Česnek vysazujeme na podzim, až půda vychladne na 8 °C
16. 11. 2019S výsadbou česneku nespěcháme. Včas připravíme záhon, ale stroužky zapustíme do půdy co nejpozději, aby vzešly až na jaře.
I počátkem listopadu ve skleníku sklízíme. V nevytápěném chráníme rostliny netkanou textilií. Vysejeme mrkev a petržel na ranou jarní sklizeň. Kontrolujeme výskyt škůdců.
Pro inspiraci obvyklé, pouze doporučované schéma: Plánek má rozměry modelového skleníku o délce 3 a šířce 2 metry. Pro větší plochu si počty rostlin upravíme a přizpůsobíme svým představám.
Postupně dokončíme sklizeň papriky a salátu, který jsme vyseli v srpnu, sklidíme ředkvičky a roketu. Veškerou nať a rostlinné zbytky po odklizených kulturách pečlivě uklidíme na kompost. Omezíme si tímto opatřením šíření některých chorob v následujícím roce. Místo po paprice zryjeme na hloubku celého rýče a necháme v brázdě přezimovat. Máme-li možnost, tak tuto část skleníku obohatíme hnojem nebo dobrým kompostem.
Pokud skleník nevytápíme, chráníme salát, špenát, kozlíček polníček a cibuli sečku pro brzkou jarní sklizeň netkanou textilií. Při velkém mrazu přikryjeme rostliny dvojitou netkanou textilií. Například takto pěstovaný špenát je na jaře nejchutnější a nejkřehčí.
Porost salátu, špenátu, kozlíčku polníčku a cibule sečky nepřeléváme, ale podle potřeby zaléváme tak, abychom půdu udrželi mírně vlhkou. Při sněžení je nutné ze skleníku odstraňovat sněhovou pokrývku. Jednak tím chráníme skleník proti poškození a jednak zajistíme rostlinám dostatek světla.
Místo po sklizené roketě hluboce okopeme, prokypříme, uhrábneme a připravíme po výsev mrkve a petržele na jarní sklizeň. Protože mrkev a petržel dlouho klíčí (až 35 dní), je možné vysévat mrkev a petržel pro ranou jarní sklizeň. Doporučuje se vysévat tyto druhy těsně před příchodem mrazů, aby nenaklíčily. Při tomto způsobu výsevu semena vzejdou až v příštím roce na jaře. Podzimním výsevem docílíme ranější sklizně. Předpokladem je použití odrůd velmi odolných k vybíhání do květu.
Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.