Pikantní koláče: cibulový, brokolicový, špenátový, paprikový

12. 5. 2019

Slané zeleninové koláče z kynutého, bramborového, listového nebo křehkého těsta lze připravit jako rychlé lehké jídlo, třeba k večeři nebo pro návštěvu.

Náplně slaných koláčů mohou být různorodé: sýrové, masové, s uzeninou, smetanové, většinou v kombinaci se zeleninou a bylinkami. Umožňují improvizaci podle situace v chladničce nebo ve spíži. Využít se dá i trocha masa.

Základem koláčů je dobré domácí těsto, sýr a smetana.

Různé náplně můžeme vkládat do různých těst

Zeleninu používáme sezonní – polníček, mladý špenát, chřest, brokolici, rajčata, papriky, pórek, cibuli a samozřejmě bylinky, raději čerstvé, než sušené. I když, s těmi to jde také, jen pozor na vyváženost chutí, abychom nepřekombinovali ingredience a koření.

Nejznámější ze slaných koláčů je patrně koláč cibulový. Na něm si lidé pochutnávají napříč celou Evropou. Původní slaný koláč upekl z chlebového těsta v 16. století pekař v Lotrinsku ve Francii. Použil na něj vejce a slaninu. Tím založil tradici a recept se postupně rozvíjel, chlebové těsto vystřídalo těsto křehké nebo listové.

Poprvé jsem jedla cibulový koláč od našeho souseda Honzy Oudy, který ho pekl už před mnoha lety a opravdu dobře. V Německu a ve Francii mi chutnal také skvěle. Ale ten pro mě nejlepší peče moje dcera. Kdysi jsem si myslela, asi jako mnoho maminek, že na pečení vůbec nebude. Naštěstí jsem se spletla, peče dobře a nejen cibulový koláč. Je pravdou, že častěji peče koláče slané, než sladké. Používá spíš těsta křehká, typická pro anglické quiche. Recepty uvádím pro inspiraci, náplně doporučuji připravovat podle vlastních nápadů a momentálních možností.

Cibulový koláč

Evropská lahůdka cibulový koláč, tady z kynutého těsta

Na kynuté těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml mléka
  • sáček sušeného droždí
  • sůl

Na náplň

  • 8 až 9 menších cibulí
  • 2 lžíce másla
  • 100 g libové slaniny
  • snítka tymiánu
  • 3 lžíce bílého vína
  • 250 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 100 g sýru gouda
  • sůl a pepř

Do mouky přimícháme sušené droždí a sůl. Rozhřejeme si v kastrolku sádlo, máslo, přilijeme olej, mléko a vajíčko. Pozor, mléko ani tuk nesmí být horké, spařily by se kvasnice a těsto by nevykynulo. Dobře těsto propracujeme a pod utěrkou necháme hodinu kynout. Těsto je pěkně vláčné, nelepivé a dobře se s ním pracuje.

Oloupané cibule rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na plátky.

Na pánvi opečeme nakrájenou libovou slaninu nebo šunku, přidáme nakrájenou cibuli a máslo. Do náplně můžeme dát i vařené uzené maso. Raději slaninu nebo šunku opékám, než přidám cibuli. Zvýrazní se její chuť, není rozvařená a pěkně voní.

Přidáme víno, bylinky, sůl a pepř, dusíme, mícháme, až začne cibule zlátnout. Odstavíme a necháme mírně vystydnout. Rozšleháme zakysanou smetanu s vejci a sýrem. Smícháme s podušenou cibulí a nalijeme na připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C dozlatova.

Koláč podáváme teplý. S krájením na dílky chvíli počkáme, až se trochu zatáhne. Je vynikající i studený, pokud ho nesníte hned zatepla.

Koláč s brokolicí a smetanou

Příprava brokolicového koláče

Na těsto

  • 300 g chlebové mouky
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • sůl

Na náplň

  • 1 brokolice
  • 5 žampionů
  • 150 g šunky od kosti
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Brokolicový koláč v plné parádě

    2 žloutky

  • 4 lžíce smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • česnek
  • pažitka
  • olej

Vypranou brokolici rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí vody a necháme 3–4 minuty vařit. Ne déle, nesmí být rozvařená, jen pěkně křupavá. Rychle ji zchladíme studenou vodou, aby neztratila barvu.

Na pánvi, na lžíci oleje opečeme šunku, nakrájené žampiony, přidáme rozdrcený česnek a sůl. Směs přendáme z pánve na těsto, kterým jsme vyložili pečící formu. Navrch naskládáme rovnoměrně růžičky brokolice, posypeme nasekanou pažitkou, a zalijeme směsí smetany a vajec. Na konec ještě posypeme na povrchu strouhaným sýrem. Po upečení necháme koláč chvíli odpočnout a ještě teplý krájíme a podáváme.

Špenátový koláč s tvarohem

  • 300 g listového těsta
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 400 g tvarohu
  • 3 lžíce smetany
  • česnek
  • 2 jarní cibulky s natí
  • pažitka
  • muškátový oříšek
  • 150 g šunky
  • 3 vejce
  • 10 g másla
  • 1 cibule

Na másle zpěníme cibuli, přidáme povolený špenát a dusíme 5 minut. Osolíme, dochutíme špetkou muškátu a pepře.

V misce rozetřeme tvaroh s vejci, smetanou, přidáme všechny bylinky, sůl. Vzniklý krém natřeme na těsto, kterým jsme vyložili dortovou formu (26 cm). Zvedneme okraje těsta, aby vznikl lem a náplň nevytékala.

Na tvarohovou náplň rozložíme ochucený špenát a ještě navrch posypeme opečenou šunkou nakrájenou na menší kousky. Chybí-li vám na tomto koláči sýr, posypte před pečením mozzarellou.

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

Paprikový koláč

Slaný koláč s paprikami, masem, tvarohem a smetanou je jako dort

Na těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • sůl

Na náplň

  • 200 ml smetany
  • 200 g tvarohu
  • 4 vejce
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 lžíce oleje
  • koření podle chuti – bazalka, na gyros…
  • česnek
  • 3 papriky – červená, žlutá, zelená

Vypracujeme těsto a necháme je půl hodiny chladit v lednici.

Mezitím na oleji opečeme na malé kousky nakrájená kuřecí prsa. Maso osolíme, přidáme bylinky, česnek a za stálého míchání maso opékáme, až se odpaří všechna tekutina.

Těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy. Vytáhneme je do stran, aby vznikl okraj a náplň nevytékala. Na těsto rozložíme kuřecí maso a zalijeme rozšlehanými vejci v tvarohu a smetaně. Papriky nakrájíme na proužky a naskládáme na koláč.

Pečeme při 175 °C až okraje koláče zezlátnou.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 5/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *