Sít v červnu, co jindy sázíme v květnu? Ano a osiva namáčet

3. 6. 2021

Někdy váháme nad zapomenutým sáčkem osiva oblíbené zeleniny, jestli je ještě čas na výsev a předpěstování. Jindy nás do takové situace pošle příliš chladný květen. Jak se rozhodnout?

Musíme to spočítat a doufat, že ztracený čas rostliny aspoň zčásti doženou.

V každém případě bude lepší semínka namáčet a vysít doma, než vysévat přímo na záhon. Ven dáme až přepíchnuté sazeničky. Výsevem doma a výsadbou sazenic s pravými listy (třeba jen s jedním) získáme nějaký čas, se kterým teď budeme zápasit.

Semena cukety

Semena cukety Nefertiti, foto J. Nováková

Doma je okolo 20 °C, teplota výrazně neklesá ani v noci, okurky nebo cukety rostou lépe než ve venkovních podmínkách (den 25–30, noc třeba 8-12 °C). Nejcitlivější jsou totiž ty ze země se tlačící klíčky. Narostlá sazenice je po otužení na slunce odolnější, málokdy pak v krčku zahnije.

Jak namáčet?

Osiva namáčíme do vody teplé cca 25 °C. A tato teplota by se měla držet po celou dobu namáčení. Takže misku se semínky dáváme nad topení, nebo do kuchyně, kde se okolo sporáku (sklokeramické desky, plynového vařiče,…) teplota drží vyšší než jinde.

Máčení svědčí semenům cuket

Semena cukety připravovaná k výsevu v misce s vodou; foto Shutterstock

Po dnu namáčení semena osušíme, aby se nám lépe vysévala a vysejeme je do perlitu nebo do písku. I toto opatření může zkrátit dobu předpěstování.

Klíčení se namočením uspíší, rostlinky se objevují klidně již po čtyřech dnech. Když mají rozvinuté děložní lístky, maximálně jeden pravý lístek, přesadíme je.

Máčení semen i jiffy k výsevu se hodí, když času není nazbyt

Jak dohnat čas: Také máčení osiva urychlí cestu k nové sazenici; foto Shutterstock

  • O dva měsíce dřív bychom přesazovali víckrát, třeba do truhlíku 3 cm od sebe, nebo do malých kelímků, sadbovačů. Do kelímků třeba od jogurtu, ale co nejmenších (1,5 dl), ve dnu proděravělých. Po prokoření bychom dali kelímek větší, třeba 2dl. Když by prokořenil, tak 3dl, pak 4,5dl.
  • Postupné přesazování je sice pracné, ale rostlinám vyhovuje víc než výsadba malých rostlinek hned do velkých kelímků. Díky tomu bychom v normální situaci vypěstovali do poloviny května rostliny schopné vysazení a připravené kvést a plodit. Ostatně, mnozí to letos právě tak udělali a sazenice vysadili. Ale pak přišel chlad a některé rostliny zničil.

Teď začátkem června použijeme pro výsev už jen jeden kelímek s objemem cca 150 ml. Z namočených semen se klíčky lépe proderou ven. Jakmile se zbaví slupky, můžeme je sázet do kelímků. A až začne rostlina prokořeňovat, vysadíme ji, otuženou, ven. Čas teď zkrátka tlačí ty, kteří přišli vinou chladného května o sazenice.

Pastinák pro výsev

Semena pastináku; foto J. Nováková

Co ještě namáčíme, i když nejsme v časovém presu?

Namáčet můžeme osivo mrkve, pastináku a petržele, klíčí a raší mnohem dříve, než zaseté rovnou ze sáčku. Tradiční je namáčení semen tykvovitých rostlin. Tedy okurek, tykví, lagenárií, melounů, lubenice.

  • Pro venkovní výsadby v obvyklých termínech stačí namočit osiva na prvního máje. Do ledových mužů už máme docela solidní rostlinky, které po otužení dáváme na konečné stanoviště.

Co nenamáčíme, i když nemáme čas nazbyt?

Nenamáčíme semena, která byla nějakým způsobem ošetřená proti chorobám a škůdcům. Tedy semena, která mají výrazně odlišnou barvu od přirozené barvy osiva. Byli bychom sami proti sobě. Ochranný film zůstane na slupce semene a po přepíchnutí už klíčící rostlinku nechrání. No, a když už jsme si tu službu v ceně semen zaplatili, využijme ji. Takové osivo nenamáčejme, přímo ho sejme do kelímků, nebo do půdy.

Mořená semena okurky

Mořená osiva nenamáčíme, foto J. Nováková

Trik pro osiva do příští sezony

Staří zahradníci (už v době, kdy byli mladí) a jejich předkové po staletí nosili semena okurek na těle. Semena vyzrávala v teplotě nad 35 °C, rostliny z nich měly mnohem lepší výsledky ve výnosu, než z osiva, které bylo přes zimu někde ve skříni, v chodbě. Tehdy semínka nosili v kapsičce na hodinky ve vestě pod sakem. A velmi dlouho, od podzimu.

Semena rajčete

Semena rajčete, foto J. Nováková

Takovou vestu s kapsičkou už dnes nosí málokdo, a pokud, nejspíš to není zahradník. Ale modré kalhoty, džíny nosíme. A málokdo z nás využije malou kapsičku, která byla původně na drobné mince. Noste tedy semínka tykvovitých v této kapsičce a budete mít okurek, že vás sousedi nebudou zdravit. Abyste jim náhodou zase nenabízeli přebytky ze své úrody.

Letos je tam můžete dát, ale použijte je až napřesrok v březnu. Na červen si nějaké pro jistotu taky nechte.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x