
Káva z kořene pampelišky překvapí jemnou karamelovou chutí
25. 3. 2023Pro někoho zůstávají pampelišky jen obtížným plevelem v trávníku, jiní se těší, až je zase spatří a využijí. Na věneček, k jídlu, pro zdraví.
Milovníci okrasného trávníku považují pampelišky za obtížný plevel. Přitom jde o přírodní poklad, který máme na dosah ruky.
Na zahradách rádi pěstujeme různé cizokrajné léčivé rostliny a ty, které rostou přirozeně na loukách a okrajích cest, tak trochu přehlížíme.
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je jednou z nejvšestrannějších bylinek, která na českém území roste, byť mnozí ji vnímají jako nepříjemný plevel.
Ovšem svými léčebnými účinky na naše zdraví patří mezi velmi ceněné byliny. Podle období můžeme sbírat prakticky celou rostlinu. Každá část pampelišky totiž obsahuje nejúčinnější látky nebo je nejchutnější pouze v určité vegetační době.
Sbíráme ještě před rozkvětem rostliny nebo naopak pozdě na podzim. Použijeme ho do směsi čistícího bylinkového čaje nebo si z něj připravíme kávu.
Listy
Jsou nejchutnější ve chvíli, kdy se čerstvě rozvinou. Starší listy mají totiž nepříjemně nahořklou chuť, díky čemuž je pampeliška někdy srovnávána s rukolou. Jsou ideální k přípravě zeleninových salátů.
Listy můžeme také bělit a to tak, že listovou růžici přiklopíme neprůsvitnou nádobou. Bělením listy získají příjemně svěží chuť, která je srovnatelná s chutí čekankových puků. Tento proces ovšem nesmí probíhat déle než tři dny, listy totiž rychle zahnívají.
Z nich si připravíme sorbet, květový sirup nebo si jimi ozdobíme dezert.
Květy pampelišky mají opravdu široké využití. Cenné jsou nejen pro obsah léčivých látek, které obsahují, ale také pro příjemnou květinovou vůni, kterou přenáší hlavně do sirupu. Květy sbíráme prakticky během celé sezony, vždy musí být ale plně rozkvetlé.
Jsou jedlé i zasyrova, proto jimi můžete dozdobit dezerty, které nám tak doslova rozkvetou pod rukama nebo si z nich vyrobit pampeliškový sirup či sorbet.
Rostlina především čistí organismus, proto se hlavně kořeny přidávají k ostatním bylinám do čajových směsí. Tento bylinný čaj se mnohdy užívá při redukci hmotnosti, protože odvodňuje a odstraňuje z organismu škodlivé látky. Podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru, dále podporuje činnost jater a slinivky.
Jedná se o přírodní antibiotikum, které se uplatňuje také při léčbě poruch ledvin a močových cest.
Pampelišku je možné konzumovat i užívat ve formě nálevu dlouhou dobu, protože u ní nebyly prokázány žádné vedlejší účinky. Těhotné ženy by ji ovšem měly užít pouze v malých dávkách nebo ji raději úplně vynechat. Hořčiny totiž snadno přecházejí do mateřského mléka, takže by ho kojenci mohli odmítat.
Nasbíráme si úbory pampelišek, ze kterých odstraníme případný hmyz. Na výrobu sorbetu budeme potřebovat pouze samotné květy bez zákrovu. Předem je ale vodou neomýváme, proto je třeba sbírat je na čistém místě.
Květy povaříme ve vodě asi jednu hodinu a poté necháme směs louhovat 24 hodin v chladu. Šťávu scedíme přes plátýnko, zahřejeme a rozpustíme v ní cukr. Nakonec přidáme šťávu z citrusových plodů a dáme zamrazit.
K tomuto účelu se budou hodit například tvořítka na led. Kousky ledu před podáváním rozdrtíme tyčovým mixérem. Sorbet servírovaný ve sklenkách ozdobíme jedlými květy, jako jsou sedmikrásky nebo petrklíče.
Tento recept se mnohdy dědí z generace na generaci, proto možná i vaše rodina nějaký svůj má. Pampeliškový sirup patří mezi tradiční pochoutky, které si můžeme z květů připravit. Obsahuje celou řadu léčivých látek a navíc je oblíbený i díky příjemné květové chuti.
Květy propláchneme studenou vodou, abychom se zbavili případného hmyzu. Následně přecezené květy zalijeme vroucí vodou, přiklopíme pokličkou a necháme v chladu 24 hodin odstát. Druhý den vodu přecedíme přes plátýnko, dáme do čistého hrnce a přidáme cukr. Přidáme šťávu z citronů a za stálého míchání vaříme asi 45 minut. Pokud chceme dosáhnout větší hustoty, povaříme dalších 10 minut. Poté sirup nalijeme do skleniček a zavaříme.
Očistu těla si každý z nás zaslouží hned několikrát do roka, tak proč se do ní nepustit hned, jakmile si uděláme zásobu sušeného kořene pampelišky. Tento zdravý nálev si můžeme připravit i z čerstvých bylin, záleží na našich preferencích.
Listy bylinek sbíráme nejlépe na jaře, kdy jsou ještě mladé. Kořen pampelišky vyrýváme z půdy optimálně na jaře nebo pozdě na podzim. Právě v těchto ročních obdobích obsahuje nejvíce léčivých látek. Kořen umyjeme ve studené vodě, a co nejrychleji ho usušíme třeba v sušičce na ovoce.
Směs je silně močopudná, proto ji neužíváme před spaním. Dochutit můžeme medem nebo citronem po mírném vychladnutí, abychom se nepřipravili o cenné látky, které by vysoká teplota zničila.
Na přípravu čaje o objemu 1l budeme potřebovat tři vrchovaté polévkové lžíce sušených bylinek:
Foto autorka a Shutterstock
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými
Přirozeně je vhodné jíst to, co roční období produkuje. A že toho je! Na jaře jsou fajn kopřivy, silný vývar po celý měsíc, každý den sníst a pořádně rozžvýkat pampeliškový kořen, to je prima pro játra a pro krev, smrkové výhony jak bys met, a tak to jde až do prvních bobulovin, zeleniny, ovoce, a na podzim zase zabíjačky, slivovice, radost z bytí.