nejlepším je systém přeroubování zeleného letorostu révy vinné – za zelena, na přelomu května a června.

Základním předpokladem je včas sklidit a uchovat rouby. Rouby je nejvhodnější odebírat v prosinci před Vánocemi, protože zimní mrazy v následujících měsících mohou zimní očka poškodit. Rouby založíme do vlhkého písku nebo do PVC sáčku a do konce jara je uchováme ve studeném sklepě nebo v chladničce.

Rouby je třeba pravidelně kontrolovat, zda nevysychají a zda nejsou napadené houbovými chorobami, zejména šedou hnilobou. V tom případě je třeba ošetřit je namočením v doporučeném přípravku. Rouby musí zůstat zdravé a životaschopné více než pět měsíců.

Letorost má být bylinný a silný cca 5–8 mm

Bylinný letorost silný 5–8 mm

Dřevitý roub do zeleného letorostu

Při červnovém roubování révy vinné používáme dřevitý (tvrdý) roub, který naroubujeme do zeleného letorostu.

Po rašení révy je vhodné vytáhnout z paty kmínku zelený letorost, který (aby se nevylomil) vyvazujeme ke kmínku přeroubovávané rostliny. Ideální tloušťka zeleného letorostu pro přeroubování je 5–8 mm.

Kdy je čas na roubování révy za zelena

Termín roubování závisí na intenzitě růstu a tloušťce letorostu v daném roce. Obvykle nastává koncem května až začátkem června. Letorost by měl být v místě roubování bylinný, neměl by dřevnatět.

  • Rouby je vhodné před roubováním na 12–24 hodin namočit do vody.
  • Ideální termín pro roubování nastává, když po deštivé noci následuje teplý den. Keř využívá vláhu a teplo pozitivně působí na ujímatelnost.
  • Při roubování je vhodné, aby bylo očko již mírně „nalité“, ujímání roubů je v tomto případě úspěšnější.
Roub seříznutý do klínku

Roub ve tvaru klínku

Rozštípnutý letorost s listem

Jednoočkový roub

K roubování se využívá jednoočkový roub, který se seřízne do klínku. Následně rozštípneme zelený letorost, roub postupně do připraveného rozštěpu zasuneme.

  • Očka na roubu a podnoži by měla být postavená proti sobě.
  • Roubové spojení pevně ovážeme roubovací páskou.

V místě roubování je vhodné ponechat list, který zabezpečuje jednak výživu roubového spojení a jednak může stínit roub a omezit vysychání.

Horní část roubu není vhodné zamazávat štěpařským voskem. Jestliže dojde k ujmutí, projevuje se intenzivním slzením a vosk by se mohl vymáčet na očko a znemožnit rašení.

Roub v rozštěpu letorostu

Roub zasunutý do rozštěpu v letorostu

Při úspěšném roubování raší očko do 7 dnů

Během vegetace začínají nové letorosty intenzivně růst a už v dalším roce je možné tvarovat na keři tažeň a odříznout přeroubovávaný keř.

  • V roce roubování je vhodné z nich odstranit květenství, aby jednoleté dřevo nového letorostu vyzrálo. Dobře vyzrálé dřevo je hnědě zbarvené a při ohybu mírně praská.
U úspěšného roubování očko do sedmi dnů vyraší

Roubování révy: Očko ujmutého roubu do sedmi dnů vyraší

Tento způsob roubování je velmi jednoduchý, představuje poměrně velkou jistotu úspěšného přeroubování. Každý zahrádkář by ho měl bez problémů zvládnout.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x