Rozmarýna včera a dnes; recept na rozmarýnový olej

4. 6. 2019

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) pochází ze Středomoří, kde se ji daří na suchých slunných stanovištích.

Rozmarýna má i své tradiční metaforické pojmenování: Jako mořská rosa bývala v některých zemích symbolem věrnosti milenců a manželů. Nevěsty se zdobily rozmarýnovými věnečky, svázanými barevnými hedvábnými stuhami.

  • Ve Španělsku je uctíván keř rozmarýny proto, že poskytl útočiště Panně Marii cestou do Egypta.
  • Rozmarýna bohatá na vonné silice se dnes přidává do potpouri, misek nebo sklenic se směsí vonných sušených rostlin.

V minulosti se její větvičky pálily v místnostech, kde leželi nemocní, pročisťovala a osvěžovala vzduch. V dobách moru nosili lidé na krku váčky s drcenou rozmarýnou a v ohrožených oblastech si přikládali vonné váčky k nosu. To už dnes naštěstí nemáme zapotřebí a rozmarýnu pěstujeme k příjemnějším účelům.

Rozmarýna kvete

Rozmarýna v květu, foto Pixabay

Rozmarýna je stálezelený keřík s drobnými kvítky, u nás pěstovaná v nádobách. V tuzemských podmínkách by venku nepřežila zimu. Před prvními mrazíky ji přemísťujeme na chladné světlé místo. Snítky a lístky rozmarýny ostřiháváme průběžně podle potřeby, jinak hlavní sklizeň této rostliny je těsně před rozkvětem.

Rozmarýna

  • bystří paměť,
  • zmírňuje únavu,
  • zvyšuje nízký tlak,
  • uklidňuje,
  • usnadňuje usínání.

Měli bychom ji proto více používat v pokrmech. Dobře poslouží při letním grilování, nakládání a marinování ryb a ostatních druhů masa, při ochucování omáček, salátů, do bylinkového másla i do pečiva. Rozmarýna se přidává do provensálského koření, nakládá se do bílého vína, na snížení krevního tlaku a do oleje na dochucování pokrmů.

Rozmarýna v olivovém oleji

Rozmarýnový olej na dochucování pokrmů

Rozmarýna naložená v olivovém oleji

Do lahvičky kvalitního olivového oleje naložíme několik větviček čerstvé rozmarýny a necháme rozležet. Bylinky v oleji necháme, vypadá to pěkně na stole při dochucování a nemusíte každému vysvětlovat, o jakou příchuť jde. Rozmarýna se dobře snáší s česnekem, a tak si milovníci česneku namíchají rozmarýnočesnekový olej. Olej se hodí při nakládání ryb a masa na grilování, přípravu marinád a dochucení těstovin.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 6/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 7/2019 titul Zahrádkářka 7/2019 titul předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

16. 7. 2019

Větve přetížené ovocnými plody podepřeme, aby se nezlomily

Ovocné stromy obtěžkané plody tak, že hrozí odlomení větví, včas opatříme oporami. Konce podpěr zakryjeme kusem pryže či hadice, aby nepoškodily kůru větví.

zobrazit další rady a tipy