Kapara trnitá krásně kvete, poupata skvěle chutnají
18. 11. 2021V uličkách středozemních měst, třeba v Dubrovníku či Malaze, si člověk snadno všimne keře vyrůstajícího z kamenné zdi. To kapara našla dobré místo k životu.
Pravidelná, ale přiměřená zálivka semen a dostatek světla v intenzitě, která odpovídá teplotě prostředí, to jsou základní předpoklady pro úspěšné pěstování bylin od semínek.
Platí, že čím je teplota vyšší, tím je třeba více světla, aby se mladé rostlinky nevytahovaly. Optimální teplota je 20–24 °C. Pokud nejsme schopni dostatek světla zajistit, úměrně snížíme teplotu i za cenu, že předpěstování sazenic bude trvat delší dobu. Tento postup se později bohatě vyplatí v kvalitě i velikosti sklizně. Teplota nesmí klesnout pod minimální teplotu danou pro jednotlivé druhy sazenic.
Můžeme ještě vysévat stévii a citronovou trávu, počátkem měsíce také bazalku, dobromysl, libeček, mateřídoušku, pelyněk, saturejku, šalvěj, třezalku, tymián i yzop. Pokud již máme tyto výsevy vzešlé, pikýrujeme rostlinky do zahradnických substrátů.
V první polovině dubna vyséváme řídce do výsevního substrátu vrbovku malokvětou. Semínka přitlačíme do země, jen lehce zasypeme a substrát udržujeme vlhký, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií. Po vzejití přepichujeme buď do truhlíků na vzdálenost 5×5 cm nebo do sadbovačů a dále pěstujeme při teplotě nad 15 °C.
Bazalka Thulsi je trvalka citlivá na mráz, u tuzemsku se proto pěstuje jako letnička.
Do vlhkého výsevního substrátu vyséváme také bazalku svatou Thulsi (Ocimum sanktum), přibližně 3 semínka na 1 cm² do hloubky 0,5–1 cm. Po vzejití nejsilnější rostlinky přepikýrujeme do zahradnického substrátu do sadbovače nebo do truhlíku do sponu 5×5 cm. Vyžaduje lehčí, propustnou půdu s dobrou zásobou živin. Má vyšší nároky na teplo. Vybereme pro ni proto chráněnou, záhřevnou lokalitu.
Sejeme kadeřavou petržel, pažitku pro předpěstování cibulek na rychlení, listový koriandr a heřmánek.
Přímo na venkovní záhon sejeme aksamitník mexický (Tagetes lucida) do sponu 15 x 20 cm. Aksamitník mexický nazývaný také Tarragon mexický je příjemně aromatická, asi 40 cm vysoká letnička.
Květy i listy z chemicky neošetřovaných, doma vypěstovaných rostlin, můžeme používat čerstvé i sušené. Přidáváme je i do omáček, polévek, salátů, používají se na masová i zeleninová jídla. Ochucená kuřata mají vynikající, velmi zajímavou chuť.
Můžeme také vysít:
Anýz (Pimpenella anisum) do řádků 30 cm v řádku 0,5 cm.
Měsíček lékařský (Calendulla oficinalis) do sponu 30×25 cm (volíme slunečné stanoviště chudé na dusík).
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) pro sklizeň semen vyséváme do sponu 30×10 cm po několika semínkách, po vzejití vyjednotíme. Volíme lehčí, humózní, vápenité půdy a slunné, před větrem chráněné polohy.
Kerblík (Anthriscus cerefolium) upřednostňuje vlhčí stanoviště a polostín. Vyséváme do řádků 25 cm, v řádku 2 cm. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat.
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) vysejeme do konce dubna do sponu 40×40 cm po několika semínkách, po vzejití vyjednotíme.
Této nenáročné aromatické zelenině vyhovují hlinité, propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké, zamokřené a kamenité, ani suché polohy. Kopr je citlivý na hnojiva obsahující chlor. Vyžaduje včasný, mělký výsev nahusto do řádků 20 cm vzdálených. Vzchází za 21 dnů.
Nazeleno sklízíme do svazečků 15–20 cm vysokou mladou nať, ke konzervování sklízíme nať ve fázi prodlužovacího růstu. Můžeme sklízet až do doby květu. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35 °C.
Například odrůda Hanák má jemnou kořenitou chuť jasně zelenou barvu a dorůstá až metrové výšky, vyšší, tmavě zelený Mamut výrazně voní. Nízký Compakt s jemně kořenitou chutí se hodí do truhlíků a květináčů.
Foto autor
V Česku jsou rozšířeny všechny kmeny šarky švestky, které napadají všechny druhy modrých peckovin, meruněk a broskvoní. Virus je přenášen mšicemi, dále je šířen ovocnými výpěstky – rouby a očky, vegetativně množenými podnožemi.