Příznivci starých odrůd třešní pátrají po jednotlivých stromech
1. 6. 2022Stejně jako klasická hudba těší své publikum, také připomínání starých odrůd třešní může vést k jejich novému angažmá v zahradě i sadu.
Rané třešně stěží někdo odmítne. Po dlouhé zimě to bývá první sklizeň, první ochutnávka. Nejsou červivé. Jen je třeba krotit kosy a špačky.
Na území České republiky vznikaly výborné třešňové odrůdy. Rané třešně Vítovky molitorovské na stromě zčervenají kolem 10. června. Plody nepadají a během následujících 14 dní zčernají a stanou se pravou lahůdkou mezi ranými třešněmi.
Odkud pocházejí a kdy vznikly, to nikdo neví. Již v 19. století byla považována za starou známou odrůdu a jméno dostala podle velkostatku Molitorov, kde tradičně patřila do trojice nejdůležitějších odrůd.
Pro svou velkou a pravidelnou plodnost byla Vítovka molitorovská dlouhou dobou stálici mezi třešněmi všude v Čechách i na Moravě. Obecný soumrak nad měkkými třešněmi a menší plody způsobily její postupný ústup ze slávy.
Měkkých třešní – srdcovek – bývalo v minulosti více než chrupek. Dnes je tomu naopak. Běžně se množí už jen Kaštánka a Karešova. Novošlechtění v podobě srdcovky nepřichází v úvahu. Velkoprodukční sady vyžadují pouze třešně schopné dálkové přepravy. Měkké rané třešně jsou chuťově jiné než chrupky a do marmelád nebo šťáv poskytují lepší surovinu.
Chceme-li zkusit jinou třešňovou chuť, jsme odkázáni pouze na staré odrůdy. Koneckonců Kaštánka pamatuje královnu Viktorii jako mladé děvče a Karešova Císaře Josefa jako docela svěžího pána. Srdcovka přeúrodná nikdy nebyla hvězdou velkosadů.
Na pestré třešni vytvoří otlak nehezkou hnědou skvrnu a to kupec nerad. Zato malé zahrady, odkud bylo blízko na stůl, se bez ní neobešly. Pro jemnou chuť a velké úrody bývala tak všeobecně rozšířena, že se dodnes neví, kde a kdy vznikla. Lidé, kteří ji mají na zahradě dodnes, ji špačkům rozhodně nepřenechají.
Příznivci dávných odrůd z Mělnicka svého času jednu taktovou historicky dobrou třešeň objevili. Perlu z Bezdězu. Podle pamětnice výsadby dochovaného stromu, to bývala ve třicátých letech minulého století naprosto běžná odrůda. Přesto o ní existuje málo informací.
Tvůrci a provozovatelé programu Českého svazu ochránců přírody zaměřeného na znovuoživení vybraných starých ovocných odrůd budou vděční za každou zprávu o Perle z Bezdězu. Pište na mailovou adresu ec.meluzinazavináčvolny.cz.
Na oplátku kontakty pro zjišťování, kde kterou historickou odrůdu školkují.
Foto autor
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.