Žebříček nejlepších jablek podle zahrádkářů z Horní Bělé

25. 9. 2020

Odrůdám jabloní a jejich zkoušení v nadmořské výšce 500 m se už na konci padesátých let minulého století začala věnovat Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Horní Bělé na Plzeňsku.

Za více než půl století zahrádkáři vyzkoušeli téměř tisícovku odrůd. Bezpočtem degustací a systematickým hodnocením pěstitelských vlastností určili pětadvacítku těch nejlepších odrůd bez ohledu na skutečnost, zda byl kultivar v Česku registrován (povolen), či nebyl.

Podívejte se také na charakteristiky pětadvaceti odrůd jabloní, které zahrádkáři v Horní Bělé označili v roce 2018 za nejlépe vhodné do podobných klimatických podmínek.

Výsledky dlouholetého zkoušení publikovali poprvé před řadou let a od té doby výběr aktualizují. Připomeňme si odrůdy a některé poznatky hornobělských zahrádkářů z roku 2012.

Jako kdyby pěstitelé od začátku svého zkoušení tušili, že ke světu jabloní jednou bude patřit nepřeberné množství nových a stále novějších odrůd i novošlechtění, které pocházejí jak z oficiálních šlechtitelských ústavů, tak od soukromníků amatérů.

Matčino

Matčino vydrží zhruba do Vánoc. Tradiční a oblíbená odrůda, vhodná na vyšší tvary stromů, do chladnějších poloh. Foto M. Vysloužil

Dříve narozeným seniorům zbývají prakticky už jen nostalgické vzpomínky na kdysi špičkové odrůdy typu Gravštýnského, na Čistecké lahůdkové, Matčino a dalších.

Zejména Coxova reneta byla až do 70. let minulého století považována za chuťově nejlepší odrůdu vůbec. Nové kultivary však postupně vytlačily tehdejší miláčky ze sadů. Své sehrály i modernější nižší tvary stromů, které starším odrůdám nevyhovují.

Rozela

Rozela; foto archiv

Mio

Mio; foto archiv

Mantet

Mantet, foto J. Fischer

Top 25 jablečných odrůd

K roku 2012 vyhodnotili hornobělští zahrádkáři následující pětadvacítku nejlepších. Odrůdy seřadili podle doby zrání:

Mantet, Mio, Mollies Delicious, Chehalis, Vanda, Beforest, Lipno, Selena, Stella, Elstar, Rubín – včetně jeho mutací, Rubinola, Spalord, Rozela, Blaník, Rajka, Rosana, Auralia, Angold, Topaz – včetně červené mutace, Melrose, Idared.

Výběr nejchutnějších jablek přivedl hornobělské pěstitele (začátkem druhého desetiletí jedenadvacátého století) k závěru,

  • že tuzemské domácí letní a podzimní odrůdy tak trochu kulhají za odrůdami zahraničními
  • a že u zimních kultivarů je tomu spíše naopak.

V první desítce v době vyhodnocení pak figurovalo dokonce několik v Česku nepovolených, oficiálně neregistrovaných.

Jablka odrůdy Blaník

Blaník; foto J. Patočka

Pořadí pěti nejlepších raných a zimních jablek

Vybrat pět nejlepších, ovšem registrovaných raných odrůd, to předpokládalo sáhnout mimo 25 nej, což vedle Mantetu, Mia, Vandy a Desertu vedlo ještě k zařazení James Grieve.

Pětici pozdě zrajících tvořil z pohledu hornobělských zahrádkářů nekorunovaný král zimních odrůd Topaz, včetně jeho barevnější mutace. Následovaly výborná Rozela, Rubinola, Rajka, ale i Rubín se všemi jeho mutacemi.

Karneval

Karneval, jedna z mnoha odrůd, kterou hornobělští zkoušeli. Ve výběru se však neobjevila. Foto archiv.

Při vyhodnocování nejchutnějších odrůd k roku 2012 označili zahrádkáři za perspektivní mj. křížence Spartana s Lordem Lambournem – Spalord z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousech a též Lipno (Vanda x Rubinola), Orion (Golden Del. x Otava).

Lipno

Lipno

Současnost

Hornobělští zahrádkáři dál pokračují v průběžném vyhodnocování odrůd jabloní.

Současný výběr nejlepších odrůd (2020) vypadá takto: Mantet, Mio, Mollies D., Chehalis, Desert, Witos, Lipno, Delikates, Beforest, Vanda, Selena, Elstar, Rozela, Rubín, Rubinola, Spalord, Rajka, Stella, Angold, Rosana, Sirius, Auralia, Topaz, Melrose, Idared, Admirál.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Existuje vůbec někdo, kdo by si s chutí kousnul do Idaredu? Možná jen, kdo ho vůbec nezná, vypadá totiž skvěle a tím to končí.

Idared je dobrý ještě tak na štrůdl, ale jen v kombinaci ještě s jinou odrůdou.

Kam zmizely Jonatany?

Jonatán není špatný, je to jeden z rodičů Idaredu. Sice chutnější, ale s věkem stromu zdrobňující. No a mnohé z odrůd ve výběru jsou na tom – chutí, pravidelností výnosu, stálou velikostí ovoce – lépe. Pokud budete chtít, stromek určitě seženete, ale ve velkém ho nejspíše už nikdo nedělá. Ty na trhu byly obyčejně z Maďarska.

