Jak velkoplodá je mirabelka odrůdy Bellamira

11. 12. 2021

Mirabelka odrůdy Bellamira je skutečně charakterizována jako velkoplodá. To však neznamená, že její plody dorůstají velikosti jiných slivoní.

Velkoplodost je nutno chápat v rámci této pomologické skupiny. Mirabelky budou těžko dosahovat velikosti pološvestek takových odrůd, jako jsou Čačanska rana, Tophit nebo Topgigant.

Mirabelka Bellamira váží asi 20 gramů

V Česku dosud nejvíce rozšířená mirabelka Nancyská má hmotnost jednoho plodu okolo 10 gramů, Bellamira podle násady dosahuje přibližně dvojnásobku. (Jde o víceletý průměr sledovaných stromů.)

Mirabelka Bellamira má zatím nezralé plody

Plody mirabelky odrůdy Bellamira začínají zrát; foto J. Sus

Určité zklamání pěstitele může vycházet z toho, že při větší úrodě vyžaduje tato odrůda postupnou sklizeň, která může trvat tři až čtyři týdny. Výhodou odrůdy ovšem je, že plody nepadají, a tak je můžeme jíst nebo zpracovávat po delší období.

Mirabelka Bellamira

Bellamira se hodí také do koláčů; foto I. Dvořák

  • Velikost, vybarvení a chuťové kvality plodů negativně ovlivňuje podtržení. To snižuje i jejich cukernatost. Je tedy logické, že při velmi nízké úrodě a pozdní sklizni, obdobně jako u hroznů, se obsah cukrů zvyšuje až na 28 (30) %.
  • Ponecháme-li však zralé plody na stromech, zvyšujeme riziko, že při deštivém počasí začnou hnít.
  • Odrůda má sklon ke střídavé plodnosti, proto při nadměrné násadě doporučuji po přirozeném fyziologickém propadu ruční probírku plůdků. A to i přesto, že probírka je značně pracná.

Foto autor a I. Dvořák

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x