Hruškový koláč a hrušková marmeláda s mátou
15. 9. 2020Lahodné, sladké a šťavnaté hrušky rychle dozrávají, a tak bývá málo času na všechny ty křížaly, povidla, kompoty, moučníky, kvas na pálenku nebo slané chuťovky se sýrem. Nabízíme dva recepty.
Už když vaříme švestková povidla na zimu, připravíme jednoduchým způsobem bramborové knedlíky s povidly a zakysanou smetanou.
A pak znovu a znovu…
Ze základního bramborového těsta připravíme řadu slaných i sladkých hlavních jídel a příloh. Ovocné knedlíky plněné švestkami, různé placky s mákem, tvarohem, zeleninou, šlejšky se strouhankou atd. Těsto pro sladké pokrmy solíme méně.
Na těsto budeme potřebovat
Na zdobení
Do většího kastrolu dáme vařit vodu.
Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vajíčko a sůl. Těsto osolíme o trochu měně než normálně. Hotové knedlíky budou sladké.
Z vypracovaného těsta vyválíme dvě šišky a hned vkládáme do téměř vroucí vody. Neměli bychom vyčkávat, až začne voda vřít; těsto by pak řídlo a ve vodě by se rozpadalo.
Knedlíky vaříme 20 minut, během varu je obrátíme.
Hotové vyndáme z vody na prkénko, nakrájíme na plátky a skládáme na talíře. Pokapeme máslem, jemně posypeme moučkovým cukrem, navršíme povidla, zakysanou smetanu a posypeme skořicí.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 10/2013
Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.