
Jak zajíc pomohl ovocnáři najít správný termín řezu ořešáků
6. 11. 2021Jaroslav Matejsek se do povědomí odborníků i laiků zapsal tím, že na základě dlouholetých praktických zkušeností stanovil nejvhodnější termín řezu ořešáků.
Vlašské ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Obsahují cenné tuky, vitaminy a jiné látky. Ale je třeba je bránit před chorobami a škůdci.
Ne každý však pro ořešák najde na zahrádce prostor. Ořešák poroste a možná již velmi mladý začne překážet.
Pak přijde další potíž: Stromy nejsou zas tak zdravé, jak bychom mohli vyvodit z obsahu ořechových jader. Ořešák trpí houbovými či bakteriálními chorobami. Pokud napadne strom houbovka, jakou je antraknóza nebo bílá skvrnitost ořešáku, není to tak strašné. Poškodí listy, antraknóza i rubinu ořechů. Ale do nitra ořechu už se netlačí.
Horší je to při napadení dřeviny bakteriální spálou ořešáku. Ta ničí i semena v ořechu. Dostupné povolené ochranné přípravky uvádí poradenský Rostlinolékařský portál.
Ořešák napadají i hosté, se kterými je radno počítat. Na listech jsou roztoči, na ořech si troufnou ptáci, veverky, drobní hlodavci, ale především novinka v oboru škůdců ořešáku – vrtule ořechová.
Je dobré zasáhnout, stromy ošetřit fungicidy, baktericidy (měďnaté přípravky zvládnou u ořešáku oboje), akaricidy, insekticidy. V případě, že ve správný čas a opatrně usměrníme růst koruny do šířky i do výšky, budeme mít ošetření snazší.
Měď chrání rostlinu jako kontaktní přípravek. Musí tedy ležet na listě v době, kdy do koruny nalétávají spory chorob. Spory zničí na listě, nikoliv uvnitř rostlinného pletiva. Přípravek není věčný a časem z povrchu mizí. Proto ve vhodném období postřik opakujeme, abychom ochránili nové přírůstky a znovu listy, které omyl déšť.
Některé přípravky ze skupiny insekticidů, akaricidů účinkují kontaktně, jako požerové jedy, některé i systémově.
Na ořešák, tedy na strom s velkou korunou použijeme výkonný postřikovač. Nejlépe s podporou motorku, benzínového, elektrického nebo na baterie. Ten nesmrdí, nehlučí, tolik nevibruje. A také dostříkne či domlží do solidní výšky.
A když máme konečně ořechy zralé a padají, včas je sbíráme, aby ve vlhké trávě nezplesnivěly.
Čím více ořechů máme, tím větší prostory pro dosoušení potřebujeme. Vhodná jsou síta v patrech nad sebou, plastové či dřevěné bedničky s děrovaným dnem. Dosoušíme vzduchem o teplotě do 40 °C. No a když je usušíme, rozmyslíme si, co s nimi dále.
Foto autor
Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.