Zeleninu v listopadu přemístíme k rychlení nebo do pařeniště

3. 11. 2019

Počátkem listopadu vyzvedáme z půdy rostliny pro rychlení – pukovou čekanku. Později na podzim to může být i reveň.

Trsy pažitky, které jsme už vyryli a uložili volně nebo do pařeniště, nyní očistíme od suché natě a nasázíme je do květináčů pro zimní rychlení. Než budeme další pažitku potřebovat, je vhodné ji ponechat v chladu založenou v zahradě.

Co uchovat v pařeništi

Abychom prodloužili trvanlivost čerstvé zeleniny, založíme ji do vyvezeného pařeniště a to kořeny do půdy, písku či rašeliny. Takto můžeme uskladnit nejen kořenovou zeleninu, ale i košťálovou, kterou jsme sklidili s kořeny.

S většími kořenovými baly vyryjeme a do pařeniště přemístíme i kedlubny Gigant, hlávkovou kapustu, endivii a pekingské zelí.

Před promrznutím obložíme stěny pařeniště listím, řezanou slámou případně polystyrenem. Na pařeniště zakryté okny můžeme proti velkým mrazům položit rohože nebo navrstvit další listí. Za slunečného počasí je však třeba pařeniště větrat.

Zeleninu na záhonu přikryjeme

Vyjma kadeřávku a růžičkové kapusty sklidíme co nejdřív všechnu brukvovitou zeleninu. Zeleninu ponechanou na záhonech můžeme podle vývoje počasí ještě přikrýt zeminou, listím, chvojím a rohožemi.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

29. 11. 2022

Čím sypat kluzké a zledovatělé chodníky v zahradách?

Při zimní ledovce na pěších cestách a chodnících je nejvhodnějším materiálem pro posyp ostrý písek. Použít můžeme dál i štěrkovou drť, nebo jemnou škváru.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x