Které zeleniny předpěstovat pro výsadbu a při jakých teplotách

30. 3. 2019

Připomeňme druhy zeleniny, které lze předpěstovat v předjaří a během jara. které teploty jsou pro jednotlivé druhy nejvhodnější a kdy nastává čas pro výsadbu sazenic na venkovní záhony.

Listová zelenina

Jedním z nejranějších druhů zeleniny, u kterého předpěstováváme sadbu, je salát. V závislosti na plánovaném termínu výsadby sejeme salát ve vytápěných prostorách od února až do dubna.

  • Teploty udržujeme během dne mezi 16 až 20 °C, v noci pak o 4 až 6 °C nižší. Za podmračeného počasí je vhodné teploty snížit až na 10 °C ve dne a 6 °C v noci.
Sadba salátu

Sadba salátu v mini sadbovači

Do stadia obvyklého pro výsadbu (4–6 pravých listů) dopěstujeme sadbu salátu z nejranějších výsevů asi za 2 měsíce, z pozdnějších výsevů již za 3–4 týdny.

Z méně známých druhů listové zeleniny stojí za naši pozornost kozlíček polníček, neboť je zeleninou nenáročnou na teplotu a dá se pěstovat brzy na jaře jak z přímých výsevů, tak z předpěstované sadby. Tu dopěstujeme např. jako mini sadbu nebo balíčkovou sadbu, přičemž do každé buňky sadbovače nebo balíčku vyséváme 5–6 semen najednou.

Kozlíček polníček

Kozlíček polníček se předpěstovává po několika rostlinách v balíčku

  • Výsevy vzcházejí nejlépe při teplotách okolo 15 °C, teploty vyšší mohou mít inhibiční vliv.

Kořenová zelenina

Přestože se celer bulvový vysazuje na venkovní stanoviště až v polovině května, začínáme s pěstováním sadby výsevem osiva již ve druhé polovině února až začátkem března ve vytápěných prostorách. Relativně dlouhou dobu vzcházení osiva celeru (2 až 3 týdny) lze zkrátit jeho namočením do vody teplé 30 °C po dobu 24 hodin, nebo do vody s teplotou 50 °C po dobu 30 min.

Rostliny celeru

Rostliny celeru po pikýrování

  • Výsevy ponecháme při teplotách 18 až 25 °C (při teplotách nad 20 °C klíčí lépe na světle). V prostorách, kde celer předpěstováváme, by teplota neměla dlouhodoběji klesnout pod 18 °C, aby nedošlo k jarovizaci a předčasnému vykvetení celeru. Nejsilnější jarovizační efekt mají teploty okolo 5 až 8 °C.

Košťálová zelenina

Již v první polovině února vyséváme kedlubny pro nejranější výsadby ve druhé polovině března až začátkem dubna na venkovní stanoviště.

Zárodek kedlubny

Kedlubna je citlivá na jarovizační teploty předevší v juvenilním stádiu

  • Výsevům prospívají teploty v rozmezí 14 až 17 °C, po pikýrování je vhodnější teplota nižší, okolo 12 až 14 °C. Pokud by ale teplota dlouhodoběji klesla pod 12 °C, může dojít k jarovizaci a následnému předčasnému vybíhání rostlin do květu.

Plodová zelenina

Rajčata vyséváme ve vytápěných prostorách v polovině března.

  • Optimální jsou pro rajčata teploty 18 až 20 °C ve dne a 12 až 14 °C v noci.

Jakmile se začnou tvořit první pravé listy, rostliny pikýrujeme do hrnků nebo sadbovačů. Sadbu rajčat můžeme dopěstovat i jako prostokořennou (například z výsevů do pařeniště). Na venkovní plochy se sadba vysazuje v polovině května, jakmile pomine nebezpečí pozdních jarních mrazíků.

Během února vyséváme papriku. Sadbu pěstujeme v dobrých světelných podmínkách jako sadbu hrnkovou, nebo i v sadbovačích. Na venkovní plochy se otužená sadba vysazuje ve druhé polovině května.

Sadba papriky

Sadba papriky v mini sadbovači

  • Papriku vyséváme optimálně při teplotách 25 až 30 °C. Po vzejití je vhodné na jeden týden snížit teplotu na 15 až 17 °C, dále se teplota udržuje mezi 17 až 20 °C během dne a 12 až 14 °C v noci.

Lilek vejcoplodý vyséváme od konce ledna a během února. Výsadba probíhá obdobně jako u papriky ve druhé polovině května.

  • Pro výsev lilku jsou optimální teploty v rozmezí 25 až 30 °C.. Sadbu pěstujeme v sadbovačích nebo rašelinových kořenáčích při teplotách okolo 20 °C ve dne a 16 °C v noci.

Okurky (především salátovky) pro výsadbu na venkovní stanoviště předpěstujeme z výsevů ve druhé polovině dubna až v první dekádě května. Okurka má relativně rychlý vývoj a do stadia vhodného pro výsadbu ji dopěstujeme asi za 2 týdny. Při výsadbě by rostliny měly být ve fázi děložních lístků, maximálně 1 až 2 pravých listů.

 

Tykve lze s úspěchem pěstovat z přímých výsevů, je ale možné předpěstovat jejich sadbu (nejlépe hrnkovou). Vysévá se v poslední dekádě dubna až začátkem května a dopěstování sadby trvá asi tři týdny.

Cibulová zelenina

Také cibuli kuchyňskou můžeme předpěstovat, např. v sadbovačích. Do každé buňky vyséváme 5–6 semen. Pěstování cibule kuchyňské z předpěstované sadby není sice obvyklé, vzhledem ke kratšímu vegetačnímu období na venkovním stanovišti, ale urychlí sklizeň v chladnějších oblastech a zkrátí období, během kterého je nutné odplevelování.

Foto autor

Zdroj Zahrádkář 4/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

22. 11. 2019

Než začne mrazivá zima, můžeme prosvětlit koruny jádrovin

Z ovocných stromů odstraňujeme plody, které neposlouží jako potrava pro ptáky, tedy především plody mumifikované a shnilé. Také listy, které po opadu zůstávají viset na větvích, se mohu stát zdrojem přezimujících škůdců. Korunu prosvětlíme podle jejího tvaru i stáří stromu.

zobrazit další rady a tipy