Proč přeroubovat ovocný strom či keř, jak posílit plodnost

28. 1. 2020

Přeroubováním řešíme zpravidla nevhodnou odrůdu ovocného stromu, která nesplňuje naše požadavky na ovocný strom.

Přeroubování pomáhá i v případech, pokud se odrůda ukáže jako málo odolná vůči mrazům nebo škůdcům, a také je-li náchylná k nemocem.

Tímto způsobem se dá vyřešit i problém vhodných opylovačů pro ovocné stromy na zahradě, kdy na novou odrůdu stačí přiroubovat jen několik větví vhodného opylovače.

Nejlépe srůstá roub při roubování na kozí nožku, vyžaduje však zvláštní péči. Začátečníkům je doporučováno roubování za kůru, klasické nebo zlepšené.

U přestárlých stromů bez nových přírůstků se již přeroubování nevyplatí.

K důležitým přípravným pracím patří obstarat si rouby do konce února.

Kdy roubovat

  • První přeroubováváme peckoviny — koncem února až začátkem března.
  • Pro jádroviny nastává vhodné období zhruba o měsíc později.
Přeroubováná větev třešně

Přeroubování větve třešně jinou odrůdou; foto Tomáš Jan

Jak změnit bujnost v plodnost

Neobyčejně bujně rostoucí mladý strom dobré odrůdy můžeme k plodnosti přimět:

  • omezením dávek dusíku,
  • přerytím kořenů po obvodu koruny,
  • vynecháním řezu,
  • vytvořením umělých plodných oblouků na výhonech koncem července.

Plodnost se dostaví zpravidla po dvou letech, zatímco po přeroubování nejdříve po třech. Někdy je  vysázení nového stromku časově výhodnější.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x