
Bramborám svědčí provzdušněná půda s dostatkem živin
16. 4. 2020Od poloviny dubna se v teplejších oblastech začíná na humózních půdách s výsadbou narašených a předklíčených hlíz brambor.
Je samozřejmé, že hlízy sklízené při zelené nati a jen částečně dorostlé, s loupající se slupkou neměly čas si vytvořit tolik výživných látek jako při plném dozrání.
Nutriční hodnotou se však rané a pozdní brambory zásadně neliší.
Předností raných brambor jsou chutné lahůdkové hlízy s jemnou dužninou a nízkým obsahem škrobu. Jejich energetická hodnota dosahuje asi 170–190 kJ ve 100 gramech vařené hlízy. To odpovídá 2/3 hodnot dozrálých hlíz téže odrůdy.
Bez nadsázky můžeme tvrdit, že brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. Jejich hlavní zásobní látkou je energeticky bohatý škrob, přesto je celková energetická hodnota brambor poměrně nízká – výrazně nižší v porovnání s moučnými výrobky z obilnin –, protože hlízy obsahují asi 70–80 % vody. Ceníme si u nich obsah ochranných látek: vitaminů, minerálií a antioxidantů.
Z vitaminů poskytují brambory především vitamin C, na nějž jsou po sklizni bohatší než jablka, v menším množství obsahují vitaminy skupiny B. Z minerálních látek jsou brambory bohaté zejména na draslík, což z nich činí zásaditou potravinu (vyrovnává nepříznivý účinek kyselotvorné stravy bohaté na tuky, cukry a bílkoviny). Bramborové hlízy jsou v lidské výživě též jedním z nejbohatších zdrojů antioxidačních látek (polyfenolické sloučeniny, karotenoidy, vitamin C, selen), které zachytávají volné radikály v našem organismu a jsou prevencí proti civilizačním chorobám včetně některých druhů rakoviny.
Brambory též obsahují bílkoviny, jejichž význam bývá pro jejich nízký procentický obsah v hlízách konzumentem – laikem často opomíjen. Přitom vzhledem ke konzumovanému množství brambor v nich přijmeme víc bílkovin než v luštěninách. Bramborová bílkovina je jednou z nejkvalitnějších rostlinných bílkovin vůbec, protože příznivou skladbou aminokyselin se blíží kvalitě bílkoviny vaječné. Lehce stravitelné hlízy jsou dobrým zdrojem vlákniny a neobsahují tuky. Některá bramborová jídla je možné předkládat i při speciálních dietách.
Rané brambory konzumujeme většinou vařené „na loupačku“. Stále jsou oblíbené například se solí, máslem a nastrouhaným tvarohem. Vyzrálejší hlízy však již kuchyňsky upravujeme podle varného typu každé odrůdy.
Přebytky raných brambor, které jsme v létě nespotřebovali, můžeme podle odrůdy různě dlouho skladovat. Pokud však chceme vypěstovat skutečně kvalitní brambory pro dlouhodobé skladování, měli bychom vhodnou odrůdu hledat v jiné ranostní skupině než mezi velmi ranými. Tedy mezi ranými, poloranými, případně polopozdními odrůdami brambor.
Odrůda | Země původu | Termín sklizně | Varný typ | Tvar hlíz | Barva slupky | Barva dužniny | Období užití |
Anuschka | D | 1 | AB | oválné | žlutá | žlutá | VI až II |
Bellarosa | D | 1 | B | krátce oválné | červená | světle žlutá | VI až II |
Carrera | NL | 1 | B | oválné | žlutá | světle žlutá | VI až XII |
Colette | D | 2 | BA | oválné | žlutá | světle žlutá | VI až II |
Everest | NL | 1 | B | oválné | žlutá | světle žlutá | VI až XII |
Flavia | D | 1 | B | dlouze oválné | žlutá | žlutá | VI až XII |
Impala | D | 1 | B | oválné | žlutá | světle žlutá | VI až XII |
Liliana | ČR | 1 | B | krátce oválné | žlutá | žlutá | VI až II |
Magda | ČR | 1 | AB | krátce oválné | žlutá | světle žlutá | VI-IV |
Monika | ČR | 1 | B | dlouze oválné | žlutá | světle žlutá | VI až II |
Nandina | D | 1 | B | oválné | žlutá | žlutá | VI až XII |
Primaros A | ČR | 2 | AB | oválné | červená | světle žlutá | VI až XII |
Riviera | NL | 1 | AB | kulovité | žlutá | světle žlutá | VI až XII |
Rosara | D | 2 | AB | oválné | červená | žlutá | VI až V |
Saline | NL | 2 | B | oválné | žlutá | žlutá | VI až II |
Solist | D | 1 | B | krátce oválné | žlutá | světle žlutá | VI až II |
Suzan | ČR | 1 | AB | oválné | žlutá | světle žlutá | VI až II |
Foto autor
Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1. Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez