Pěkné září: Právě zrají slivoně, také Bellamira, Vlaška, Vaňkova

13. 9. 2021

Někdy v polovině týdne mi zavolal známý, jestli mám čas, že slivoň Bellamira už začíná padat a hnít, a že bychom ji tedy obrali. Dohodli jsme se a vyrazili.

Dílem jsme ji oklepali, dílem sklidili „porusku“ (ořezali jsme pár větví zahušťujících korunu), zbytek jsme otrhali. Bylo toho dost na jídlo, sušení, na koláč a do soudku.

Peckoviny, to je pro mě obrovská lahůdka, když si mohu vybrat, sáhnu po švestce nebo slívě raději než po hrušce, zralém jablku. Pokud se ale dostanou do soudku, pořadí mám obrácené. Hrušky, jablka, žluté peckoviny (Zelená, Bellamira, Nancyská), meruňky a třešně, destiláty ze švestek až na konec.

Mirabelka Bellamira

Bellamira vhodná také do koláčů

Na zahradě mi zrovna zraje Vaňkova, tak jsem je srovnal. A protože mi přítel Zdeněk přinesl i Vlašku, jsou jako tři do mariáše. Měli jsme na ni jít v sobotu navečer, ale ono u nás pršelo, tak jsme to zrušili. V neděli jel sám.

Bellamira jemnější

Bellamira je žlutá, s líčkem, pevná, po dozrání má určité aroma, ale proti švestkám je jemnější. To je pro mě to dobré. Zralá jde dobře od pecky, po rozpůlení, na sušičce tmavne. Na váze mělo deset plodů 245 gramů. Je velmi plodná, ale po velké sklizni vždy poněkud odpočívá. Takže jeden rok má hodně, druhý spíše akorát. I po přezrání je docela pevná, nijak výrazně šťavnatá. Na koláč je lepší než třeba Vlaška.

Vlaška je větší švestka

Deset vážených kousků mělo 320 gramů. Vlaška patří mezi větší až velké švestky. Podle jména pochází nejspíše z Apeninského poloostrova.

Ve srovnání s Vaňkovou má pevnější, žlutou, šťavnatou dužninu. Chuť  a vůně jsou příjemné. Po dozrání měkne a šťavnatí, na sušení a pečivo je lepší spíše trochu nedozrálá. V takovém stavu je schopná transportu ve větším košíku, kde se plody na sebe tlačí.

Počítáme-li úrodu na výnos, je Vlaška tak trochu pohodlnější švestka: Jeden rok má výnos spíše střední, další menší, ale chutí vyniká. Ze dvou stromů ji sklidíme v množství, jaké dává Bellamira z jednoho. Vlaška má i menší výnosy než třetí z výběru, Vaňkova.

Vaňkova je měkčí než Vlaška

Vaňkova patří k větším švestkám. Deset plodů vážilo 310 g. Je však měkčí než Vlaška, docela dost trpí moniliniózou a vosami, sršni. Takže ze solidní úrody jich je třetina prožraných, druhá s kroužky monilinie a teprve zbytek mi příroda ponechala. Vaňkova je navíc dosti hustá, takže k jedlým plodům v korunce (spíše v keři tvaru vřetene) je docela potíž se dostat.

No a to by mohl být, vedle tvaru listu, vzhledu konzistence a chuti plodu další znak odlišující Vlašku od Vaňkovy. Vaňkova se s ovocem moc nechlubí, má ho schované v koruně, zatímco Vlaška je v roce plodnosti modrozelená. Podobně se chová i Bellamira. Jakmile začínají plody dozrávat hlásí to zlatou barvou ovoce, které je jak na obvodu, tak i uvnitř koruny do širokého okolí, kolik ovoce nese a že už zraje.

Takže jak Vlaška, tak Bellamira i Vaňkova, kterou jsem přinesl domů, skončí na sušičce. Pokud bude Bellamiry více, vypeckované půlky nechám zmrznout a budou na koláč v zimě.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x