Které květiny jsou vánoční a co napovídají jejich barvy?
26. 11. 2021Květinovou vánoční módu odedávna ovlivňují rostliny, které ve vánoční době kvetou, mají hezké plody nebo se dají přirychlit.
K prosinci patří vánoční pokojové květiny. Jde především o druhy používané pro výzdobu interiérů během doby jejich květu.
Klasickou vánoční květinou je především tzv. vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrrima), ozdobná jasně červeně (růžově, žlutě či krémově bíle) zbarvenými listeny.
Rostliny by měly být umístěny na světlém místě při pokojové teplotě. Substrát by měl být stále mírně vlhký. V žádném případě by neměl být přemokřený, protože by kořeny rychle začaly zahnívat a rostlina by odumřela.
Další zimní klasikou je vánoční kaktus. V současnosti jde především o odrůdy odvozené od druhu Schlumbergera truncata. Barva květů je obvykle růžová, oranžová, krémově bílá (s růžovým nádechem) nebo i žlutá.
V letních měsících můžeme vánoční kaktus umístiti ven do polostinného místa.
Rostlinám vyhovuje stanoviště s dostatkem světla, ale s odklonem od přímého slunce. Vyhovuje jim pokojová teplota, nicméně déle kvetou na místě o něco chladnějším, ideálně 16–18 °C. Rostliny v době květu zaléváme pouze mírně, resp. tak, aby opět v žádném případě nedošlo k přemokření substrátu. Mezi zálivkami není na škodu nechat substrát mírně vyschnout.
Dalším druhem typickým pro zimní měsíce je brambořík (Cyclamen). Pěstované odrůdy jsou odvozeny od bramboříku perského (C. persicum). I těmto rostlinám vyhovuje v době květu světlé místo, ale s odklonem od přímého slunce. Ideální je propustný, stále mírně vlhký substrát.
Podobně jako u předchozích druhů je i brambořík velmi citlivý na přemokření, kdy se rychle rozvíjí hniloby kořenů popřípadě také hniloby bází listů a květních stonků.
Rostliny déle kvetou v chladnějších interiérech (kolem 15 °C). Spokojí se však i s teplotou nižší, třeba 8–12 °C.
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.