Vegetační klid kaktusů, sukulentů a nádobových květin

20. 1. 2020

S delším dnem a případně se zvyšující se teplotou v chladných prostorách, kde máme uloženy zimující rostliny, kontrolujeme, zda nic neruší jejich vegetační klid.

Vhodnou teplotu prostředí lze v lednu podpořit větráním. Sledujeme však i aktuální počasí, zda nehrozí mráz. Velké výkyvy teplot rostlinám nesvědčí. Kontrolujeme zdraví rostlin a zda se neobjevili škůdci.

Vegetační klid s teplotami v rozmezí 5–10 °C a bez zálivky, jsou nejdůležitějším předpokladem pro přezimování a správný vývoj kaktusů a sukulentních rostlin. Probouzíme je až v březnu a dubnu přesazením do mírně vlhkého substrátu určeného pro výsadbu kaktusů a sukulentů.
 Prostor s rostlinami opatrně za bezmrazých dnů větráme.

Nevytápěný skleník slouží k přezimování mrazuvzdorných kaktusů; foto L. Kunte

Zálivka je vhodnější spodem do misky pod květníkem. Předejdeme tak náhlému přemokření půdy a zahnívání kořenů.

Rostliny uložené k přezimování v nádobách – muškáty (Pelargonium), fuchsie, oleandr, olověnec (Plumbago), Abutilon, lilek (Solanum), Bouganvillea, durman (Brugmansia), citroníky, Lantana, hořcový stromek (Solanum), rozmarýnu – je nutné občas opatrně zalít a přečistit.

  • Pokud rostliny začnou předčasně rašit se stoupající teplotou a prodlužujícím se dnem, můžeme je zabrzdit opětovným seříznutím.
Zimování pelargonií

Také zimující muškáty občas potřebují péči; foto Shutterstock

Rostliny truhlíkové, které si můžeme dovolit pěstovat na okenním parapetu, v zimní zahradě, v chodbě a podobných místech, lze přeřízkovávat.  Jde například o muškáty, fuchsie, surfinie, sporýše (Verbena), paprskovky (Osteospermum), moudy (Plectranthus), smily (Helichrysum).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

27. 2. 2020

Starší ovocné dřeviny roubujeme na přelomu února a března

Podle vývoje a za příznivého počasí již koncem února, a hlavně v březnu, můžete dokončit přeroubování starších peckovin. U peckovin začíná proudit míza dříve než u jádrovin.

zobrazit další rady a tipy