
Jak bránit révu před roztoči? Pomůže dravý roztoč
21. 4. 2022Ze živočišných škůdců révu nejvýrazněji poškozují roztoči a to i na zahrádkách mimo vinařské oblasti. Obrana začíná identifikací škůdce.
Slunce a voda jsou hlavní klimatické faktory potřebné pro pěstování révy. Někdy však mají na svědomí úžeh hroznů a praskání bobulí.
Respektive intenzivní sluneční záření, velmi vysoké teploty a také delší období sucha jsou z pohledu pěstování hroznů nebezpečné.
V důsledku klimatických změn dochází častěji k poškození bobulí, které se označuje jako sluneční úžeh. Hrozny poškodí infračervené záření, tedy vysoké teploty.
Napadené bobule jsou typické propadlou slupkou, která se zbarvuje do hnědé až fialové barvy. Při silnějším napadení dochází k jejich scvrkávání až zasychání. K nejvýraznějšímu poškození slunečním úžehem dochází při velmi vysokých teplotách a nízké relativní vzdušné vlhkosti. Poškození se na hroznech objeví většinou do 24 hodin a po 5–10 dnech působení těchto extrémních podmínek může dojít až k odumření třapiny.
Na sluneční úžeh jsou obecně citlivější stolní odrůdy. Velké a kompaktní hrozny a velké bobule se ohřívají mnohem výrazněji, což se projeví na poškození slupky. Poškození tepelným zářením způsobuje nevratné poškození buněčných membrán.
Bobule stolních odrůd jsou na toto poškození náchylnější, protože mají nižší schopnost ochlazování prostřednictvím transpirace a více trpí přehříváním. Tento typ poškození ovlivňuje především vzhled hroznů.
Nepřímou ochranou je ponechání listů v zóně hroznů. Díky tomu mohou vytvářet přirozený deštník nad hrozny a umožnit průnik pouze rozptýleného slunečního záření.
Proto je u stolních odrůd vhodné aplikovat dvoufázové odlistění zóny hroznů, tzn. že brzy po odkvětu odstraníme zálistky a následně po zaměkání bobulí odlistíme zónu hroznů. Tím zajistíme dobrý zdravotní stav keře a kvalitu hroznů.
Dalším problémem, který souvisí s klimatickými změnami, je praskání slupky bobulí. Během vegetace se často vyskytují dlouhá období sucha, která ovlivňují vývoj bobulí. Při nedostatku vody jsou bobule obecně menší. Intenzivní srážky během zrání hroznů pak mohou vést k jejich praskání.
Příčinou je vyšší tlak vody v dužnině způsobený vyšším příjmem vody. Ten po zaměkání bobulí probíhá z velké části přes kutikulu. Pevnost slupky závisí na její elasticitě a voskové vrstvě kutikuly. Po začátku zaměkání však už nedochází k tvorbě dalších vrstev kutikuly.
Praskání bobulí je odrůdová vlastnost. Odrůdy se silnější voskovou vrstvou mohou být k praskání slupky odolnější.
Mezi citlivé odrůdy patří Tip Chadžibeja, Muromec, Viking, Viktoria nebo Agát Donskoj.
Citlivější na praskání slupky jsou také bobule s podlouhlým nebo oválným tvarem, které mají tenčí slupku.
V praskajících bobulích se mohou následně rozvíjet hniloby a ty pak mohou představovat zdroj infekce pro zdravé hrozny. Je proto třeba, abychom maximálně chránili hrozny před infekcí konidiemi, které se mohou pohybovat ve vzduchu z napadených bobulí.
U citlivých odrůd je vhodné podpořit zpevnění slupky bobule postřiky listovou výživou s vápníkem. Vápník pomáhá zesilovat a stabilizovat buněčné stěny a tím zpevňovat slupku bobulí.
V zahrádkářských podmínkách je také vhodná pravidelná závlaha révových keřů, která umožní rovnoměrný vývoj bobulí a zabrání praskání při náhlém příjmu vody.
Foto autor
Do našich zahrádek se v poslední době rozšířila Salix caprea Kilmarnock – otužilý, kompaktní pomalu rostoucí strom s deštníkovitou korunou a velkým množstvím kočiček v jarním období. Sazenice se prodávají jako stromky naroubované na kmínku.