Podívejte se na výsledky degustací z posledních let, uvidíte, že Idared se s teplem a délkou vegetace dostává poněkud výše než okolo roku 1990.

Ono je taky Idared z velkoprodukce a Idared ze zahrádky… Není to sice nejchutnější odrůda, ale je opravdu rozdíl v tom z velkých sadů, navíc podtrženém a adekvátně méně vyzrálém… Iderad je zajímavý skladovatelností à odolnou slupkou.

Já si velmi ráda kousnu do Idaredu.

Ja, Idaredy mam nejradeji ze vsech jablek.

Přesně, nejsou dle mého názoru chutné…

Idared je vitamínová konzerva, která se dá otevřít tak v březnu. Jinak dokud jsou jiné odrůdy, tak chuťově jim prostě nestačí. I když možná by jste se divil (stejně jako já), kolik lidí k nám do sadu příjde, ochutná jej a koupí si ho i v době, kdy jsou na skladě třeba Rubíny se slovy, že je výborný.

A kam zmizeli kožichy vynikající jablka?

Pryč jsou doby, kdy se v sadech pěstoval „Boskop“, Kanadská reneta, Kmínová reneta, Parkerovo, Kožená reneta zimní a podzimní. Teď se pěstují jiné odrůdy. Koženky najdete tak okolo cest ve výše položených krajích, tam, kde přežívají stromy staré tak 70 let. Chuť je nejen osobní věc, ale také věc spojená s věkem. Někdy po letech přijdete na to, že to, nač jste se tak těšili, je jiné než to co máte v paměti. Ale specialisté na historické odrůdy, školkaři, je pořád dělají, rouby také občas seženete.

Výše zmiňovaná odrůda Rubinol vydrží při dobrém skladování( cca 3°C) v pohodě do Března následujícího roku.

Mně chybí Malináče, Renety výborné odrůdy.

Podle mě je nejlepší odrůda Šampion, bohužel v žebříčku chybí.

nejlepší jablko je bohemia, pravda opravdu dozrálá na stromě. ještě k jonatánu – ten původní údajně zničily viry, ten dnešní je již úplně jiný. já si vysadil panenské a opět je úplně jiní než za mého mládí, podobný případ, údajně se pkoušely tyto jabloně ozdravit in vitro, no úplně to nevyšlo.

Pane Josefe, zkuste se doptat na ovoce ze starých stromů, spíše než to co uvádíte došlo ke změně ve Vašem hodnocení chuti. Jonatán i Panenské je prakticky stejné. Jak z mladých výsadeb, tak ze stromů pamatujících první republiku.

a co tak třeba Panenské, to už nikdo nezná? – vynikající jablko!

Určitě byste ho sehnal (Panenské). V ovoci i ve stromku. Pro všechny, kterým se stýská po historických odrůdách doporučuji obrátit se na adresu Martin Lípa, Český svaz ochránců přírody, tel. 777 086 620, info@csop.cz. Zejména jestli chcete pro jejich uchování a šíření něco udělat. Doporučuji i návštěvu na některé z výstav s ochutnávkami na adrese ČSOP Michelská 48/5 140 00 Praha 4. Zrovna minulý víkend jedna byla.

16 let mám zimní odrůdu Jarka a nedám na ni dopustit.
Bohužel dnes již není prakticky k sehnání.

Holovousy ji mají stále v nabídce

Vždy záleží na chuti konzumenta a oblíbenosti odrůd. Staré původní krajinné odrůdy už skoro nejsou a byly typické pro danou oblast. Budou určitě scházet.

Každý plod je závislý na půdě, slunci a podloží.
Každý rok je jiný na déšť a záleží také, kdy se plod utrhne. Proto se nelze vrátit do stejné chutí z mládí. Nasadil jsem letos 26 vysokokmenů , převážně zimní jabloně odrůd, které se v Česku málo nebo vůbec nevyskytují.

Nedám dopustit na zvonkové. Chuťově hodně výrazné a dobře se skladuje. Máme starý strom a bohužel nový prakticky nelze sehnat.

Zkuste se zeptat p. Peška v Bojkovicích, mohl by ho mít.

rouby zvonkováho jsem koupil v Sempře Litoměřice, poslali je ochotně poštou za pár korun. Je ale nutno je objednat včas, alespoň v lednu

Vidím, že je zde dost odborníku, prosím tedy, jak se jmenovala jabloň s jablky, kde chrastila semínka? Byly výborné. Tady rostly i jabloně s jablky, která vypadala jako průsvitné nebo namrzlé,také moc dobré, bohužel si nepamatuji názvy.

Řechtáč soudkový

Řehtáčů je více, od letních po zimní. Sklovitost, tedy to co vám chutnalo na přezrálém ovoci, se bere jako fyziologická choroba. Některé odrůdy jsou náchylné, jiné ne. Viz například tyto články zde nebo souhrnné informace o abiotických poruchách a chorobách z Českého zahrádkářského svazu. Někdy bylo sklovité i Průsvitné letní, Boikovo.

Idaredy ze supermarketu nejsou vůbec dobre. Mám jeden strom na zahradě a když je dobrý rok a nechají dozrát na stromě chuťově nejsou špatné.

Nemáte někdo odrůdu ZARI -má to být letní která nemoučnatí

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
31
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x