
Kopřiva, popenec, bršlice: jarní zeleň na polévku i špenát
26. 3. 2022Mladou nať jarních rostlin, jako je bršlice či kopřiva, sbíráme krátce po vyrašení. V kuchyni používáme jen mladé, křehké vrcholky.
Lichořeřišnice pěstujeme na zahrádkách a balkonech hlavně pro jejich krásné a výrazné květy. Hodí se však i do listového salátu.
Lichořeřišnice je nenáročná rostlina. Na záhonech, kde jsme ji již jednou pěstovali, se objevuje i v následujících letech. Semena v půdě přezimují.
Dříve se používal odvar z listů proti padání vlasů a tvorbě lupů. I dnes jsou výtažky lichořeřišnice součástí některých šampónů.
Květy lichořeřišnice jsou nejen pěkné, ale i léčivé díky antibakteriálním látkám. Používají se při zánětech močových cest, ledvin a zánětech dýchacích cest. Rozdrcené čerstvé listy přikládáme na odřeniny a drobná poranění. Listy rány dezinfikují, ničí bakterie a mikroorganismy.
Květy i listy mají jemně pikantní, trochu štiplavou chuť, do salátů a pomazánek můžeme použít celou rostlinu.
Oprané a osušené listy salátu natrháme na kousky a dáme do misky.
V bílém jogurtu rozmícháme med, citronovou šťávu, sůl a čerstvě nadrcený pepř. Nalijeme na salátové listy a na vrch položíme květy řeřichy.
Foto autorka
Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1. Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez