Hlíva ústřičná maďarská našla v Číně zemi zaslíbenou
26. 9. 2020První pokusy s pěstováním hlívy se konaly v 60. letech minulého století v Maďarsku. Nejdříve byla hlíva pěstována na topolových špalcích a pařezech.
Na jaro se každoročně všichni těšíme. Vedle jiného i kvůli příležitostem pestřit si jídelníček čerstvou zeleninou a výhonky bylinek z vlastních záhonů.
Projdeme zahradu, ale můžeme zajít i na louku daleko od silnic, a poohlédneme se, které byliny už vystrčily první zelené výhonky. Určitě najdeme mladé listy pampelišek, řebříčku, kopřivy, hluchavky bílé, popence, květy podbělu, sedmikrásek a dalších rostlinek. Také jimi obohatíme talíř o vitaminy, minerály a stopové prvky.
Stejným způsobem připravíme velkou roládu, jen ji musíme déle péci.
Rolády podáváme s bramborem, zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. Přátele či rodinu můžeme překvapit mrkvovou příloho:
Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Rozmixujeme do jemného krému a dochutíme vybranými bylinkami. Ozdobíme křepelčími vajíčky a podáváme. Pro zjemnění můžeme vmíchat dvě lžíce smetany.
Jako přílohu připravit i špenát z listů, které nám zbyly, když jsme plnili rolády. Chuťově je to dobrá kombinace.
Komu rostou na zahradě kopřivy, nahradí listový špenát v roládách mladými kopřivovými listy. Špenát z mladých kopřiv jako přílohu vřele doporučuji. Na jaře jsou kopřivy křehké a nejzdravější, tak toho využijme. Listový špenát použijeme později, kdy už kopřivy budou přerostlé a ztratí křehkost.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 3/2013
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.