Krásná lichořeřišnice má jemně pikantní chuť

2. 6. 2019

Lichořeřišnice pěstujeme na zahrádkách a balkonech hlavně pro jejich krásné a výrazné květy. Hodí se však i do listového salátu.

Lichořeřišnice je nenáročná rostlina. Na záhonech, kde jsme ji již jednou pěstovali, se objevuje i v následujících letech. Semena v půdě přezimují.

Dříve se používal odvar z listů proti padání vlasů a tvorbě lupů. I dnes jsou výtažky lichořeřišnice součástí některých šampónů.

Květy lichořeřišnice jsou nejen pěkné, ale i léčivé díky antibakteriálním látkám. Používají se při zánětech močových cest, ledvin a zánětech dýchacích cest. Rozdrcené čerstvé listy přikládáme na odřeniny a drobná poranění. Listy rány dezinfikují, ničí bakterie a mikroorganismy.

Lichořeřišnice salát ozdobí a dá mu pikantní přichuť

Hlávkový salát s květy lichořeřišnice

Květy i listy mají jemně pikantní, trochu štiplavou chuť, do salátů a pomazánek můžeme použít celou rostlinu.

Na 4 porce salátu

  • 1 větší hlávkový salát
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronu
  • 1 lžíce medu
  • špetka drceného pepře
  • sůl
  • čerstvé květy lichořeřišnice

Oprané a osušené listy salátu natrháme na kousky a dáme do misky.

V bílém jogurtu rozmícháme med, citronovou šťávu, sůl a čerstvě nadrcený pepř. Nalijeme na salátové listy a na vrch položíme květy řeřichy.

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

16. 10. 2021

Na které záhony na podzim zarývat hnůj a proč

Zryjeme a vyhnojíme prázdné záhony. Hroudy usnadní mrazu a srážkám cestu do ornice. Půda lépe promrzne. Zbavíme se tak velké části semen a škůdců

zobrazit další rady a tipy