
Jak v monarchii květina dostala jméno po úředníkovi
14. 8. 2019Begonie, česky také někdy nazývaná kysala, byla pojmenována po francouzském státním úředníkovi, který sloužil Ludvíkovi XIV.
Voděnka, podeňka nebo také tradeskancie nese svůj latinský název Tradescantia k poctě anglického zahradníka Johna Tradescanta staršího.
Přírodovědec, zahradník, sběratel a cestovatel John Tradescant žil asi v letech 1570 až 1638 a pracoval ve službách několika šlechticů. Jeho zaměstnavateli byla hrabata ze Salisbury, jako vrchní zahradník založil a udržoval park u zámku Hatfield House, jenž je dodnes během letní sezony přístupný. Vytvářel zahradu v Canterbury. Pracoval i pro vévodu z Buckhinghamu. Od roku 1630 se staral o královské zahrady, vinice a chov bource morušového.
V zahradách, které navrhl, byly obvykle vysazeny ovocné stromy a vonné rostliny, zpestřovaly je bludiště, fontány a vodní nádrže před průčelím budov.
John Tradescant starší na portrétu připisovaném Emanueli de Critz prostřednictvím zdroje Wikimedia Commons, kategorie autorství PD-old
John Tradescant starší poměrně hodně cestoval a to i jako doprovod vojenských výprav. V Rusku byl v roce 1618, opakovaně jezdil do Nizozemí, vedle jiného i pro ovocné stromy, navštívil sever Afriky a Blízký východ. Odtud přivezl do Anglie granátová jablka, meruňky a pistácie.
Udržoval si známosti s odborníky a cestovateli, např. v Paříži se setkal s královským botanikem Jeanem Robinem (podle něj se jmenuje Robinia, trnovník).
Sbíral semena, cibule, živé rostliny a různé kuriozity. Vzorky rostlin dostával i z Ameriky. Na svou dobu měl všestranné znalosti a z nasbíraných předmětů vytvořil sbírku kuriozit Museum Tradescantianum.
John Tradescant mladší (1608–1662) převzal po otci funkci vrchního zahradníka u krále Karla I. a vytvořil v Anglii další zahrady.
Několik let pobýval v Severní Americe a do Evropy přivezl magnolie, liliovník tulipánokvětý, tisovec dvouřadý, astry a další rostliny. Přidal i kuriozity do otcova muzea. Sbírky obou Tradescantů jsou dnes v Oxfordu v Asmolean Museum.
Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.