Mají rané brambory méně výživných látek než pozdní?

20. 2. 2020

Je samozřejmé, že hlízy sklízené při zelené nati a jen částečně dorostlé, s loupající se slupkou neměly čas si vytvořit tolik výživných látek jako při plném dozrání.

Nutriční hodnotou se však rané a pozdní brambory zásadně neliší.

Předností raných brambor jsou chutné lahůdkové hlízy s jemnou dužninou a nízkým obsahem škrobu. Jejich energetická hodnota dosahuje asi 170–190 kJ ve 100 gramech vařené hlízy. To odpovídá 2/3 hodnot dozrálých hlíz téže odrůdy.

Bramborové hlízy jako potravinový koncentrát energie a živin

Bez nadsázky můžeme tvrdit, že brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. Jejich hlavní zásobní látkou je energeticky bohatý škrob, přesto je celková energetická hodnota brambor poměrně nízká – výrazně nižší v porovnání s moučnými výrobky z obilnin –, protože hlízy obsahují asi 70–80 % vody. Ceníme si u nich obsah ochranných látek: vitaminů, minerálií a antioxidantů.

Z vitaminů poskytují brambory především vitamin C, na nějž jsou po sklizni bohatší než jablka, v menším množství obsahují vitaminy skupiny B. Z minerálních látek jsou brambory bohaté zejména na draslík, což z nich činí zásaditou potravinu (vyrovnává nepříznivý účinek kyselotvorné stravy bohaté na tuky, cukry a bílkoviny). Bramborové hlízy jsou v lidské výživě též jedním z nejbohatších zdrojů antioxidačních látek (polyfenolické sloučeniny, karotenoidy, vitamin C, selen), které zachytávají volné radikály v našem organismu a jsou prevencí proti civilizačním chorobám včetně některých druhů rakoviny.

Na loupačku

Nejzdravější úpravou brambor je vaření, hlízy mají nízkou energetickou hodnotu

Brambory též obsahují bílkoviny, jejichž význam bývá pro jejich nízký procentický obsah v hlízách konzumentem – laikem často opomíjen. Přitom vzhledem ke konzumovanému množství brambor v nich přijmeme víc bílkovin než v luštěninách. Bramborová bílkovina je jednou z nejkvalitnějších rostlinných bílkovin vůbec, protože příznivou skladbou aminokyselin se blíží kvalitě bílkoviny vaječné. Lehce stravitelné hlízy jsou dobrým zdrojem vlákniny a neobsahují tuky. Některá bramborová jídla je možné předkládat i při speciálních dietách.

Varné typy A, AB, B, C

Rané brambory konzumujeme většinou vařené „na loupačku“. Stále jsou oblíbené například se solí, máslem a nastrouhaným tvarohem. Vyzrálejší hlízy však již kuchyňsky upravujeme podle varného typu každé odrůdy.

  • Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou (varný typ A, AB) se výborně hodí na bramborový salát, k opékání, k vaření ve slupce i bez slupky a k zapékání.
  • Univerzálnější jsou odrůdy varného typu B se středně pevnou dužninou, které se hodí k přípravě téměř všech bramborových pokrmů.
  • Odrůdy varného typu C, vhodné na bramborovou kaši, bramborové knedlíky a další výrobky z bramborového těsta, se mezi velmi ranými odrůdami prakticky nevyskytují.

Které se hodí pro skladování

Přebytky raných brambor, které jsme v létě nespotřebovali, můžeme podle odrůdy různě dlouho skladovat. Pokud však chceme vypěstovat skutečně kvalitní brambory pro dlouhodobé skladování, měli bychom vhodnou odrůdu hledat v jiné ranostní skupině než mezi velmi ranými. Tedy mezi ranými, poloranými, případně polopozdními odrůdami brambor.

Odrůda Země původu Termín sklizně Varný typ Tvar hlíz Barva slupky Barva dužniny Období užití
Základní charakteristika vybraných velmi raných odrůd brambor

Anuschka D 1 AB oválné žlutá žlutá VI až II
Bellarosa D 1 B krátce oválné červená světle žlutá   VI až II
Carrera NL 1  B  oválné  žlutá  světle žlutá VI až XII
Colette D  2  BA  oválné  žlutá  světle žlutá   VI až II
Everest  NL  1  B  oválné žlutá  světle žlutá  VI až XII
Flavia D  1  B dlouze oválné  žlutá  žlutá  VI až XII
Impala  D  1  B  oválné  žlutá  světle žlutá  VI až XII
Liliana  ČR  1  B  krátce oválné  žlutá  žlutá  VI až II
Magda  ČR 1  AB  krátce oválné  žlutá  světle žlutá  VI-IV
Monika  ČR 1  B  dlouze oválné  žlutá  světle žlutá  VI až II
Nandina  D  1  B  oválné  žlutá  žlutá  VI až XII
Primaros A  ČR  2  AB  oválné  červená  světle žlutá  VI až XII
Riviera  NL 1  AB  kulovité  žlutá  světle žlutá  VI až XII
Rosara  D  2  AB  oválné  červená  žlutá  VI až V
Saline  NL  2  B  oválné žlutá  žlutá  VI až II
Solist  D  1  B  krátce oválné žlutá  světle žlutá  VI až II
Suzan  ČR  1  AB  oválné  žlutá  světle žlutá  VI až II

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 12. 2022

V prosinci odebíráme rouby ovocných dřevin, hlavně peckovin

V prosinci začíná období vhodné pro odběr roubů. Kdo se chystá přeroubovat ovocné stromy, měl by si být jist, že vybere rouby v perfektnímu zdravotnímu stavu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x