Rozmarýna včera a dnes; recept na rozmarýnový olej

4. 6. 2019

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) pochází ze Středomoří, kde se ji daří na suchých slunných stanovištích.

Rozmarýna má i své tradiční metaforické pojmenování: Jako mořská rosa bývala v některých zemích symbolem věrnosti milenců a manželů. Nevěsty se zdobily rozmarýnovými věnečky, svázanými barevnými hedvábnými stuhami.

  • Ve Španělsku je uctíván keř rozmarýny proto, že poskytl útočiště Panně Marii cestou do Egypta.
  • Rozmarýna bohatá na vonné silice se dnes přidává do potpouri, misek nebo sklenic se směsí vonných sušených rostlin.

V minulosti se její větvičky pálily v místnostech, kde leželi nemocní, pročisťovala a osvěžovala vzduch. V dobách moru nosili lidé na krku váčky s drcenou rozmarýnou a v ohrožených oblastech si přikládali vonné váčky k nosu. To už dnes naštěstí nemáme zapotřebí a rozmarýnu pěstujeme k příjemnějším účelům.

Rozmarýna kvete

Rozmarýna v květu, foto Pixabay

Rozmarýna je stálezelený keřík s drobnými kvítky, u nás pěstovaná v nádobách. V tuzemských podmínkách by venku nepřežila zimu. Před prvními mrazíky ji přemísťujeme na chladné světlé místo. Snítky a lístky rozmarýny ostřiháváme průběžně podle potřeby, jinak hlavní sklizeň této rostliny je těsně před rozkvětem.

Rozmarýna

  • bystří paměť,
  • zmírňuje únavu,
  • zvyšuje nízký tlak,
  • uklidňuje,
  • usnadňuje usínání.

Měli bychom ji proto více používat v pokrmech. Dobře poslouží při letním grilování, nakládání a marinování ryb a ostatních druhů masa, při ochucování omáček, salátů, do bylinkového másla i do pečiva. Rozmarýna se přidává do provensálského koření, nakládá se do bílého vína, na snížení krevního tlaku a do oleje na dochucování pokrmů.

Rozmarýna v olivovém oleji

Rozmarýnový olej na dochucování pokrmů

Rozmarýna naložená v olivovém oleji

Do lahvičky kvalitního olivového oleje naložíme několik větviček čerstvé rozmarýny a necháme rozležet. Bylinky v oleji necháme, vypadá to pěkně na stole při dochucování a nemusíte každému vysvětlovat, o jakou příchuť jde. Rozmarýna se dobře snáší s česnekem, a tak si milovníci česneku namíchají rozmarýnočesnekový olej. Olej se hodí při nakládání ryb a masa na grilování, přípravu marinád a dochucení těstovin.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 6/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *