
Skleník na zahrádce v listopadu: paprika, salát, ředkvičky…
4. 11. 2020I počátkem listopadu ve skleníku sklízíme. V nevytápěném chráníme rostliny netkanou textilií. Vysejeme mrkev a petržel na ranou jarní sklizeň. Kontrolujeme výskyt škůdců.
Počátkem listopadu vyzvedáme z půdy rostliny pro rychlení – pukovou čekanku. Později na podzim to může být i reveň.
Trsy pažitky, které jsme už vyryli a uložili volně nebo do pařeniště, nyní očistíme od suché natě a nasázíme je do květináčů pro zimní rychlení. Než budeme další pažitku potřebovat, je vhodné ji ponechat v chladu založenou v zahradě.
Abychom prodloužili trvanlivost čerstvé zeleniny, založíme ji do vyvezeného pařeniště a to kořeny do půdy, písku či rašeliny. Takto můžeme uskladnit nejen kořenovou zeleninu, ale i košťálovou, kterou jsme sklidili s kořeny.
S většími kořenovými baly vyryjeme a do pařeniště přemístíme i kedlubny Gigant, hlávkovou kapustu, endivii a pekingské zelí.
Před promrznutím obložíme stěny pařeniště listím, řezanou slámou případně polystyrenem. Na pařeniště zakryté okny můžeme proti velkým mrazům položit rohože nebo navrstvit další listí. Za slunečného počasí je však třeba pařeniště větrat.
Vyjma kadeřávku a růžičkové kapusty sklidíme co nejdřív všechnu brukvovitou zeleninu. Zeleninu ponechanou na záhonech můžeme podle vývoje počasí ještě přikrýt zeminou, listím, chvojím a rohožemi.
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými