Přeroubováním řešíme zpravidla nevhodnou odrůdu ovocného stromu, která nesplňuje naše požadavky na ovocný strom.
Přeroubování pomáhá i v případech, pokud se odrůda ukáže jako málo odolná vůči mrazům nebo škůdcům, a také je-li náchylná k nemocem.
Tímto způsobem se dá vyřešit i problém vhodných opylovačů pro ovocné stromy na zahradě, kdy na novou odrůdu stačí přiroubovat jen několik větví vhodného opylovače.
Nejlépe srůstá roub při roubování na kozí nožku, vyžaduje však zvláštní péči. Začátečníkům je doporučováno roubování za kůru, klasické nebo zlepšené.
U přestárlých stromů bez nových přírůstků se již přeroubování nevyplatí.
K důležitým přípravným pracím patří obstarat si rouby do konce února.
Neobyčejně bujně rostoucí mladý strom dobré odrůdy můžeme k plodnosti přimět:
Plodnost se dostaví zpravidla po dvou letech, zatímco po přeroubování nejdříve po třech. Někdy je vysázení nového stromku časově výhodnější.
I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.