
Domácí sirup z bylinek pro zdraví nebo z ovoce pro letní osvěžení
12. 7. 2023Od jara do podzimu si můžeme vyrobit léčivý sirup z bylinek dostupných na zahradě a ve volné přírodě nebo použijeme ovoce ze zahrádky.
V létě není nic snazšího, než si udělat voňavý a osvěžující nápoj z nasušených nebo nasbíraných květů, drobného ovoce či voňavých bylinek.
V teplém létě připravujeme mnohé bylinkové nápoje těsně před pitím. Jednoduše obejdeme zahradu nebo louku. Přímo do studené vody vložíme snítky nejčastěji máty nebo meduňky, ale nezklame nás ani mateřídouška či tymián. Přidáme trochu citronu nebo jemného octa či měsíčky dalších citrusů nejen pro aroma, ale také pro snadnější vylouhování.
Nicméně vydatnější chuť získáme z předem uvařeného silného nálevu, který po vylouhování naředíme vodou a dochutíme na chladný nebo ledový nápoj. Získáme tak silnější aroma z řady rostlin, včetně oblíbené máty, které se ve studené vodě neprojeví.
Opatrně s hořkými bylinami, jako jsou šalvěj a pelyněk. Také květy měsíčku dáme raději až do vychlazeného nápoje na ozdobu a s mírou užíváme chuťově výraznou levanduli nebo rozmarýnu. Do hotového nápoje servírovaného ve skle vložíme pro ozdobu barevné květy a svěží lístky, kterými podpoříme chuťový požitek také vizuelně.
Do 1 l studené vody přidáme:
Vše necháme chvíli odstát, aby měly chutě čas se ve vodě rozvinout.
Hrst listů jahodníku zalijeme 0,25 l vřelé vody. Po 10 minutách louhování scedíme, osladíme 1 lžící medu a doplníme 0,5 l borůvkové šťávy. Necháme vychladit a podáváme s ledem.
Vše zalijeme 0,5 l vařící vody. Po 10 minutách louhování scedíme a přidáme 0,3 l svěží vody s citronem anebo vychlazený neředěný čaj. Podáváme s ledovými kostkami s citronem. Můžeme přikápnout také čistý destilát.
Do chladné vody dáme:
Přidáme borůvky nebo jiné dostupné ovoce, kousek hřebíčku a skořice podle chuti a necháme lehce převřít. Po 10 minutách louhování scedíme a podáváme chladné s lístkem máty nebo meduňky.
Další možností je libovolný ovocný kompot doplnit chladných čajem z lístků bylin a přidat ledové kostky.
Pokud máme, přidáme špetku mařinky vonné a zalijeme 0,3 l vřelé vody. Necháme 5–10 minut louhovat. Doplníme chladnou, jemně perlivou vodou s citronem na 1 litr.
Vše zalijeme 0,5 l vřelé vody, necháme vylouhovat a podle chuti doplníme studenou vodou. Do nápoje můžeme vhodit další ovoce nebo využít plody z čaje.
Zajímavým doplňkem bylinkových nálevů jsou kromě borůvek také brusinková nebo morušová šťáva.
Je dobré se porozhlédnou po okolí, co kde roste. Současně si můžeme usušit výlisky z přípravy ovocných marmelád a příjemně aromatické listy černého rybízu. Později už nebývají kvalitní.
Při fermentaci dostanou čaje tmavší barvu a intenzivní chuť. Jak na to? Čerstvě nasbírané listy lehce naklepeme paličkou na maso, rozložíme na vlhkou utěrku do výšky cca 2 cm a těsně zavineme. Přikryjeme případně igelitem a necháme zatížené 2 dny. Pak rozbalíme, rozprostřeme na síto do tenké vrstvy a rychle dosušíme.
Do zásobníků na led dáme různé lístky a květy, které rostou okolo nás. Zalijeme vodou a zamrazíme. Jen si dáme pozor, abychom množství bylin v nápojích nepřekombinovali. Počítejme také s tím, že z čerstvých bylin má čaj světle zelenou barvu a nepatrnou příchuť po chlorofylu.
Vyvážený čaj by měl obsahovat květovou nebo ovocnou složku doplněnou listy, které propojí čaj v celek. Aromatické látky volíme tak, aby se doplňovaly a nepřebíjely. Kromě klasické lípy, bezu, mateřídoušky využíváme květy tymiánu, levandule, chrpy, plátky planých i zahradních růží, sléz a topolovku, která dodá krásnou barvu, plátky slunečnice, světlice, měsíčku, diviznu, květ hluchavky, brutnák. Možností je mnoho.
Foto Shutterstock
Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o substrát bez patogenů, dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.