Šedá, bílá a octová hniloba hroznů a jak je rozeznat?

7. 9. 2023

Hniloba hroznů výrazným způsobem poškozuje jejich kvalitu. Mezi zahrádkáři však používání fungicidů jako obrany není příliš oblíbené.

Z této skupiny chorob je nejznámější šedá hniloba hroznů. V posledním období jsou však daleko nebezpečnější bílá hniloba hroznů a octová hniloba.

Šedá hniloba hroznů (Botrytis cinerea)

Někdy je označovaná termínem botrytida. Napadá především zrající hrozny, ale také listy a květenství. Bobule jsou pokryté šedým povlakem houby, praskají a jsou znehodnocené.

Na dozrávajících hroznech se často projevuje hniloba tzv. zevnitř hroznu, kdy se zdroj hniloby nachází na třapině. Znehodnocení je pak velmi rychlé. Hniloba vzniká v místech mikrotrhlinek na bobulích, kde dochází k unikání cukrů. K rychlému šíření této hniloby přispívá hustý hrozen.

Stolní hrozny napadené hnilobou odstraňujeme

Silně nahnilé hrozny je třeba z keřů odstranit, protože mohou představovat zdroj šíření hniloby

Rozvoj této hniloby je většinou spojený s deštivým počasím a během zrání hroznů. Optimální teploty pro klíčení spor jsou 18–22 °C. Houba se ale může postupně vyvíjet v teplotách nižších než 18 °C, ale také teplotách vyšších než 30 °C. Velmi důležité je také ovlhčení rostlinných pletiv.

Dobrou nepřímou ochranou jsou zelené práce. Čím vzdušnější je révový keř, tím jsou většinou méně příznivé podmínky pro rozvoj hniloby. Důležité je proto:

  • dobré rozmístění letorostů v drátěnce,
  • vylamování zálistků v zóně hroznů,
  • odlistění zóny hroznů.

Přístup rozptýleného slunečního záření do zóny hroznů napomáhá rychlému osychání hroznů a zhoršení podmínek pro rozvoj šedé hniloby.

Důležité také je, abychom na podzim odstranili všechny možné zdroje šedé hniloby. Po sklizni je proto třeba zlikvidovat napadené hrozny a při zimním řezu odstranit napadené dřevo.

rozptýlené sluneční záření ovlivňuje intenzitu vůně hroznů révy

Ideální odlistění zóny hroznů

Bílá hniloba hroznů

Ve vinicích se silně rozvíjí především v době  oteplováním. Jejím původcem je houba Metasphaera diplodiella.

Napadá především bobule a dřevo révového keře různého stáří. Napadení bobulí je nejčastější od zaměkání do zralosti. Bobule bílých odrůd mají mléčně hnědé zbarvení, bobule modrých odrůd jsou kávově hnědé a postupně uvadají. V napadených hroznech často dochází k octovatění a hrozny se vyznačují octovou vůní.

Bílá hniloba hroznů

Nepřímou ochranou před bílou hnilobou jsou zelené práce

Velmi silný výskyt bílé hniloby může vést i k napadení dřeva a poškození kmínku. Často jsou napadené velmi husté hrozny s tenkou slupkou bobule.

Nepřímá ochrana je stejná jako u šedé hniloby. Navíc v období dlouhotrvajícího sucha je účelná doplňková závlaha, která vyloučí praskání bobulí při následných deštích.

Octová hniloba

Ta patří mezi velmi nebezpečnou hnilobou ovlivňující kvalitu hroznů.  Původci jsou nejčastěji octové baktérie rodů Acetobacter a Gluconobacter.

Octová hniloba

Octová hniloba na bobulích patří mezi ty více nebezpečné

U bílých odrůd lze napadení dobře identifikovat podle hnědě zbarvených bobulí. Problematická je identifikace u odrůd s červenou a modrou slupkou, u nichž splývá tmavohnědá až červenohnědá barva s odrůdovým zbarvením. Hniloba se na hroznech postupně rozšiřuje z bobule na bobuli.

Původci octové hniloby se mohou ve vinici přenášet prostřednictvím hmyzu, ptactva nebo mušek rodu Drosophila. V posledním období se u nás objevuje druh Drosophila suzuki, který významně pomáhá v šíření této hniloby.

Nepřímá ochrana je podobná jako u šedé hniloby. Taktéž platí v období dlouhotrvajícího sucha použít doplňkovou závlahu, která vyloučí praskání bobulí při následných deštích.

Další prevence

  • Stolní hrozny je vhodné sklízet postupně probírkou, tím často uniknou napadení hnilobami. U stolních hroznů lze doporučit prostříhávat po odkvětu některé části třapiny a tím dosáhnout volnějšího uspořádání bobulí.
  • Prostředky ekologické ochrany je možné využívat k ošetření po zaměkání bobulí a během zrání, jestliže budou podmínky příznivé pro rozvoj hnilob. Zkušenosti z pokusů naznačují také možné použití vhodné ekologického hnojiva, které vytváří na povrchu bobulí vrstvu, která omezí infekci hnilobami.

Foto autor

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 4. 2024

Ořešák řežeme jen výjimečně a tak, aby se rány zahojily

Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x