Gazánie připomínají řeckého učence Theodora Gazu
13. 11. 2018 Jana MöllerováTheodor Gaza, jenž žil asi v letech 1400–1475, se narodil v Soluni, proto měl ve jménu přívlastek Soluňský: Theodorus Gaza Thessalonicensis.
Theodor Gaza, jenž žil asi v letech 1400–1475, se narodil v Soluni, proto měl ve jménu přívlastek Soluňský: Theodorus Gaza Thessalonicensis.
Také pro pokojové květiny nastává období odpočinku. Proto omezíme zálivku a postupně snižujeme frekvenci zalévání podle požadavků jednotlivých druhů.
Otázka: Při podrobnější prohlídce jalovců jsem zjistil, že některé větvičky jsou mírně zduřelé. Nevíte co je příčinou?
Na jaře jsme jednoduchým hřížením postranních větví okrasného nebo ovocného keře přiměli do země ponořenou část rostliny zakořenit.
Podzim a také blížící se Dušičky – Památka zesnulých 2. listopadu – nás může přimět k tvoření z přírodních materiálů. Na zahradě nebo v lese můžeme v této době najít mnoho materiálu. Dají se…
Otázka: Při sklizni meruněk jsme si všimli, že na některých peckách jsou bílé kroužky. Je to normální, nebo je to nějaká choroba?
Už když vaříme švestková povidla na zimu, připravíme jednoduchým způsobem bramborové knedlíky s povidly a zakysanou smetanou.
Historik, spisovatel a publicista Vlastimil Vondruška je znám především jako autor mnoha historických románů i detektivních příběhů.
Květinové trendy, tipy do listopadové zahrady, rady odborníků, nápady pro podzimní dekorace, recept na cibulovou marmeládu a mnohé další přináší Zahrádkář.
V druhé polovině října je již vhodné sklidit poslední plody papriky pěstované pod sklem nebo pod fólií.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Hořčiny"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.