Mini rolády s omeletou, bylinkami a mrkvovým pyré

20. 3. 2018

Na jaro se každoročně všichni těšíme. Vedle jiného i kvůli příležitostem pestřit si jídelníček čerstvou zeleninou a výhonky bylinek z vlastních záhonů.

Projdeme zahradu, ale můžeme zajít i na louku daleko od silnic, a poohlédneme se, které byliny už vystrčily první zelené výhonky. Určitě najdeme mladé listy pampelišek, řebříčku, kopřivy, hluchavky bílé, popence, květy podbělu, sedmikrásek a dalších rostlinek. Také jimi obohatíme talíř o vitaminy, minerály a stopové prvky.

Mini rolády s omeletou a listovým špenátem

  • 400 g vepřového masa (filet nebo kýta)
  • 4 vejce
  • 50 g slaniny
  • ½ cibule
  • stroužek česneku
  • listový špenát
  • divoké bylinky (list pampelišky, popenec, kopřiva atd.)
  • červená paprika
  • sůl
  • pepř
  • olej, máslo
Rolády s omeletou

Mini rolády s omeletovou náplní lákají bylinkami i barevností

  1. Maso nakrájíme na 4 plátky a přes folii stejnoměrně naklepeme.
  2. Na větší pánvi vyškvaříme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, cibuli osmahneme dozlatova a přidáme nadrobno nakrájenou papriku, bylinky a zalijeme rozkvedlanými vejci. Hotovou zchladlou, omeletu nakrájíme na 4 kousky.
  3. Naklepané maso potřeme rozmačkaným česnekem, posolíme, lehce popepříme a hustě poklademe jednotlivými listy špenátu. Na listy položíme vaječnou omeletu a zavineme.
  4. Vložíme do vymazaného pekáčku, během pečení rolády podlijeme a také poléváme vzniklým výpekem. Pečeme 45 minut.

Stejným způsobem připravíme velkou roládu, jen ji musíme déle péci.

Rolády podáváme s bramborem, zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. Přátele či rodinu můžeme překvapit mrkvovou příloho:

Jemné pyré z mladých mrkví

  • 400 g mrkve
  • 200 ml vody nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • sůl špetka zázvoru
  • bazalka
  • koriandr
  • křepelčí vejce

Mrkvové pyré jako příloha k vepřovým roládám s omeletou

Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Rozmixujeme do jemného krému a dochutíme vybranými bylinkami. Ozdobíme křepelčími vajíčky a podáváme. Pro zjemnění můžeme vmíchat dvě lžíce smetany.

Příloha z listů špenátu nebo mladých kopřiv

Jako přílohu připravit i špenát z listů, které nám zbyly, když jsme plnili rolády. Chuťově je to dobrá kombinace.

Komu rostou na zahradě kopřivy, nahradí listový špenát v roládách mladými kopřivovými listy. Špenát z mladých kopřiv jako přílohu vřele doporučuji. Na jaře jsou kopřivy křehké a nejzdravější, tak toho využijme. Listový špenát použijeme později, kdy už kopřivy budou přerostlé a ztratí křehkost.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 3/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x