Odrůdy révy vinné vhodné do skleníků

14. 3. 2024

Některé pozdní, velmi kvalitní PIWI odrůdy révy dozrávají v okrajových a nevinařských oblastech obtížně. Řešením je pěstování ve sklenících.

Jedná se především o velkoplodé stolní odrůdy, u kterých je při pěstování ve sklenících vhodná redukce násady hroznů během vegetace. Vysoká násada hroznů na keřích vede k nerovnoměrnému vybarvování bobulí, zejména u odrůd Jubilej Žuravlja, Strašenskij Smugljanka Moldavská.

U révy ve skleníku pozor na padlí

Nejškodlivější houbovou chorobou na révě ve sklenících je obvykle padlí révy. Díky zavlažování je ve sklenících vyšší vzdušná vlhkost, a tím pádem i vhodné podmínky pro jeho rozvoj. Věnujeme proto zvýšenou pozornost ochraně zejména u odrůd StrašenskijUstojčivyj Dokučajevoj.

Dostatečná je však ochrana přípravky na bázi rostlinných extraktů, které mohou zajišťovat také výživu révy.

Závlaha víc než důležitá

Pro révové keře ve skleníku je závlaha velmi důležitá. Zejména pak ve fázi tvorby a růstu bobulí a po začátku zaměkání bobulí je třeba dostatek vody, aby došlo k vývoji pěkných bobulí.

odrůdy révy vhodné do skleníku

Při pěstování révy pozor na padlí a nedostatek závlahy

Všechny níže uvedené odrůdy mají dobrou odolnost k hnilobám, takže není  ochrana proti hnilobám není potřeba. Postačují vzdušné keře a příznivé mikroklima kolem hroznů.

Ideální je sklízet hrozny ve skleníku postupně probírkou, kdy nám mohou na keřích vydržet třeba až do vánoc.

Odrůdy, které se dobře skladují

Níže uvedené pozdní odrůdy jsou velmi vhodné pro skladování. I po sklizni v říjnu je možné je skladovat až do Vánoc. Jejich předností je mohutná třapina a pevná slupka bobulí. Odpařování vody z třapiny i bobulí je tak pomalé a bobule vydrží velmi dlouho pevné a chuťově velmi kvalitní.

Posledním důležitým krokem pěstování ve studených sklenících je závlaha keřů před zimou. Během zimy by mohlo jednoleté dřevo následkem nedostatečné závlahy postupně usychat a na jaře by potom keře nerašily.

Odrůda Doba zralosti Barva bobule Tvar bobule Hmotnost hroznu (g) Hmotnost bobule (g)
Ustojčivyj Dokučajevoj 1. polovina října žlutá oválná 350–700 5,5–7
Jalovenskij Ustojčivyj 1. polovina října zelenožlutá oválná 250-450 5,5-7
Jubilej Žuravlja polovina října červená oválná 400-550 5,0-7
Strašenskij polovina října modročerná mírně oválná 600-800 6-8
Smugljanka Moldavská polovina října modrofialová podlouhle oválná, zašpičatělá 300-400 3,5-4

 

Odrůda Plíseň révy Padlí révy Šedá hniloba
Ustojčivyj Dokučajevoj velmi vysoká střední střední
Jalovenskij Ustojčivyj velmi vysoká střední až vysoká vysoká
Jubilej Žuravlja velmi vysoká střední až vysoká velmi vysoká
Strašenskij vysoká střední až nízká střední až vysoká
Smugljanka Moldavská vysoká vysoká střední

 

Foto autor a Shutterstock

Hodnocení odrůd probíhá v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství
(č.j.: 51834/2017-MZE-17253)“.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 4. 2024

Ořešák řežeme jen výjimečně a tak, aby se rány zahojily

Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x