Bramborové knedlíky s povidly a smetanou

28. 10. 2018

Už když vaříme švestková povidla na zimu, připravíme jednoduchým způsobem bramborové knedlíky s povidly a zakysanou smetanou.

A pak znovu a znovu…

Ze základního bramborového těsta připravíme řadu slaných i sladkých hlavních jídel a příloh. Ovocné knedlíky plněné švestkami, různé placky s mákem, tvarohem, zeleninou, šlejšky se strouhankou atd. Těsto pro sladké pokrmy solíme méně.

Na těsto budeme potřebovat

Bramborové knedlíky s povidly

Bramborové knedlíky na sladko: s povidly a smetanou

  • 500 g brambor vařených ve slupce
  • 160 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Na zdobení

  • švestková povidla
  • 1 balení zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • moučkový cukr podle chuti
  • skořice na posypání

Do většího kastrolu dáme vařit vodu.

Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vajíčko a sůl. Těsto osolíme o trochu měně než normálně. Hotové knedlíky budou sladké.

Z vypracovaného těsta vyválíme dvě šišky a hned vkládáme do téměř vroucí vody. Neměli bychom vyčkávat, až začne voda vřít; těsto by pak řídlo a ve vodě by se rozpadalo.

Knedlíky vaříme 20 minut, během varu je obrátíme.

Hotové vyndáme z vody na prkénko, nakrájíme na plátky a skládáme na talíře. Pokapeme máslem, jemně posypeme moučkovým cukrem, navršíme povidla, zakysanou smetanu a posypeme skořicí.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 10/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 10. 2024

Proč jablka a zeleninu skladovat odděleně? Kvůli vůním i vlhkosti

Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x