Jak ochutnat zimní jablka, když nejlepší jsou z dobrého sklepa

15. 12. 2021

Už jsme si zvykli, že si zeleninu, vajíčka, ovoce někde vždy koupíme. Spoléháme se, že vše bude čerstvé, kvalitní. Jsou taková zimní jablka?

Naučili jsme se očekávat, že vše dostaneme v té správné době a zase v odpovídající kvalitě. To se může týkat vyzrálého (stařeného) masa, uzenin, sýrů a dalších výrobků, převážně živočišných. U těch rostlinných bychom se divili, kdyby celer došel třeba už v únoru. Ne kvůli skladovacím chybám, ale že už je prostě vyprodán.

Mít svého farmáře, vinaře, ovocnáře

Už jsme si zvykli nebo si zvykáme i na to, že můžeme zajet na Moravu nebo do Žernosek, Mělníka i jinam a přivézt si odsud víno. A zvykáme si i na další. Když nám víno chutná a je v lahvích, můžeme si, pokud je na to vinař zařízený, u něho ty lahve schovat, postupně si pro ně jezdit, vozit si je domů.

Odrůda Luna

Jablka odrůdy Luna se občas vybarví až do syté žluté, foto J. Sus

Něco podobného bychom mohli zavést také u ovoce. Tuzemští ovocnáři jsou obyčejně rádi, když do konce roku vyprodají všechno ovoce, ačkoliv by mnohé odrůdy mohli, či dokonce měli prodávat až po Novém roce, třeba v únoru nebo klidně až v dubnu.

Prostě, pokud jde o ovoce, máme to v hlavě nastavené jako u brambor. Co je ve sklepě, s tím se dá počítat. I když ten sklep není z těch nejlepších.

Zimní jablka v prosinci nezralá

Rubinola

Rubinola vpředu, za ní Topaz a Goldstar, foto J. Sus

Takový nějaký obecný názor vládne, že jablka prodávaná po Vánocích už nestojí za moc.

Možná tak na štrúdl nebo na křížaly, ale na mošt nebo k zakousnutí – to že už moc nejsou.

  • Ale ono tomu tak není. Spousta odrůd jablek svou chuť rozvíjí až v lednu, únoru a podrží si vysoký standard chuti až do jablek nových.

Mnohdy si za zimní jablka s jedinečnými, ale potlačenými vlastnostmi můžeme sami. Chceme to jablko, které bude zralé až za dlouho, hned. Proč? Protože nám ho jinak vyprodají.

A pak opravdu máme z méně vhodných skladovacích podmínek tak trochu žvýkačkovitá jablka.

Podívejte se do pomologií, u kolika odrůd je napsáno, že při horším skladování v sušším sklepě vadnou.

Po Vánocích jablka Angold, Delor, Gloster…

Pár kilometrů od domu máme takovou farmářskou prodejnu. Dovážejí do ní jablka z Českého ráje. K nám na jih Čech. Prodávají jablka od sklizně až do jara, je radost se do nich zakousnout i v dubnu. Výhodou tohoto prodeje je, že mají to, co se zrovna má jíst, co dozrává do chuti, vůně, ne všechno najednou. Podle toho se u nich mění sortiment nabízených odrůd.

V říjnu vás překvapí, že mají jakýsi Desert, Diadém nebo Vitan, zároveň s nimi dostanete Rubín, Šampion, Bohemku, Denár, Lotos, Melodii, velké Jonagoldy (a jejich barevné mutace, kam patří třeba Jonagored, Red Prince, Red Jonaprince,..) a další, jako je Lipno, Rozela, Rubinola.

  • Kdo je naučený z obchodu, bude hledat odrůdu Gala, hranaté červené Deliciousy, Starkrimsony, možná tehdy pochodí.
Angold

Angold; foto J. Patočka

Až teprve po Vánocích (pokud nebudete neodbytní a nedovezou vám jich pár kilo trochu dřív) se objevuje Angold, Delor, Gloster, Biogolden, normální Golden, Melrose, Starkingy, Starkrimsony a jejich barevné mutace (např. Red Cap) a časem i Idared, Orion, Topaz, Goldstar, Luna, občas i Meteor.

Mohli byste se tu setkat i s odrůdami Shalimar nebo Sirius. No a s odrůdou Admirál, popřípadě s odrůdami Pink Lady, Pinova (a její vybarvenější mutací Evelina), Kanzi. Ty už někdy nemají svoje, ale ze sadů od sousedů.

Jablka německé zimní odrůdy Pinova

Německá zimní odrůda Pinova z 80. let s výbornou chutí, podobnou Coxově Renetě; foto M. Přasličák

Všechno je jednou nové. I péče o zimní jablka

Ale časem se věci zaběhnou. Zkuste si zajet za ovocnářem, který má odpovídající sklep nebo sklad, nakupte zimní jablka na podzim a nechte si je u něho do jara. Musíte počítat s nějakými ztrátami, ale budete na tom lépe, než když si ultrazimáky nakoupíte začátkem listopadu a budete je trápit ve sklepě, v paneláku.

Proč byste nemohli mít i ve sklepě u ovocnáře kóji, ve které bude vaše ovoce. A na druhou stranu, nechtějte jen ty odrůdy, které vidíte v obchodě. Dejte si poradit, co jíst v listopadu, co v lednu, v dubnu. Ať máme tu pestrost, mnohobarevnost také v chutích a barvách odrůd jablek.

Foto J. Sus, J. Patočka a M. Přasličák

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Naprosto souhlasím a respektuji. Nejenže zraje jako víno, ale také zraje jako jabko. Každá odrůda má svůj charakter a dobu konzumní zralosti. Berte prosím na vědomí.

vanoc lze uchovat lecos bezproblemu,ale do velikonoc nebo ještě dyl to už je věda .Idaret Ontario ze sklepa chutna až v dubnu a květnu.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x